Dirigentą Petrą Vaičekonį sveikins keturi Vilniaus chorai

Sausio 30 dieną Šv.Kotrynos bažnyčioje Vilniuje vyks koncertas „Skrisk, svajone“, skirtas chorvedžio ir dirigento Petro Vaičekonio 80-mečiui ir kūrybinės veiklos 60-mečiui paminėti.

P.Vaičekonis su moterų choru „Aidas“.
P.Vaičekonis su moterų choru „Aidas“.
P.Vaičekonis yra palikęs ženklų įnašą formuojant ir populiarinant chorinės muzikos kultūrą XX a. 7–10 dešimtmečiais.
P.Vaičekonis yra palikęs ženklų įnašą formuojant ir populiarinant chorinės muzikos kultūrą XX a. 7–10 dešimtmečiais.
Chorui „Aidas“ yra vadovavęs P.Vaičekonis.
Chorui „Aidas“ yra vadovavęs P.Vaičekonis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 29, 2016, 11:04 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 9:54 PM

Koncerte dainomis maestro sveikins Vilniaus mokytojų namų moterų choras „Aidas“, vadovaujamas Linos Blebaitės–Mačiulienės, Lietuvos dailės muziejaus vyrų choras „Varpas“, vadovaujamas prof. Jurijaus Kalco, Vilniaus šv.Kazimiero bažnyčios mišrusis choras „Ave verum“, vadovaujamas Vydmanto Ruzgio, Vilniaus Visų Šventųjų bažnyčios choras „Skliautai“, vadovaujamas Gintaro Skapo. Visiems šiems kolektyvams yra vadovavęs pats maestro. Chorams akompanuos Kotryna Gediminaitė, o šventinį koncertą ves Juozas Šalkauskas.

Jubiliejinis koncertas, skirtas P.Vaičekoniui, darbais stipriai paženklinusiam Lietuvos chorinės muzikos pasaulį. Šis ne kartą „Sidabrinių balsų“ laureato vardą pelnęs chorvedys vadovavo kolektyvams, dainuojantiems įvairiuose konkursuose, respublikinėse dainų šventėse. Tai, kad šiandien, anot profesoriaus Vytauto Landsbergio, dainuoja visa Lietuva, yra ir P.Vaičekonio kantraus ir kruopštaus darbo ženklus nuopelnas.

„Ateinam į šią žemę kaip pasiuntiniai ir šią misiją turim atlikti pagal savo paskirtį. Į kiekvieno iš mūsų širdį įdėtas nevienodas talentas. Jeigu turi balsą ir talentą dainuoti ar giedoti, tai reikia taip ir daryti. Talentą kaip tą garstyčios grūdą reikia sudaiginti ir iš jo išauginti didelį meno medį, kuris visiems atneš gausių vaisių“, – teigia maestro P.Vaičekonis.

P.Vaičekonis (g. 1935) – meno vadovas, choro dirigentas, pedagogas, nusipelnęs meno veikėjas, ilgametis Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) kultūros darbuotojas – yra palikęs ženklų įnašą formuojant ir populiarinant chorinės muzikos kultūrą XX a. 7–10 dešimtmečiais. Dar studijuodamas Vilniaus valstybinėje konservatorijoje (dabar Lietuvos ir teatro akademija) choro dirigavimo klasėje, vadovavo saviveiklos meno kolektyvams, buvo vienas iš LRT vyrų okteto dainininkų.

Vėliau P.Vaičekonio kūrybinė veikla augo ir plėtojosi įvairiose muzikos srityse. 1968–1976 m. jis dirbo Lietuvos valstybinio operos ir baleto teatro chormeisteriu, parengė daugelio klasikinių operų chorus. Dirbdamas teatre, ne kartą stažavosi Maskvos kultūros darbuotojų institute. 1967–1989 m. pagrindine P.Vaičekonio darboviete tapo LRT, kur vadovavo vyrų vokaliniam oktetui, dirbo choro dirigentu, vėliau – meno vadovu LRT valstybiniame chore, ėjo vyriausiojo redaktoriaus pareigas fondinių įrašų ir meninių kolektyvų redakcijoje. Su Lietuvos radijo ir televizijos mišriuoju choru įrašė daugiau nei 150 dainų. Pirmą kartą atgimstančioje Lietuvoje chorą išmokė ir su juo įrašė Vinco Kudirkos „Tautišką giesmę“, kuri buvo pradėta transliuoti per Lietuvos radiją įvairių iškilmių metu.

Susitikti ir kartu su maestro P.Vaičekoniu padainuoti bus galima sausio 30 d.  16 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.