Sniego kūrinius ištirpdė šiluma – ar buvo įmanoma išsaugoti?

Švenčiant pasaulinę sniego dieną gamta jo nepagailėjo ir nuklojo Kauną, todėl mieste netruko išdygti ne vienas sniego kūrinys. Atšilus sniego skulptūros ėmė akyse tirpti ir išliks tik nuotraukose.

Veiverių gatvėje vairuotojams mojo senis su šviesą atspindinčia liemene.
Veiverių gatvėje vairuotojams mojo senis su šviesą atspindinčia liemene.
Pingvinai darželio-mokyklos „Šviesa“ kieme – skulptoriaus dovana kauniečiams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pingvinai darželio-mokyklos „Šviesa“ kieme – skulptoriaus dovana kauniečiams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Jan 30, 2016, 10:21 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 7:53 PM

Kauniečiai šiemet spėjo prisiminti vaikystę. Ne vienoje miesto vietoje išdygo simpatiški sniego seniai.

Jų lipdytojai nestokojo humoro jausmo ir senius statė matomose miesto vietose.

Sniego skulptūras kuriantis profesionalus skulptorius Tautvilas Povilionis patarė, ką daryti, kad trapios grožybės išsilaikytų kuo ilgiau.

Negailėjo liemenės ir kepurės

Antradienio rytą Veiverių gatve važiavę vairuotojai šypsojosi. Prie gatvės netoli Aleksoto seniūnijos jiems mojo beveik žmogaus dydžio sniego senis.

Jo kūrėjai nepatingėjo kruopščiai nulipdyti net senio rankas ir į viršų iškeltus pirštus. Senis buvo aprengtas šviesą atspindinčia liemene.

Vieni pirmųjų senį pastebėję Aleksoto seniūnijos darbuotojai džiaugėsi, kad kažkas ne šiaip sugalvojo pasismaginti. Senis priminė apie saugaus eismo taisykles kelyje.

A.Mickevičiaus gatvės daugiabučio kieme taip pat išdygo netradicinis sniego senis. Jis tarsi sėdi. Ant galvos užmaukšlinta daili kepurė, o medinė nosis – ilga lyg Buratino.

Senis atgręžtas į greta esantį Kauno apygardos teismą ir atrodo, tarsi spoksotų į jo duris ir kažko lauktų.

Šventė sniego dieną

Įspūdingos sniego skulptūros išdygo ir Žaliakalnyje esančio darželio–mokyklos „Šviesa“ kieme. Vaikai ir praeiviai galėjo grožėtis dviem stambiais žmogaus aukščio pingvinais.

„Šviesos“ direktorė Evelina Stankevičienė sakė, kad Tarptautinė slidinėjimo federacija trečiąjį sausio sekmadienį yra paskelbusi pasauline sniego diena. Šiemet pedagogai ir vaikai pirmą kartą ją paminėjo.

Skulptorius T.Povilionis vaikams stebint sukūrė pingvinų skulptūras iš sniego. E.Stankevičienė sakė, kad kūrybos procesas ypač įdomus buvo trečiokams ir ketvirtokams. „Vaikai skulptoriaus klausinėjo, kaip kurti iš sniego. O šis negailėjo patarimų“, – sakė ugdymo įstaigos vadovė.

Medžiagą reikia sutrombuoti

Skulptorius T.Povilionis nuolat dalyvauja tarptautiniuose skulptūrų iš sniego bei ledo konkursuose.

Sausio pradžioje kaunietis grįžo iš Kinijos. Ten drauge su komanda T.Povilionis laimėjo ketvirtąją vietą. Lietuviai nulipdė du besibučiuojančius Velykų salos moajus – šiose salose esančių akmeninių skulptūrų kopijas.

Skulptorius patarė, kad norint kurti skulptūras sniegą iš vakaro reikėtų sutrombuoti į kubą ar stačiakampį. „Per naktį sniegas nuo svorio dar labiau susispaus, pašals ir taps gera medžiaga skulptūrai“, – sakė.

Tada ant sniego luito galima nusipiešti norimą piešinį ir pradėti jį skaptuoti. Skulptorius darbui naudoja nedidelį pagaląstą kastuvą, primenantį platų kaltą.

„Kuo nors apdirbti sniego, kad skulptūra ilgiau neištirptų, neverta. Geriau pasidžiaugti kūrybos malonumu, o darbui ištirpus laukti naujo sniego ir vėl kurti ką nors neregėto“, – įsitikinęs T.Povilionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.