Dingęs meninis Kaunas: kur kūrybinė miesto galia?

„Dingęs meninis Kaunas“ – tai pirmasis toks projektas, kuriame mėginama prikelti svarbiausių miesto kūrybinių erdvių atmintį, o kartu klausti: kur slypi Kauno meninė energija ir kokią reikšmę jai turi vieta?

Pirmaisiais nepriklausomybės metais menininkai drąsiai eksperimentavo.
Pirmaisiais nepriklausomybės metais menininkai drąsiai eksperimentavo.
Daugiau nuotraukų (1)

„Laikinoji sostinė“

Dec 12, 2015, 1:06 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 8:50 PM

Šis istorinis – meninis projektas pristatytas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) menų galerijoje „101“.

Ar miestas, namas, erdvė turi įtakos miesto kūrybiškumui, ar vieta gali padėti meninei veiklai skleistis?

Kauno architektai, grupė „Antis“, tapytojas Rimvidas Jankauskas- Kampas, grupė „Post Ars“, galerininkas Albertas Stankevičius, skulptoriai tėvas ir sūnus Antiniai ir kiti šio miesto kultūros mikrokosmoso kūrėjai bei gyventojai dažniausiai yra siejami su tam tikromis vietomis – Kauno architektų namais, „Anties“ kavine, sinagoga, LDS parodų salėmis, Karaliaus Mindaugo 29-uoju namu.

Šios erdvės jau tapo aktyvaus, kūrybiško ir gyvybingo meninio Kauno sinonimu, bet kartu jos byloja apie nuolatinę šio miesto atminties eroziją – beveik visos jos, kažkada buvusios svarbiais kultūros židiniais, šiandien jau yra „dingusio“ miesto dalis.

Parodoje pristatoma tik dalis negrįžtamai pasikeitusių pastarųjų dešimtmečių meninio Kauno vietų, nes visų jų aprėpti turbūt neįmanoma: Architektų namai, kelios LDS Kauno skyriaus parodų salės, Menininkų namai, Karaliaus Mindaugo pr. 29-ajame name įsikūrusios menininkų dirbtuvės ir parodų salė, menininkų dirbtuvės buvusioje sinagogoje, šiuolaikinio meno ir dizaino galerija „ARTeritorija“.

Projekte pristatoma autentiška dokumentinė medžiaga – filmuoti performansai, pokalbiai su menininkais, parodų fotografijos, plakatai, to meto spaudos pranešimai.

Bene įdomiausia šio projekto dalis – Algirdo Kaušpėdo, Audronės Kaušpėdienės, Roberto Antinio, Audronės Petrašiūnaitės, Hanos Šumilaitės, Eglės Komkaitės ir kitų atsiminimai, kuriuose – ne tik tų laikų atmintis, bet ir dabartiniai praėjusių dienų Kauno meninio gyvenimo atspindžiai.

Ekspoziciją papildo Gintaro Česonio fotografijos, VDU naujųjų medijų meno programos studentų kūrybinės interpretacijos ir įvairi dokumentinė medžiaga.

Ekspozicija veiks iki gruodžio 22 dienos, tačiau 2016 m. vasario mėnesį paroda vėl trumpam atvers duris, o kartu bus pristatytas filmas apie Architektų namų ir pirmosios Lietuvoje privačios meno galerijos „AL“ istoriją. (LS)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.