„Misija Sibiras“ – ne kapinių tvarkymo, o jaunimo ugdymo misija

Vilniaus knygų mugės išvakarėse leidykla „Vaga“ išleido fotografijų ir dienoraščių albumą „Misija Sibiras. 2006–2015“. Tai knyga,paremta dešimtmetį trukusia pilietinio jaunimo idėja sugrąžinti Sibiro lietuvių atmintį į šiandieną, aplankyti ir prikelti naujam gyvenimui Sibiro tremtinių kapavietes. Jau dešimt metų jaunuolių grupės kasmet keliauja po įvairias Sibiro gyvenvietes, o grįžę rengia susitikimus su Lietuvos moksleiviais ir gyvu žodžiu jiems perduoda tai, ką patyrę, ką radę ar jau neberadę, kokių liudijimų parsivežę.

Projektas „Misija Sibiras“ trunka jau dešimt metų.
Projektas „Misija Sibiras“ trunka jau dešimt metų.
Projektas „Misija Sibiras“ trunka jau dešimt metų.
Projektas „Misija Sibiras“ trunka jau dešimt metų.
Projektas „Misija Sibiras“ trunka jau dešimt metų.
Projektas „Misija Sibiras“ trunka jau dešimt metų.
Ši knyga skausmingai liudija Lietuvos žmonių likimus sudėtinguose istorijos sūkuriuose.
Ši knyga skausmingai liudija Lietuvos žmonių likimus sudėtinguose istorijos sūkuriuose.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 24, 2016, 3:09 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 5:57 PM

„Jaunimo iniciatyva „Misija Sibiras“ įsitvirtino ir plėtojasi kaip labai svarbi geros valios telkimo ir dorybių ugdymo tęstinė akcija“, – sakė projekto globėjas prof. Vytautas Landsbergis.

Milžiniško susidomėjimo ši iniciatyva sulaukė nuo pat pirmosios ekspedicijos, kuri įvyko dar 2006 metais. Unikali projekto sėkmė paskatino idėjos tęstinumą – projektas trunka jau 10 metų. Per tuos metus buvo išvykusios 14 jaunimo ekspedicijų, kurios buvusioje Sovietų Sąjungos teritorijoje ieškojo lietuvių kapaviečių.

„Per tuos metus keliavome ne tik į Sibiro teritoriją. Ekspedicijomis Kazachstane ir Tadžikistane siekta išsklaidyti stereotipą, kad Sibiro platybės – tik Rusijos Federacijos teritorija ir tik čia vyko trėmimai. Sausringose ir naudingųjų iškasenų gausa garsėjančiose Kazachstano lygumose buvo įrengti lageriai ir darbo kalėjimai, į kuriuos sovietų valdžia vežė žmones iš Ukrainos, Lietuvos, Latvijos, Estijos, Vokietijos ir kitų šalių. Čia, tūkstančius skirtingų tautų politinių kalinių priglaudusiose stepėse, tebestovi paminklai ir kryžiai su lietuviškomis pavardėmis“, – kalbėjo Arnas Marcinkus, leidinio sudarytojas, projektą „Misija Sibiras“ organizuojančio labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ direktorius.

A.Marcinkus pridūrė: „Labai dažnai projektą iš šalies vertinantys žmonės sako: „Kuriems galams reikia tvarkyti tas kapines Sibire? Juk kapai aptvarkomi tik trumpam, vėliau jie dar labiau užželia. Tai tiesiog Sizifo darbas!“ Tačiau „Misija Sibiras“ – tai ne kapinių tvarkymo, o jaunimo ugdymo misija. Jeigu nors vienas jaunas žmogus pasidomi savo šeimos ar tautos istorija, prisimena laisvės kainą, projekto tikslas yra pasiektas.“

Ši knyga skausmingai liudija Lietuvos žmonių likimus sudėtinguose istorijos sūkuriuose, o pati misija primena Lietuvos žmonėms apie pilietiškumą, patriotiškumą, supratimą: „Istorijos negalima nežinoti, istorijos nežinančiais arba dezinformacijos apsvaigintais galima lengvai manipuliuoti. O tiesos nuslėpti neįmanoma. Lietuvių tautos istorija – gyvas tvirtumo, valstybingumo, ryžto bei drąsos pavyzdys, kurį privalome puoselėti, branginti ir tęsti. Tai ir yra projekto „Misija Sibiras“, šiemet mininčio savo dešimtmetį, tikslas“, – sakė Vygaudas Ušackas, ambasadorius, projekto  „Misija Sibiras“ patarėjų tarybos pirmininkas.

Albumo „Misija Sibiras. 2006–2015 pristatymas Vilniaus knygų mugėje. Vasario 27 d.,šeštadienį, 16 val., Rašytojų kampe. Dalyvaujs V.Ušackas, A.Marcinkus, A.Matelis, I.Rusilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.