Užgavėnės – gera proga pašiepti ir nemėgstamus politikus

Nesugalvojate, kuo persirengti per Užgavėnes? Piktina valdžios priimti sprendimai? Tuomet Užgavėnės – puiki proga persirengti Seimo nariu, ministru ar kitu aukštu politiku.

Vilniaus etninės kultūros centre rinkosi vilniečiai, norintys Užgavėnėms pasigaminti trokštamą kaukę.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus etninės kultūros centre rinkosi vilniečiai, norintys Užgavėnėms pasigaminti trokštamą kaukę.<br>D.Umbraso nuotr.
Menininkai sukūrė kaukių muliažų pagal tautosaką.<br>D.Umbraso nuotr.
Menininkai sukūrė kaukių muliažų pagal tautosaką.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus etninės kultūros centro koordinatorė J.Mileškaitė.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus etninės kultūros centro koordinatorė J.Mileškaitė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Evelina Valiuškevičiūtė („Lietuvos rytas“)

Feb 1, 2016, 7:24 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 1:57 PM

„Per Užgavėnes išjuokiamos ir pabrėžiamos tų dienų aktualijos. Pašiepiami ne tiktai kaimui, bet ir šaliai aktualūs dalykai. Taip pat ir pasauliui.

Anksčiau tai būdavo labiau suaugusiųjų šventė. Nes jie supranta aštresnį humorą, tam laikui būdingus dalykus.

Dabar ši šventė labiau siejama su vaikų švente ir tik žiemos išvarymu. Tačiau taip nėra. Per humorą, per juokus pateikiami šiandien svarbūs įvykiai“, – pasakojo Vilniaus etninės kultūros centro koordinatorė Justina Mileškaitė.

Šiame centre  rinkosi vilniečiai, norintys iki Užgavėnių pasigaminti kokią nors smagią kaukę.

Šįmet Užgavėnės ankstyvos

Užgavėnės – tai žiemos šventė, kurios paskirtis – išvyti žiemą ir prisišaukti pavasarį. Nors žiema, atrodytų, vos prasidėjo, šiais metais Užgavėnės bus ankstyvos – šaltį ir sniegą iš kiemų varysime vasario 9-ąją.

J.Mileškaitė sakė, kad per Užgavėnes būtina gerai pasilinksminti, patriukšmauti, pasivolioti sniege – tai vaisingumo, derlingumo ir gamtos atbudimo simbolis.

Be to, Užgavėnės yra paskutinė žiemos mėsiedo diena, per kurią daug valgoma, ypač mėsiškai.

Mėsiedu laikomas laikotarpis nuo Kalėdų iki Užgavėnių. Tikima, kad jei per Užgavėnes gerai ir sočiai valgysi, būsi sotus ir stiprus visus metus.

Turi įvairių muliažų

Kaip pasidaryti kaukę Užgavėnių šventei? Tai galima daryti ne tik etninės kultūros centre, bet ir namie. Tereikės didelio stiklainio, kurį būtina aplipdyti plastilinu – suformuoti nosį, antakius, skruostus arba atsikišusį smakrą.

„Mes turime kaukių muliažus, kuriuos sukūrė menininkai. Jie rėmėsi etnografine medžiaga ir pagamino įvairių personažų – ir velnių, ir meškų, giltinių, ožkų. Taip pat Lašininį ir Kanapinį.

Muliažą, kurį iš stiklainio galite pasigaminti ir namuose, reikia padengti maistine plėvele. Po to padengti laikraščių skiautelėmis, pamirkytomis vandenyje. Vėliau – laikraščio skiautelėmis, mirkytomis vandens ir lipalo mišinyje“, – darbų eigą dėstė J.Mileškaitė.

Triūsiama ne vieną dieną

Klijų ir vandens mišiniu įmirkusiais laikraščiais kaukės muliažą reikia padengti bent septyniais sluoksniais. Tada kaukė bus tvirta.

Su plėvele lengvai nuėmus kaukę nuo muliažo, ją džiovinti reikia kelias dienas.

Vėliau – kaukės puošyba. Ją galima dažyti įvairiomis spalvomis, taip pat, nelygu personažas, – prilipdyti barzdą, išraiškingus antakius iš kailiuko ir panašiai. Tada kaukė tvirtinama prie kepurės arba gumelės.

„Užgavėnių personažas – ne tik kaukė.

Reikia ir apsirengti tinkamai, pasiruošti prakalbą. Reikia gyventi tuo personažu: jeigu esi ožka, tai reikia ir mekenti“, – juokėsi J.Mileškaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.