Be M. K. Oginskio nėra ir M. K. Čiurlionio?

Prieš porą šimtų metų Mykolo Kleopo Oginskio polonezas „Atsisveikinimas su tėvyne“ skambėdavo visos Europos puotose. Šiandien ši melodija pypsi Maskvos metro keleiviams, kai jie elgiasi „teisingai“ – žymi bilietą ties įėjimo vartais. Kaip M.K.Oginskio dvasia galėtų gyvuoti lietuvių kultūroje?

Scena iš šokio spektaklio „Rezonansas“.
Scena iš šokio spektaklio „Rezonansas“.
Scena iš šokio spektaklio „Rezonansas“.
Scena iš šokio spektaklio „Rezonansas“.
Scena iš šokio spektaklio „Rezonansas“.
Scena iš šokio spektaklio „Rezonansas“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 11, 2015, 11:17 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 1:22 AM

Atsakymo į šį klausimą ieškojo choreografė Indrė Puišytė kartu su įvairių disciplinų menininkais – šokėjais, dailininkais, muzikos ir kostiumų kūrėjais. M.K.Oginskio 250-ąjį gimtadienį jie šventė kurdami šokio spektaklį „Rezonansas“. „Dirbdami ne tik fantazavome, – sakė kūrinio idėjos autorė, – gilinomės į jo istoriją, mėginome perprasti žmogaus, bendravusio su imperatoriais, charakterį bei patį metą, kuriuo jam teko gyventi.“

Visą šią savaitę Kaune, galerijoje POST, buvo galima susipažinti su proceso rezultatais. Parodoje buvo pristatyti atskiri spektaklio elementai – garso takelis, videoprojekcijos, scenografija, kostiumai. Lankytojai, repetuojant atlikėjams, galėjo pamatyti ir spektaklio fragmentus. Čia šiuolaikiškai interpretuoti Apšvietos ir romantizmo sandūros stilistikai būdingi elementai.

„Skaitant M.K.Oginskio atsiminimus, – sakė spektaklio dramaturgė Monika Jašinskaitė, – susidaro įspūdis, kad šis žmogus stengėsi būti teisingas. Tačiau panašu, kad tokį teisuolio įvaizdį padiktuoja epochos vertybės ir jo, kaip rašytojo, pozicija. Juk net savo „Priesakuose sūnui“ M.K.Oginskis linki, kad sūnaus plunksną vedžiotų pasitikėjimas ir tiesa. Realybėje, manau, jis buvo linkęs į prabangą ir apsišvietusių žmonių kompaniją.“

Savo laiške vos keturiolikos sulaukusiam Irenėjui Oginskiui su nurodymais, kaip šis turėtų gyventi, didikas perdavė ir svarbiausias savo paties vertybes. Šiandien galime tik spėlioti, kaip Irenėjus auklėjo savo sūnų, Mykolą Mikalojų Oginskį, bet viena aišku – šis savo rūmuose Plungėje įkūrė muzikos mokyklą bei orkestrą, kuriame grojo M.K.Čiurlionis. Puoselėdamas mecenatystės tradicijas, M.M.Oginskis fundavo žmogaus, kurį šiandien turbūt galima vadinti plačiausiai žinomu Lietuvos menininku, studijas Varšuvoje.

„Kompozitorius, politikas, diplomatas M.K.Oginskis yra daugialypė asmenybė, spektaklyje stengėmės tai atskleisti kartu su šiuolaikinio šokėjais Mariumi Pinigiu ir Andriumi Stakele, kapoeiros meistru Audriumi Kiuberiu ir dainininku Jurgiu Jarašiumi. Istorinei asmenybei suteikėme savo spalvas, galbūt tai įkvėps kitus“, – teigė choreografė.

„Rezonansą“ kūrė dešimties žmonių komanda: I.Puišytė, Raimundas Martinkėnas, Simonas Šidlauskas, Saulius Paliukas, Eglė Sakalaitė, M.Jašinskaitė, A.Kiuberis, M.Pinigis, A.Stakelė, J.Jarašius.

Kaip susijungė kūrėjų vizijos bei POST galerijoje pristatyti spektaklio elementai, galima pamatyti spektaklio „Rezonansas“ premjeroje jau gruodžio 11 d. 19 val. Kauno verlso lyderių centre (BLC).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.