Įžymūs kultūros veikėjai galės būti pripažinti emeritais

Vyriausybė pritarė kultūros

Archyvo nuotr.
Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2015, 3:17 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 12:48 AM

„Įstatymo projektu siekiame nustatyti teatrų ir koncertinių įstaigų veiklos specifiką atitinkantį valdymo ir finansavimo modelį bei tobulinti valstybės valdymą profesionaliojo scenos meno srityje“, – sako kultūros ministras Š.Birutis.

Įstatymo pakeitimu siūlomos naujos teisinio reguliavimo nuostatos. Sudaroma galimybė biudžetinei įstaigai nacionaliniam, valstybės ir savivaldybių teatrui ir koncertinei įstaigai pasirinkti viešosios įstaigos teisinę formą, nustatoma teisė skirti kompensacinę išmoką ir senatvės pensijos amžių sukakusiems buvusiems artistams, mokant kompensacinės išmokos ir senatvės pensijos skirtumą. Teatrai ir koncertinės įstaigos galės įžymų menininką, kultūros veikėją pripažinti profesionaliojo scenos meno įstaigos emeritu. Taip pat įstatymu numatoma, kad kompensacinė išmoka kūrybiniams darbuotojams būtų skiriama nuo 6 BSI (228 eurų) iki 8 BSI (304 eurų) dydžio.

„Tokiu būdu valstybė menininkų gerovei pagerinti skirs papildomus 157 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų. Numatyta, kad baleto artistams ir šokėjams nustatytas kūrybinio darbo stažas mažinamas nuo 20 metų iki 18 metų“, – sako ministras.

Pasak Š.Biručio, įstatymo pakeitimai taip pat leis derinti skiriamus valstybės ir savivaldybių biudžetų asignavimus darbo užmokesčiui ir pastatams išlaikyti su galimybe gauti pajamas iš ūkinės veiklos ir patalpų nuomos. Taip pat nustatoma platesnė profesionaliojo scenos meno įstaigų sistema į ją įtraukiant profesionaliojo scenos meno srityje aktyviai veikiančius cirką, scenos meno informacijos centrus, scenos meno centrus, kūrybinius inkubatorius ir panašias įstaigas, sudaroma galimybė už išskirtinę profesionaliojo scenos meno kūrybą ir aukštus veiklos rodiklius skirti konkurso būdu ir apibrėžtam laikotarpiui paramą privačių įstaigų veiklai, atsiranda galimybė valstybinėms ir privačiomis profesionaliojo scenos meno įstaigomis sudaryti jungtinės veiklos (partnerystės) sutartis koprodukciniams projektams įgyvendinti.

Prie įstatymo pakeitimo projekto kartu su Kultūros ministerijos specialistais dirbo teatrų ir koncertinių įstaigų atstovai ir kultūros ekspertai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.