Londono mero knyga apie W. Churchillį – jau lietuvių kalba

Šiuo metu mes linkę manyti, kad Antrasis pasaulinis karas buvo laimėtas rusų krauju ir amerikiečių pinigais; ir nors kai kuriais atžvilgiais tai tiesa, tiesa ir tai, kad nesant Churchillio Hitleris tikriausiai būtų nugalėjęs.

Savitos Churchillio biografijos autorius – Londono meras Borisas Johnsonas.
Savitos Churchillio biografijos autorius – Londono meras Borisas Johnsonas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-01 15:34, atnaujinta 2017-10-01 20:25

Boris Johnson (Borisas Džonsonas, g. 1964 m.) – britų politikas, žurnalistas, Parlamento narys ir Londono miesto meras. Tiek politikoje, tiek žurnalistinėje veikloje garsėja kaip kontroversiška asmenybė. Istorikas, knygų autorius. Knyga „Churchillio veiksnys: kaip vienas žmogus lėmė istoriją“ apie vieną garsiausių ir įtakingiausių XX a. lyderių – serą Winstoną Churchillį. Ir nors ši knyga toli gražu ne vienintelė knyga apie Churchillį, dėl savito stiliaus ir netikėtų pasakojimo rakursų ji, vos pasirodžiusi, imta versti į daugelį kalbų.

Lemtingais Antrojo pasaulinio karo metais, kai Didžiajai Britanijai grėsė mirtinas pavojus, W. Churchillis buvo Vyriausybės vadovas ir gynybos ministras. Ryžtingas ir bebaimis (prireikė karaliaus prašymo, o paskui ir įsakymo, draudžiančio jam plaukti į jūrą Sąjungininkų išsilaipinimo dieną), jis atliko svarbų vaidmenį mobilizuodamas tiek šalies ginkluotąsias pajėgas, tiek visuomenę. Churchillis buvo pripažintas ir kaip rašytojas – 1953 m. pelnė Nobelio literatūros premiją (nukonkuravęs Ernestą Hemingvėjų – šiam premija skirta metais vėliau).

Borisas Johnsonas su jam būdingu šmaikštumu atskleidžia įvairialypę W. Churchillio asmenybę, cituoja būtas ir nebūtas istorijas, visą gyvenimą lydėjusias jo herojų – žmogų, kupiną nesuderinamų prieštaravimų, pasižymėjusį užkrečiama narsa, kvapą gniaužiančia iškalba, neprilygstamu strateginiu mąstymu ir didžiu humanizmu.

Boris Johnson. Churchillio veiksnys: kaip vienas žmogus lėmė istoriją. Iš anglų kalbos vertė Laimantas Jonušys. – Vilnius: Tyto alba, 2015. – 424 p.

Dailininkė Asta Puikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.