Architektūros žvaigždės projektas Vilniuje aiškėja

Susitiko atsitiktinai

Architektas D.Libeskindas – Vilniuje.<br>D.Umbraso nuotr.
Architektas D.Libeskindas – Vilniuje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 23, 2015, 6:15 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 5:30 AM

Pirmadienį Vilniaus miesto savivaldybėje vienas garsiausių pasaulio architektų Danielis Libeskindas iš Niujorko kartu su Vilniaus miesto meru Remigijumi Šimašiumi ir MMC įkūrėju Viktoru Butkumi pristatė MMC muziejaus pastato projektą. „Šis pastatas – kaip skulptūra“, – sakė architektas D. Libeskindas, atidengdamas jo maketą.

„Kalbame apie naujo, gražaus, išskirtinio objekto, kurio ilgą laiką nebuvo, startą. Miestas nusiteikęs aktyviai dalyvauti šiame projekte ir visokeriopai pagal išgales prisidėti prie jo realizavimo“, – sakė sostinės meras R. Šimašius.

Naujasis statinys, kurį „Studio Libeskind“ projektuoja kartu su partneriais Lietuvoje „Do architects“ ir „Baltic engineers“, turėtų tapti kultūriniais vartais tarp Vilniaus praeities ir dabarties. Muziejuje Lietuvos ir užsienio meno mėgėjams bus pristatoma išskirtinė Lietuvos modernaus ir šiuolaikinio vaizduojamojo meno kolekcija nuo 1960 metų iki šių dienų.

„Šis pastatas nėra didelis, tačiau lengvai pasiekiamas. Šalia esanti Trakų gatvė – tai vartai, kurie sujungs muziejų su senamiesčiu. Modernaus meno centro muziejus taps ne tik ypatingos kolekcijos namais, bet savo dizainu sujungs muziejaus erdves su miestu ir taps nauju kultūros centru vilniečiams. Norime padaryti muziejaus erdvę ir dinamišką, kur žmonės galėtų susitikti, bendrauti, išgerti kavos“, – kalbėjo architektas D. Libeskindas. Kainuos per 5 mln eurų

Privačiomis lėšomis privačiame sklype statomas Modernaus meno centro muziejus pripažintas valstybei svarbiu kultūros objektu. Jo statybas planuojama pradėti 2017 m. ir užbaigti 2019 metų pradžioje. Į muziejaus pastatą planuojama investuoti apie 5 mln. eurų.

Naujasis muziejaus pastatas suprojektuotas 2 aukštų, kad neviršytų šalia esančių pastatų aukštingumo. Tiesa, bus pusė trečiojo aukšto, o „tuščioje“ dalyje numatoma įrengti didžiulę terasą. Ypač erdvus įėjimas į muziejų bus įrengtas iš Pylimo gatvės. Šalia muziejaus sužaliuos sodas, kur galės atsipūsti šeimos su vaikais.

Muziejaus projekto idėja – stačiakampiame tūryje atsirandantis įkirtimas – tarsi simboliški kultūros vartai, jungiantys senąjį miestą su pastato vidumi ir jame esančia kolekcija. Tiesių linijų pastato fasadas bus padengtas šviesaus, grublėto betono plokštėmis.

Vidinis kiemelis įstrižai perskros visą pastatą nuo vieno kampo iki kito. Jo akcentu taps ryškūs laiptai, jungiantys muziejaus vidaus erdves su miestu ir aikšte, bei kylantys į apželdintą skulptūrų terasą.

Didelio vidinio kiemo įterpimas į stačiakampių formų pastato tūrį leidžia architektams atverti visą pastatą, įstiklinant jį nuo lubų iki žemės ir pripildant erdves natūralios dienos šviesos.

Visa muziejaus erdvė – 3000 kv. m. Pati svarbiausia jo dalis – 1000 kv. m. parodų salė, kurioje bus galima talpinti nuolatinę ir laikinąją kolekcijas, taip pat jas keisti. 600 kv. m. užims sandėliai, kitą erdvę – muziejaus biurai, skaitykla, kavinė, auditorija. Kapitalą investavo į meną

Kodėl mokslininkas V. Butkus pasuko į muziejų pasaulį? „Mano karjera tęsėsi 30 metų. Prieš šešerius metus pardaviau savo įmonę. Sukauptą kapitalą su žmona nusprendėme investuoti į meną. Mums tai patinka. Lietuvos menas – nepakankamai žinomas pasaulyje.

Modernaus meno centro tikslas – sukaupti ir išsaugoti Lietuvos menininkų darbus. Mūsų statomas muziejus padarys kolekciją prieinamą visiems Lietuvos žmonėms ir svečiams iš užsienio bei prisidės prie šalies kultūros puoselėjimo“, – sakė projekto sumanytojas ir Modernaus meno centro įkūrėjas V. Butkus.

Toje vietoje dar stovi kadaise buvęs labai populiarus kino teatras „Lietuva“. Ar MMC bus rodomas kinas?

„Vilniuje yra kelios nekomercinio kino salės – tai „Pasaka“, „Skalvija“. Įrengus tokią ir čia, ji neišsilaikytų. Kita vertus, muziejuje bus 200 vietų salė, kurioje rodysime kiną apie meną. Salė bus naudojama ir kitokioms reikmėms, bet joje filmai nebus reguliariai demonstruojami“, – paaiškino V. Butkus.

Susitiko atsitiktinai

Menų mecenatas V. Butkus ir architektas D. Libeskindas susitiko visai netikėtai. „Rotary“ klube architektas skaitė paskaitą, ir vyrai sukirto rankomis dėl Modernaus meno centro muziejaus projekto.

MMC muziejuje bus eksponuojama daugiau kaip 4000 Lietuvos menininkų darbų, tarp jų – Vinco Kisarausko paveikslas „Krintantis sulaužytas žmogus“ (1965 m.), Arvydo Šaltenio „Moteris“ (1972 m.), Kosto Dereškevičiaus „Pašto dėžutės“ (1987 m.), Antano Sutkaus fotografijos „J. P. Sartre ir S. de Beauvoir Lietuvoje“ (1965 m.), Deimanto Narkevičiaus video – „Nesprogusios bombos poveikis“ (2008 m.).

Modernaus meno centras – tai Danguolės ir Viktoro Butkų iniciatyva 2009 m. įsteigta viešoji įstaiga, šiuo metu veikianti kaip muziejus be sienų. MMC yra įgyvendinęs Literatų sienos ir Vilniaus kalbančių skulptūrų projektus, surengęs per 30 dailės parodų, išleidęs 24 vaikams ir suaugusiems skirtus edukacinius meno leidinius bei kultūrinius gidus.

„Studio Libeskind“ – tai tarptautinė architektų įmonė, turinti biurus Niujorke, Milane ir Ciuriche. Ji kuria ir įgyvendina įvairius urbanistinius, kultūrinius ir komercinius projektus visame pasaulyje.

Studija yra sukūrusi daugelio pasaulio muziejų, universitetų pastatų, koncertų salių, viešbučių, prekybos centrų ir gyvenamųjų pastatų projektus. Studijai vadovauja jos įkūrėjas ir kūrybos direktorius D. Libeskindas kartu su žmona Nina Libeskind.

D. Libeskindas „Studio Libeskind“ įkūrė kartu su žmona Nina 1989 m., laimėjęs Žydų muziejaus Berlyne projekto konkursą. 2003 m. D. Libeskindas buvo išrinktas pagrindiniu Pasaulio prekybos centro atstatymo projektuotoju, ir studijos būstinė buvo perkelta į Niujorką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.