Juliaus Juzeliūno metais – operos pastatymas, koncertų ciklai

Šiemet minint kompozitoriaus Juliaus

Šiemet minimas kompozitoriaus J.Juzeliūno gimimo šimtmetis.<br>A.Baltėno nuotr.
Šiemet minimas kompozitoriaus J.Juzeliūno gimimo šimtmetis.<br>A.Baltėno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2016, 11:52 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 1:56 AM

Vyriausybė posėdyje šią savaitę pritarė J.Juzeliūno gimimo 100-ųjų metinių minėjimo planui, kuriame taip pat suplanuotos konferencijos, numatyta išleisti pašto ženklą, sukurti specialią internetinę svetainę.

Anot Kultūros ministerijos, šiemet bus siekiama šalies visuomenei atskleisti įvairiapusę J.Juzeliūno asmenybę ir jo prasmingą kūrybinę, mokslinę ir visuomeninę veiklą.

Renginiai J.Juzeliūno gimimo 100-osioms metinėms paminėti vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir kituose Lietuvos miestuose.

Minint žymaus kompozitoriaus, vargonininko, pedagogo, mokslininko Lietuvos sąjūdžio iniciatyvinės grupės nario J.Juzeliūno gimimo šimtmetį, 2016–uosius paskelbti Juliaus Juzeliūno metais nutarė Seimas.

J.Juzeliūnas (1916-2001) buvo ir chorvedys, mokslininkas – humanitarinių mokslų (muzikologijos) habilituotas daktaras.

Kompozitorius yra sukūręs daug vokalinių ir instrumentinių kūrinių: operas „Sukilėliai“ ir „Žaidimas“, baletą „Ant marių kranto“, šešias simfonijas ir kitų simfoninių bei kamerinių kūrinių. Jis taip pat kūrė dainas, muziką filmams, yra rašęs religinę muziką.

1988 metais J.Juzeliūnas įsitraukė į Lietuvos sąjūdžio iniciatyvinės grupės veiklą, buvo Sąjūdžio Seimo tarybos narys, dirigavo Sąjūdžio mitinguose. 1989-1991 metais jis buvo Sovietų Sąjungos liaudies deputatas.

J.Juzeliūnui 1954 metais suteiktas nusipelniusio meno veikėjo, 1966 metais – liaudies artisto garbės vardai, 1991 metais jis apdovanotas Lietuvos nacionaline premija, 1996 metais – Gedimino IV laipsnio ordinu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.