Aktoriai laimėjo. Teatrų įstatyme nebebus terminuotų sutarčių

Vyriausybė ketina svarstyti

Kauno muzikinis teatras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno muzikinis teatras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno muzikinis teatras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno muzikinis teatras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 7, 2015, 9:40 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 10:09 PM

Pataisas planuota svarstyti pirmadienio pasitarime, tačiau dėl premjero ligos jį atšaukus, pataisų svarstymas nusikėlė.

Pataisomis numatoma nacionaliniams valstybiniams teatrams ir koncertinėms įstaigoms suteikti daugiau savarankiškumo disponuoti uždirbamomis pajamomis, kartu neprarandant valstybės paramos.

Kaip BNS sakė Kultūros ministerijos Meno ir kūrybinių industrijų politikos departamento Profesionalaus meno skyriaus vyriausioji specialistė Irena Didžiulienė, šios įstaigos turėtų gauti tarpinį statusą tarp biudžetinės ir viešosios įstaigos.

„Čia būtų visiškai specifinė viešoji įstaiga (...). Dabartiniame Teatrų ir koncertinių įstaigų įstatyme yra parašyta, kad nacionaliniai valstybiniai teatrai gali būti ir viešosios įstaigos, bet kaip jos valdomos, finansuojamos ir kaip perduodamas turtas, nėra įstatyme. Tai mums reikėjo sutvarkyti, kad nacionalinis valstybinis teatras ar koncertinė įstaiga, pertvarkyta į viešąją įstaigą, yra aiškios valstybės paramos gavėjas“, – aiškino I.Didžiulienė.

Jos teigimu, persitvarkę teatrai ir komercinės įstaigos turėtų galimybę vystyti ūkinę-komercinę veiklą ir uždirbtos pajamos neturėtų būti nuolat pervedamos į valstybės biudžetą.

„Šitos įstaigos nėra tikros biudžetinės, kurios tik gauna pinigus iš valstybės ir jokių pinigų neuždirba. Teatrai, koncertinės įstaigos gali ir turtą nuomoti, ir savo paslaugas, koncertus, spektaklius parduoti (...). Jos geriausiai atitinka viešosios įstaigos statusą – pačios nesiekia pelno, nėra akcininkų ir iš uždirbtų pajamų skatina savo veiklą: spektaklius stato, į gastroles važiuoja“, – BNS sakė ministerijos atstovė.

Įstatymo projekte atsisakyta pirminio siūlymo įteisinti terminuotas darbo sutartis teatrų ir koncertinių įstaigų darbuotojams.

„Pagal Darbo kodekso projekto svarstymo eigą mes matome, kad terminuotos sutartys yra labai nepalankios darbdaviui ir pačiam darbuotojui, todėl mes jų atsisakėme. Mes paliekame tą patį atestavimą, kuris ir šiuo metu yra kūrybiniams darbuotojams numatytas įstatymu“, – teigė I.Didžiulienė.

Ankstesnės darbo grupės parengtas Teatrų ir koncertinių įstaigų įstatymo projektas sukėlė aršų aktorių pasipiktinimą tarp aktorių, jie reikalavo ministro Šarūno Biručio atsistatydinimo.

Tuomet, be kita ko, buvo numatyta įteisinti penkerių metų terminuotas sutartis aktoriams – teigta, jog tai esą išspręstų problemą, kad dabar kai kurie aktoriai yra užimti vos keliuose spektakliuose per metus, tačiau jiems mokamas atlyginimas. Teatralų nuomone, tai būtų sugriovę repertuarinį teatrą, aktoriai netektų socialinių garantijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.