Kompozitorių namuose skaičiuojama gaisro padaryta žala

„Atsirėmus į dugną, nieko kito nelieka – tik kilti“, – guodėsi Lietuvos kompozitorių sąjungos (LKS) vadovė Zita Bružaitė, šiuo metu drauge su kolegomis valanti gaisro apgadintas Kompozitorių namų patalpas.

Lietuvos kompozitorių namų pastate saugomi magnetinių juostų (apie 700 vnt.) ir popierinių rankraščių archyvai (apie 6000 vnt.) per gaisrą nenukentėjo.<br>LMIC nuotr.
Lietuvos kompozitorių namų pastate saugomi magnetinių juostų (apie 700 vnt.) ir popierinių rankraščių archyvai (apie 6000 vnt.) per gaisrą nenukentėjo.<br>LMIC nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

Jan 18, 2016, 12:49 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 8:52 PM

Retsykiais į svečius čia užsuka paminklosaugininkai ir įvairūs konsultantai, padedantys įvertinti šeimininkams sienų, langų, lubų būklę. „Be meninės veiklos dabar daug laiko teks skirti ir ūkinei“, – apgailestavo Z.Bružaitė.

Kada Kompozitorių namai vėl atvers duris renginiams LKS pirmininkė nesiryžo prognozuoti. Mat laukia dalies patalpų remontas, elektros instaliacijos, apšvietimo tvarkymas, grindų dangų keitimas ir daug kitų darbų. Z.Bružaitės įsitikinimu, jų nepavyks atlikti be finansinės paramos.

Laimė, kad nenukentėjo pastato išorė, stogas, rūsys, kuriame saugoma daug partitūrų ir įrašų. Beveik nepaliestas liko ir pirmas aukštas, kuriame įsikūrusi LKS administracija bei Lietuvos muzikos informacijos centro (LMIC) kolektyvas. Taigi jų darbas neturėtų strigti, juolab kad pirmame aukšte jau atsirado elektra ir internetas.

Pasak Z.Bružaitės, galutinė gaisro priežastis dar nėra nustatyta, tačiau tyrėjai linkę tikėti pirmine versija: nelaimę sukėlė pasenusi elektros laidų instaliacija.

Liūdniausia, kad ugnis įsisuko į LMIC archyvus ir sunaikino apie 4500 kūrinių įrašų kopijų skaitmeninėse CD-R laikmenose. Gaisro metu visiškai sudegė aparatinės patalpa, kurioje buvo laikomos 1960–2015 metais darytų Lietuvos kompozitorių muzikos įrašų skaitmeninės kopijos: iš viso 994 kompaktiniai diskai ir daugiau kaip 60 kitų laikmenų.

Sudegusiuose diskuose buvo saugomi skaitmeninti Vilniaus plokštelių studijos ir Lietuvos kompozitorių sąjungos įrašų studijos garso įrašai, taip pat kaupiamos Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos darytų garso įrašų kopijos arba asmeniniuose kompozitorių archyvuose saugomų garso įrašų dublikatai.

Pasak LMIC pranešimo, labai nedidelę sudegusio archyvo dalį sudarė vienetinė, kita forma greičiausiai nebeegzistuojanti medžiaga. Taigi žala nėra neatitaisoma.

Lietuvos kompozitorių namų pastate saugomi magnetinių juostų (apie 700 vnt.) ir popierinių rankraščių archyvai (apie 6000 vnt.) nenukentėjo. Nuo 2000 metų kaupiamos Lietuvos kompozitorių muzikos kompiuterinės garso įrašų bylos (daugiau kaip 1700 vnt.) taip pat išliko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.