Lietuvos atlikėjai išbandys moderniausią Latvijos muzikos sceną

Prieš kelis mėnesius duris atvėrusios moderniausios Latvijos koncertų salės – Liepojos „Didžiojo gintaro“ („Lielais dzintars“) scenoje vasario 27 d. 19 val. koncertuos lietuvių atlikėjai – Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO) ir du Vilniaus universiteto chorai „Pro musica“ ir „Gaudeamus“.

Liepojos „Lielais dzintars“ salė primena milžinišką šlifuoto gintaro gabalą.<br>Organizatorių nuotr.
Liepojos „Lielais dzintars“ salė primena milžinišką šlifuoto gintaro gabalą.<br>Organizatorių nuotr.
Naujausioje Latvijos koncertų salėje – puiki akustika.<br>Organizatorių nuotr.
Naujausioje Latvijos koncertų salėje – puiki akustika.<br>Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Choras „Pro musica“.<br>Organizatorių nuotr.
Choras „Pro musica“.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 22, 2016, 12:46 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 2:22 AM

Austrų architekto Volkerio Giencke‘s suprojektuotoje, savo forma primenančioje milžinišką šlifuoto gintaro gabalą, puikios akustikos salėje lietuvių atlikėjai kartu su latvių choru „Intis“ atliks Baltijos regiono šiuolaikinių kompozitorių kūrinius. Koncerte skambės estų korifėjaus Arvo Pärto, vokiečio Maxo Richterio, NIKO vadovo Gedimino Gelgoto, norvegų kompozitoriaus Ola Gjeilo ir šiemet 70-metį švęsiančio latvio Peterio Vasko muzika.

Vienas populiariausių šių dienų Lavijos muzikos kūrėjų P. Vaskas yra šio regiono, Kuržemės, sūnus. Jis žada pagerbti klausytojus ir savo dalyvavimu koncerte. Vakarą ves garsus Latvijos muzikologas, kompozitorius ir žurnalistas Edgaras Raginskis. Renginyje bus naudojami specialiai šiam koncertui sukurti apšvietimo efektai, kurie dar labiau sustiprins muzikos įspūdžius.

NIKO atliks G. Gelgoto kūrinį „Never Ignore the Cosmic Ocean“ ir pirmosios kompozitoriaus simfonijos „Extracultural“ fragmentus, pritaikytus NIKO.

Vilniaus universiteto chorai „Pro musica“ ir „Gaudeamus“ (vadovė Rasa Gelgotienė) kartu su NIKO ir latvių choru „Intis“ (vadovė Ilzė Valcė) atliks šiuolaikinio norvegų kompozitoriaus O.Gjeilo „Saulėtekio mišias“ („Sunrise Mass“). Tai naujas, originalus žodis šiuolaikinėje chorinėje muzikoje.

Kompozitorius neįprastai interpretuoja tradicinį lotynišką mišių tekstą suteikdamas įprastinėms dalims savo pavadinimus (Kyrie – „Dangaus šviesuliai“, Gloria – „Saulėtekis“, Credo – „Miestas“, Sanctus ir Agnus Dei – „Tapatybė“ ir „Žemė“), taip nubrėždamas savotiškos metafizinės kelionės maršrutą.

2004 m. spalį susibūręs Vilniaus universiteto choras „Pro musica“ nuolat rengia naujas programas, gilinasi į įvairius muzikos žanrus. Į savo repertuarą jis jau įrašė ne vieną vokalinės simfoninės muzikos šedevrą, tarp jų – W.A.Mozarto ir G.Verdi „Requiem“, G.Rossini ir A. Dvorako „Stabat Mater“, J.S.Bacho „Magnificat“, L.Van Bethoveno IX simfoniją, A.Ramirezo „Misa Criolla“, D.Fanshawe „African Sanctus“.

Vilniaus universiteto akademinis mišrus choras „Gaudeamus“ , vienas seniausių ir žinomiausių Lietuvos studentų kolektyvų, buvo įkurtas 1940-aisiais. Jis aktyviai dalyvauja Lietuvos bei tarptautiniuose festivaliuose ir konkursuose, iškilminguose Vilniaus universiteto renginiuose, koncertuoja Lietuvos dainų šventėse, Baltijos šalių studentų chorų festivaliuose „Gaudeamus“, „Juventus“ bei Lietuvos muzikų sąjungos, įvairių šalies miestų savivaldybių projektuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.