Stiklo dailininkės darbai priverčia patikėti nematomu

Baltijos gintaro meno centre nuo gruodžio 4 dienos iki pat Trijų karalių veiks Skirmantės Žemaitytės stiklo miniatiūrų paroda „Inclusus. Dvasingumas materijoje“.

S.Žemaitytės darbas „Keturi metų laikai“.
S.Žemaitytės darbas „Keturi metų laikai“.
S.Žemaitytės „Orakulo“ detalė.
S.Žemaitytės „Orakulo“ detalė.
S.Žemaitytės „Gyvybės medis“.
S.Žemaitytės „Gyvybės medis“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 30, 2015, 7:48 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 11:38 PM

Parodos pagrindinė mintis – įkūnyti dvasingumą, pasitelkiant vaizdo ir teksto sintezę. Dvasingumas yra pagrindinis S.Žemaitytės kūrybinių idėjų filtras, kuris suvirpina materiją ir priverčia žiūrovą patikėti nematomu, bet egzistuojančiu vidiniu pasauliu. Kiekvienas kūrinių – tai idėjos projekcija materijoje, o autorės stiklo figūros tampa individualiais inkliuzais žiūrovo sąmonės lauke, kurį formuoja haiku primenantys tekstai.

Kritikų pripažinimą jau pelnė tokio stiliaus S.Žemaitytės kūrinys „Laiškas iš jūros dugno“, kuris tapo tarptautinio konkurso „Donkeyprize“ laureatu, rudenį buvo eksponuotas Dubajuje vykusioje parodoje ir dabar pristatomas Lietuvos publikai.

Žvelgdama į gerai pasaulyje žinomus kūrinius, simbolius, reiškinius per dvasingumo prizmę menininkė tarsi klausia: kokiu būdu Dievas kūrė žmogų pagal savo paveikslą, kaip atvaizduoti Mažojo Princo empatiją, kokios mintys kyla stebint iš sielos gelmių išnirusius prisiminimus ir kaip jos keičia į sielos gelmes vėl grimztančius emocinius įvaizdžius?

Parodos darbai sukurti „pate de verre“ stiklo lydymo technikomis naudojant stiklą ir kitas medžiagas 2014-2015 metais.

S.Žemaitytė yra Lietuvos dailininkų sąjungos ir vitražistų grupės „Šviesos stygos“ narė, parodose dalyvauja nuo 1997 metų. Jos darbus galima pamatyti privačiuose interjeruose Lietuvoje ir užsienyje, M.Riomerio universitete Vilniuje, Palaimintojo Jurgio Matulaičio muziejuje, Marijampolėje, Daujėnų bažnyčioje (Pasvalio raj.), „Harmony Park“ kavinėje Vazgaikiemyje (Prienų raj. ).

S.Žemaitytės stiklo paroda „Inclusus. Dvasingumas materijoje“ atidaroma Baltijos gintaro meno centre Vilniuje gruodžio 4 d. 17 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.