Ministerija susirūpino, kad menininkai nesimaudytų piniguose

Dabar tokią paramą gali gauti tik juridiniai asmenys.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2015, 9:28 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 2:55 AM

Kultūros ministerijoje sudaryta darbo grupė rengia atitinkamus poįstatyminius aktus, BNS informavo ministro patarėja Dalia Vencevičienė.

„Darbo grupės darbotvarkėje numatytas šis klausimas ir pasiūlymas, kad būtų numatyta tam tikra suma, kurią gavę iš 2 proc. meno kūrėjai negalėtų kreiptis dėl kūrybinės prastovos išmokos skyrimo“, – teigė ji.

Gruodį parlamentarai priėmė Labdaros ir paramos bei Gyventojų pajamų mokesčio įstatymų pataisas, kad nuo 2017 metų gyventojai galės skirti iki 2 proc. savo pajamų mokesčio menininkams: rašytojams, kompozitoriams, dailininkams ir kitiems. Tokia parama nebus apmokestinama.

Dabar tokią paramą gali gauti tik juridiniai asmenys.

Tuo metu jokių pajamų neturintiems meno kūrėjams ministerija gali per kalendorinius metus tris mėnesius mokėti kūrybinės prastovos išmokas. Viena išmoka sudaro minimalios mėnesio algos (MMA) dydžio sumą, tai yra 325 eurus.

Šiemet kūrybinės prastovos išmokos skirtos 46 meno kūrėjams, išmokėta apie 43 tūkst. eurų. Pernai jas gavo 58 asmenys.

Meno kūrėjas gali pasinaudoti šia galimybe kartą per metus. Paprastai išmokos mokamos tris mėnesius, tačiau yra pasitaikę atvejų, kad suėjus pensiniam amžiui ar gavus informacijos, kad koks nors asmuo turėjo pajamų, išmoka skiriama trumpesniam laikotarpiui.

„Bet taip nutinka ganėtinai retai“, – BNS teigė D.Vencevičienė.

Anot jos, nemažai kūrėjų išmokos už kūrybinę prastovą prašo ir po pertraukos. Pertraukos yra įvairios trukmės: kas prašo po metų, kas po kelerių.

Kūrybinė prastova – tai laikotarpis, kai darbingo amžiaus meno kūrėjas dėl nuo jo nepriklausančių objektyvių priežasčių laikinai neturi sąlygų meno kūrybai, jos rezultatų sklaidai ir neturi pajamų iš kūrybinės, individualios ar su darbo santykiais susijusios veiklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.