Gaivios muzikos koncertas – trijų kompozitorių 100-mečiui

Lietuvos nacionalinė filharmonija kviečia minėti sukaktis. Dvi įspūdingos Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) ir Lietuvos kamerinio orkestro (LKO) programos, skambėsiančios Filharmonijoje vasario 27 d. ir balandžio 16, bus skirtos kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno 100-mečiui.

Smuikininkė R.Mataitytė.<br>M.Aleksos nuotr.
Smuikininkė R.Mataitytė.<br>M.Aleksos nuotr.
Violončelininkas M.Bačkus.<br>Organizatorių nuotr.
Violončelininkas M.Bačkus.<br>Organizatorių nuotr.
LNSO diriguos M.Barkauskas.<br>D.Matvejevo nuotr.
LNSO diriguos M.Barkauskas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Kompozitorius J.Juzeliūnas.<br>A.Baltėno nuotr.
Kompozitorius J.Juzeliūnas.<br>A.Baltėno nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 26, 2016, 5:47 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 10:00 AM

Pasak Filharmonijos generalinės direktorės Rūtos Prusevičienės, J.Juzeliūno muzika LNSO koncerte skambės ypatingame pasauliniame kontekste. Visą šio proginio koncerto programą vienys 100-mečio sukaktys. Vakare skambės ir prancūzų kompozitoriaus Henrio Dutilleux bei XX a. Argentinos klasiko Alberto Ginasteros, kurių šimtmečius mini pasaulis, kūriniai.

Vasario 26 d. Klaipėdoje ir 27 d. Vilniuje, Filharmonijos Didžiojoje, salėje vyksiančio simfoninės muzikos koncerto „Julius Juzeliūnas ir pasaulis“ ašis – lietuvių kompozitoriaus, palikusio gilų pėsaką ne tik mene, bet ir visuomenės gyvenime, muzika. Vakare skambės ryžtingą posūkį tautinio modernizmo link menanti kompozitoriaus simfoninė siuita „Afrikietiški eskizai“.

Siuita sukurta 1961 metais. Tuo metu kompozitorius studijavo Afrikos tautų muzikinį folklorą, ketino sukurti baletą apie Afrikos genčių kovą su užsienio kolonizatoriais. Ilgainiui atrinkęs geriausius jau parašytos muzikos epizodus, jis sugrupavo juos kontrasto principu ir sujungė į simfoninę siuitą, kurią sudaro penkios dalys: iškilminga „Eisena“, lyrinė „Irkluotojų daina“, temperamentingas „Mergaičių šokis“, elegiškas „Azandų vaizdelis“ ir ciklo kulminacija – ekstaziška „Šventė“.

Koncerte išgirsime dar tris kūrinius. Skambės H.Dutilleux „Sur le même accord“ smuikui ir orkestrui (šį kūrinį pats kompozitorius yra pavadinęs noktiurnu, jį parašė vienai ryškiausių ir charizmatiškiausių pasaulio smuikininkių Anne-Sophie Mutter) bei A. Ginasteros „Danza final (Malambo)“ – ketvirtąją dalį iš siuitos „Estancia“, kuri ir šiandien yra populiariausias A.Ginasteros kūrinys. Greta jų bus pristatytas amerikiečių XX a. muzikas Samuelis Barberis bei jo Koncertas violončelei ir orkestrui.

Programą su jauno batutos talento Modesto Barkausko diriguojamu LNSO parengė solistai Rusnė Mataitytė (smuikas) ir Mindaugas Bačkus (violončelė).

Kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno 100-mečiui skirtas koncertas „Julius Juzeliūnas ir pasaulis“ Nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje įvyks vasario 27 d., 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.