Botanikos sodo kaktusyne įsikūrė unikali kolekcininkų paroda

Į Kauno botanikos sodo oranžerijos kaktusyną kviečia netradicinė paroda „Kalėdos ir botanika filatelijoje ir filokartijoje“. Tai atvirukai ir pašto ženklai iš Antano Burkaus ir profesoriaus Liudo Mažylio kolekcijų.

Net per šalčius verta užsukti į Kauno botanikos sodo oranžeriją.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Net per šalčius verta užsukti į Kauno botanikos sodo oranžeriją.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Laikinoji sostinė“

Jan 9, 2016, 9:40 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 2:31 PM

Oranžerijos kaktusyne lankytojai gali išvysti eksponatus iš caro laikų Lietuvos, Nepriklausomos Lietuvos, lenkams priklausiusios Vilnijos, Vokietijos, VDR, JAV, Švedijos, Danijos, Vengrijos, Kubos, Panamos, Nikaragvos, Niume, Samoa ir Sisifo, Pitkerno salų, Britų Saliamono salų, Naujosios Zelandijos. Juose puikuojasi karališkasis ugniamedis, kvapioji našlaitė, dirvinė neužmirštuolė, mėlynoji balnapupė, puošnioji karpažolė, kiparisai, finikinės palmės ir daugybė kitų augalų.

Oranžerijos vedėja dr. Judita Varkulevičienė atskleidė šių augalų simboliką. „Balta lelija simbolizuoja taiką, grožį, trapumą. Šio augalo motyvus mėgsta žydai, krikščionys. Atvirukuose ir pašto ženkluose matome ir neužmirštuoles, kurios turi įvairiausių reikšmių (viena jų – ištikimybė), o štai keturlapio dobilo kiekvienas lapelis taip pat turi reikšmę: tikėjimą, viltį, meilę ir sėkmę. Kiparisas simbolizuoja gedulą, sielvartą, o rožė – dangišką palaimą“, – vardijo J.Varkulevičienė.

Dalį atvirukuose ir pašto ženkluose vaizduojamų augalų ir šiandien gali išvysti Botanikos sodo oranžerijos lankytojai, dar daugiau jų pamatys sužaliavus parkui.

„Kai sužinojau apie VDU Kauno botanikos sode atidarytą biblinių augalų parodą, nejučia prisiminiau ypatingą A.Burkaus kolekciją ir vieną motyvą joje – Jėzų su palmės lapais ir juodaodę švč. Mergelę Mariją. Tada gimė idėja surinkti mūsų abiejų kolekcionuojamus pašto ženklus ir atvirukus su šv. Kalėdų ir Naujųjų metų motyvais – botaniniais simboliais“, – pasakojo parodos iniciatorius prof. Liudas Mažylis.

Kalėdiniai šventiniai atvirukai plito XIX a. antroje pusėje, o XX a. antroje pusėje jau buvo masiškai leidžiami pašto ženklai. Juose vaizduojami augalai, įvairiuose kraštuose laikomi tradiciniais kalėdiniais.

„Jau šešis dešimtmečius renku pašto ženklus, domiuosi filatelija. Į šalį vis atidedu kalėdinius sveikinimus – nemetu jų į krosnį. Pamenu, kad labai nustebau ant kai kurių pašto ženklų pamatęs ne eglės simbolį, o puansetiją.

Vėliau iš Australijos, Kubos gavau kalėdinių pašto ženklų, kuriuose – orchidėjos, įvairūs vaisiai“, – sakė Kauno technologijos universiteto emeritas, inžinierius, Lietuvos filatelininkų sąjungos narys A.Burkus.

Lietuvos filatelininkų sąjungos narys, VDU profesorius L.Mažylis pabrėžė kolekcijų tarpdiscipliniškumą – viename pašto ženkle persipina skirtingų mokslo šakų objektai: teologija, botanika, viešoji politika, menas. Jo kolekcijoje – turbūt kas ketvirtas atvirukas susijęs su Kalėdomis arba Naujaisiais metais. Čia vaizduojamos ne tik eglės – yra ir mirtų, dobilų, kitų augalų. Kad juos atpažintų, teko prašyti botanikos sodo specialistų pagalbos.

Paroda veiks visą sausio mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.