Kultūrinės žiniasklaidos atstovai neapsikentė: kasinės sniegą

Sausio 19 d. 12 valandą sostinės V.Kudirkos aikštėje keletas kultūrinės žiniasklaidos redaktorių ir jų bičiulių surengs simbolinę akciją „Pernykštis sniegas“. Akcijos dalyviai kastuvais sniegą permetinės iš vienos vietos į kitą ir atgal, taip primindami, kad valdžios žmonių požiūris į kultūrą ir parama jai, ypač kultūros spaudai, išlieka toks pat absurdiškas, kaip ir sniego kasimas iš vienos vietos į kitą.

R.Šileikos objektas „Iš tuščio į kiaurą“.<br>V.Šileikienės nuotr.
R.Šileikos objektas „Iš tuščio į kiaurą“.<br>V.Šileikienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-18 13:56, atnaujinta 2017-06-10 20:35

„Šiuo simboliniu veiksmu sieksime atkreipti visuomenės dėmesį į absurdišką kultūros rėmimo situaciją, jau tapusią liūdna tradicija. Seniai praėjo terminas skelbti spaudos rėmimo konkursą, o ta tema vis dar susirašinėja įvairios įstaigos, ministerijos, Vyriausybė nepasirašo kažkokio popieriaus, kuris leistų Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui inicijuoti paramos projektų teikimą. – aiškino vienas akcijos sumanytojų, mėnraščio „Metai“ redaktorius Antanas Šimkus. – Pernykštis sniegas. Šiemetinis sniegas. Daryk ką nori, niekas nesikeičia. Todėl tokio absurdo akivaizdoje imsimės absurdą iliustruojančių veiksmų.“

Pasak akcijos rengėjų, pats akivaizdžiausias tokio neveiklumo pavyzdys yra dabartinė kultūros leidinių padėtis: „Visa kultūrinė spauda iki šiol ne tik nėra gavusi finansavimo 2016 metams, bet net nepaskelbtas konkursas. Tai reiškia, kad net jį paskelbus šiomis dienomis, rezultatų tegalima tikėtis po trijų mėnesių. O iš ko ligi to laiko mums mokėti spaustuvei, bendraautoriams, darbuotojams?“ – retoriškai klausė akcijos dalyvė, „Šiaurės Atėnų“ redaktorė Giedrė Kazlauskaitė.

Renginio iniciatorių teigimu, tokia situacija yra metų metais formuoto sisteminio požiūrio rezultatas: „Po praėjusių metų pirmąjį pusmetį vykusių ilgų pokalbių, peticijų, radijo laidų, diskusijų su Lietuvos kultūros taryba ir Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondu, Prezidentūros, Vyriausybės, Kultūros ministerijos raštų, galiu tik pasakyti, jog niekas nepasikeitė. Niekas. Greičiausiai valdininkai neranda laiko padėti dviejų parašų ir antspaudo.“ – teigė akcijos dalyvis, „Literatūros ir meno“ redaktorius Gytis Norvilas.

Reikia kasti sniegą, nukasti, užkasti, nukasti, užkasti. Ir tiek. Kas atvyks, tegu pažiūri. O mes kasime. Į absurdą atsakyti absurdu – tai viskas, ką šiuo metu galime padaryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.