Pamatyk. Milijonus apstulbino mašina, grojanti 2000 rutuliukų

„Rutuliukai, kaip žinote, elgiasi kaip vanduo. Vandens prigimtis tokia, kad jis prasiskverbia pro viską. Po 100 000 metų jis gali praurbinti skylę akmenyje. Rutuliukai elgiasi panašiai“, – sakė švedų muzikas Martinas Molinas „Wired“ korespondentui.

Wintergartan Marble Machine.<br>Premjerinio įrašo kadras.
Wintergartan Marble Machine.<br>Premjerinio įrašo kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2016, 4:10 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 4:23 PM

Martinas Molinas, žinomos muzikos grupės „Wintergartan“ narys, sukūrė neįtikėtiną muzikos instrumentą, kuris groja nedideliais metalo rutuliukais. Jo premjera įvyko ypatingą dieną – vasario 29-ąją. Ją nufilmavo Hannesas Knutssonas. Vos patekęs į internetą filmukas sukėlė didžiulį susidomėjimą. Per kelias dienas jį pamatė milijonai internautų. Nemažai jų ir lietuviškame „Facebook“ segmente.

Panašius stimpanko dvasia persmelktus mechanizmus iki šiol galima buvo pamatyti tik knygose, o dar dažniau – animaciniuose filmuose. Net neįmanoma buvo įsivaizduoti, kad visas tas dailininkų fantazijas galima įgyvendinti realybėje. O juo labiau – priversti iš tiesų puikiai skambėti.

O švedų muzikantas, kuris jau seniai domėjosi visokiais keistais mušamaisiais instrumentais, tai padarė per keturioliką  mėnesių. Tiesa, iš pradžių jis buvo įsitikinęs, kad savąją Rutuliukų Mašiną sukurs per porą mėnesių.

Tačiau viskas užtruko gerokai ilgiau. Juk teko suprojektuoti ir rankomis pagaminti net 3000 medinių mašinos dalių. Wintergartano Rutuliukų Mašinoje (Wintergartan Marble Machine) yra net du tūkstančiai metalinių rutuliukų. Jie juda joje piltuvėlių, skriemulių ir vamzdelių dėka.

Pati Rutuliukų Mašina – ne tik įspūdingas muzikos instrumentas, bet ir neabejotinai puikus dailės kūrinys.

Vienintelis naujo instrumento trūkumas – norint jį vežtis į gastroles, tektų visiškai išardyti. Todėl dabar muzikas projektuoja kompaktiškesnę šios Rutuliukų Mašinos versiją.

Parengė Emilija Lapė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.