Savitą Fausto istoriją Filharmonijoje prikels rinktinės pajėgos

Šeštadienį Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje skambės monumentali Alfredo Schnittke’s „Fausto kantata“. Jai atlikti telkiamos įspūdingos muzikantų pajėgos – lietuvių operos solistai Mindaugas Zimkus ir Tadas Girininkas, lietuviškoje estradoje ir džiaze garsėjanti dainininkė Evelina Sašenko, išskirtinio tembro kontratenoras Russellas Harcourtas iš Jungtinės Karalystės, Kauno valstybinis choras ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, vadovaujami maestro Roberto Šerveniko.

Įspūdingą simfoninę programą diriguos R.Šervenikas.
Įspūdingą simfoninę programą diriguos R.Šervenikas.
„Fausto kantatoje“ išgirsime ir išskirtinio tembro kontratenorą iš Jungtinės Karalystės R.Harcourtą.
„Fausto kantatoje“ išgirsime ir išskirtinio tembro kontratenorą iš Jungtinės Karalystės R.Harcourtą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 19, 2016, 4:30 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 5:12 PM

„Fausto kantatą“ A. Schnittke sukūrė 1983 metais. Jos muziką kompozitorius panaudojo ir 1994-aisiais baigtoje kurti operoje „D. Johanno Fausto istorija“. Šią kantatą išpopuliarino netradicinis jos epizodas – Nelabojo į mikrofoną dainuojamas tango, pašiepiantis žiaurią Fausto mirtį: skambant aistringoms tango melodijoms, kūrinyje pasigirsta kontralto kvarkimas į mikrofoną Bertoldo Brechto maniera, jį palydi trenksmingas elektrinės gitaros akompanimentas. Šis epizodas buvo įtrauktas į A.Schnittke’s būsimosios operos trečią veiksmą.

Pati Fausto istorija A.Schnittkę traukė seniai. Kantatoje jis panaudojo anoniminio XVI a. rašytojo ir biblinius tekstus. Kūrinio „tour de force“– tai pasakojimas apie Fausto nusileidimą į pragarą. Kantatoje atskleidžiamos Fausto istorijos pabaiga nėra tokia kaip W.Goethe’s poemoje, kur Faustas patenka į dangų. XVI a. istorijoje tragiškas Fausto gyvenimas baigiasi kraupia mirtimi.

Yra parengtos dvi „Fausto kantatos“ dainuojamo teksto versijos – koncertų salėse ji atliekama rusų arba vokiečių kalba. Šeštadienio koncertui Filharmonijoje rengiama vokiška versija.

Antroje vakaro dalyje Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas) su dirigentu Robertu Šerveniku atliks Piotro Čaikovskio Simfoniją Nr. 6.

Ši simfonija vadinama „Patetine“. Pats autorius apie ją rašė: „Į šią simfoniją sudėjau visą savo sielą… Laikau ją geriausiu, nuoširdžiausiu savo kūriniu“.

Užsitęsus kompozitoriaus depresijai, 1893 m. pradžioje, jis rašė nebetikįs savimi, pasiekęs giliausią dugną. Tačiau netikėtai P.Čaikovskį užvaldė kūrybinė karštligė, ir tų pačių metų vasaros pabaigoje sūnėnui rašytame laiške matome jau visiškai kitokį menininko nusiteikimą: „Tu net neįsivaizduoji, kokią palaimą jaučiu. Esu įsitikinęs, kad mano laikas dar nesibaigė, dar galiu kurti“.

Tokias emocijas išgyvendamas kompozitorius sukūrė savo paskutinę Šeštąją simfoniją. Kūrinys buvo sutiktas labai palankiai, tačiau ne po pirmosios premjeros, kurią P.Čaikovskis dar spėjo išgirsti, bet po antrojo atlikimo 1893 m. lapkritį, kompozitoriui jau mirus.

R.Šerveniko diriguojamas Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro, solistų ir Kauno valstybinio choro koncertas „Fausto kantata“ vyks sausio 23 d. 19 val. Filharmonijos didžiojoje salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas