Mirė fotomenininkė Ona Pajedaitė

**********

Per penkis dešimtmečius O. Pajedaitė sukaupė įspūdingą Lietuvos kultūros ir meno žmonių portretų galeriją.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Per penkis dešimtmečius O. Pajedaitė sukaupė įspūdingą Lietuvos kultūros ir meno žmonių portretų galeriją.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2016, 9:37 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 12:51 AM

Gimusi poetiškoje Aukštaitijos žemėje, netoli Šventosios upės, Šimonių girios, tarp kalnelių ir ežerų, O. Pajedaitė anksti susidomėjo literatūra ir jos kūrėjais. Baigusi Vilniaus universitetą, mokykloje dėstė lietuvių kalbą ir literatūrą.

Pradėjusi fotografuoti dar studijų metais, palaipsniui pasinėrė į kultūrinio gyvenimo sūkurį. Fotografavo rašytojus, menininkus, „Poezijos pavasarius“, literatūros vakarus, įvairius kultūros renginius. Vėliau atsisakė pedagogės darbo ir atsidėjo vien kūrybai.

Per penkis dešimtmečius O. Pajedaitė sukaupė įspūdingą Lietuvos kultūros ir meno žmonių portretų galeriją, nuolat fotografavo literatūrinius ir kultūrinius renginius.

65 tūkst. negatyvų iš asmeninio archyvo ji perdavė Nacionaliniam muziejui. Be pusšimčio teminių parodų, fotografė parengė ir išleido nuotraukų albumus „Ji buvo Simonaitytė“, „Mano Marcinkevičius“, parengė iliustracijas ne vienam leidiniui.

Fotomenininkė apdovanota Ievos Simonaitytės premija, Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi.

**********

Atsisveikinimas – Lateranų salėje, prie Šventųjų apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios. Laidotuvės šeštadienį 13.30 val. Rokantiškių kapinėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.