Lietuvos menininkai pristatomi tarpsritiniame projekte Italijoje

Sausio 9 dieną Triesto mieste Italijoje atidaroma Balio Buračo premijos laureato Artūro Valiaugos fotografijų paroda „Ilgesio žemė“. Kartu bus pristatytas Kristijono Donelaičio „Metų“ itališkas leidimas (vertėjai Adriano Cerri, Pietro Umberto Dini, leidykla Joker Edizioni, 2014).

Iš parodos „Ilgesio žemė“.<br>A.Valiaugos nuotr.
Iš parodos „Ilgesio žemė“.<br>A.Valiaugos nuotr.
Iš parodos „Ilgesio žemė“.<br>A.Valiaugos nuotr.
Iš parodos „Ilgesio žemė“.<br>A.Valiaugos nuotr.
Iš parodos „Ilgesio žemė“.<br>A.Valiaugos nuotr.
Iš parodos „Ilgesio žemė“.<br>A.Valiaugos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 9, 2016, 9:23 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 2:31 PM

Tai – tarptautino projekto „À la frontière…! Old and new Borders in Europe“ (Ant ribos…! Senos ir naujos Europos sienos) dalis. Projekto rengėja – organizacija „Trieste Contemporanea. Dialogues with the Art of Central Eastern Europe“ (Šiuolaikinis Triestas. Centrinės Rytų Europos meno dialogai) – kartu su Lietuvos bei Bosnijos menininkais taip pradės turiningus savo kultūros metus (programų kuratorės Gabriella Cardasso ir Giuliana Carbi).

Šiemet Trieste bus surengtos 5 menininkų iš Bosnijos, Lietuvos, Slovakijos, Lenkijos ir Ukrainos parodos, papildytos plačia renginių programa: 3 konferencijomis, 2 diskusijomis, 4 debatais, 3 koncertais. Renginiuose dalyvaus 22 menininkai ir muzikantai iš 8 šalių.

„Ant ribos…! Senos ir naujos Europos sienos“ yra tarpsritinis ribų, kurios suvokiamos ne tik kaip sienos tarp valstybių ar tautų, tyrimas.

Metus pradedančio A.Valiaugos fotografijos projekto tikslas – pažvelgti į Donelaičio Mažąją Lietuvą šių dienų kontekste. Parodos „Ilgesio žemė“ nuotraukose užfiksuotos Karaliaučiaus krašto (Kaliningrado srities) vietovės yra susijusios su klasiko gyvenimu ir, tikėtina, buvo jo poemos socialinis peizažas.

Lietuvių literatūros šedevras – K.Donelaičio „Metai“ – ir A.Valiaugos „Ilgesio žemė“ liudija mūsų istorijos subtilumą, sudėtingą tapatybę. Paradoksalu, kaip įtaigiai viena jauniausių ir universaliausių meno šakų – fotografija – gali perteikti mūsų kolektyvinę atmintį, interpretuoti vieną sudėtingiausių lietuvių literatūros kūrinių. Šis dviejų menų dialogas tarsi suartina XVIII ir XXI amžių patirtį, klausia, ar egzistuoja amžinos vertybės ir amžinos klaidos.

Parodos atidarymo dieną pranešimą apie A.Valiaugos kūrybą Lietuvos fotografijos kontekste skaitys viešosios įstaigos „Kultūros meniu“ vadovė Eglė Deltuvaitė. Baltistai vertėjai A.Cerri ir P.U.Dini skaitys ištraukas lietuvių bei italų kalbomis iš K. Donelaičio poemos „Metai“.

Projektas „Trieste Contemporanea, Dialogues with the Art of Central Eastern Europe 2016“ rengiamas bendradarbiaujant su Lietuvos ambasada Italijoje bei Lietuvos kultūros institutu, Lenkų kultūros institutu Romoje, šiuolaikinio meno centru Zagrebe, ACM Venecijoje, „Studio Tommaseo“ ir „L’Officina“ Trieste bei su „Regione Autonoma Friuli Venezia Giulia“ parama. K. Donelaičio metų vertimą inicijavo kultūros atašė Irma Šimanskytė, knyga išleista remiant Lietuvos kultūros institutui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.