Garsi dainininkė kurs pavasario šventę ir sau, ir publikai

„Alyvų ir rožių žydėjimo metas nebegrįš į mūsų širdis šį pavasarį... / Pasikeitė vėjas ir dangus, / Jau niekad drauge nesidžiaugsime žiedų grožiu. / Kur tu, švelnus ir linksmas pavasari, / Pernai nutvieskęs mus saule?“, – šios Maurice’o Bouchoro eilės iš eilėraščio „Alyvų metas“ skambės šeštadienio koncerte Nacionalinėje filharmonijoje. Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) su meno vadovu ir vyr. dirigentu Modestu Pitrėnu ir soliste Asta Krikščiūnaite kviečia sutikti pavasarį programa „Meilės ir jūros poema“.

Dainininkė A.Krikščiūnaitė.<br>Organizatorių nuotr.
Dainininkė A.Krikščiūnaitė.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2016, 12:53 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 1:27 PM

Koncertas pavadintas kaip ir programoje skambėsiantis Ernesto Chaussono kūrinys – dviejų dalių vokalinis ciklas „Meilės ir jūros poema“ („Poème de l’amour et de la mer“). Jame prancūzų autorius panaudojo vaizdingas M.Bouchoro bei nežinomo poeto eiles.

Šį dainų ciklą apie meilę ir jūrą E.Chaussonas kūrė dešimt metų (1882–1892), dedikavo jį Henri Duparcui. Kūrinys išsiskiria poetiškumu; regis, ne tik žodžiuose, bet ir garsų sąskambiuose išnyra menininką įkvėpę vaizdiniai – subtiliosios alyvos, jūros ir dangaus žydrynė, vėjo plaikstomi krentantys lapai ar mėnesiena, o oras pritvinkęs žiedų aromato. Iš tiesų tai simbolistinė kompozicija – garsinėmis ir gamtos vaizdų asociacijomis E.Chaussonas perteikia žmogaus pasaulį, jo jausmus ir išgyvenimus.

Atlikti šį emocionalų muzikos kūrinį su LNSO – ilgai brandinta vienos ryškiausių lietuvių solisčių, Nacionalinės premijos laureatės, soprano Astos Krikščiūnaitės svajonė. Įsimintinomis tambios formos veikalų bei vokalinių ciklų interpretacijomis garsėjanti solistė imdamasi E. Chaussono kurs pavasario šventę ir sau, ir publikai.

Poemą sudaro dvi vokalinės dalys, atskirtos instrumentiniu interliudu. Vokalinis ciklas taps visos programos „Meilės ir jūros poema“ ašimi. O simbolinę pavasario kelionę garsų jūros platybėmis pratęs lietuvių muzika. M.Pitrėno diriguojamas LNSO atliks Ramintos Šerkšnytės „Aisbergą“ simfoniniam orkestrui ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio Simfoninę poemą „Jūra“.

Apie koncerto pradžioje skambančią simfoninę partitūrą R.Šerkšnytė mąstė nuo pat studijų pradžios. Tai kompozitorės magistrantūros baigiamasis darbas, pirmoji, vandens stichijai skirta „Kalnų“ trilogijos dalis, inspiruota didingo peizažo.

Kiek kitaip jūros tema interpretuojama kito lietuvių kūrėjo – M. K.Čiurlionio simfoninėje poemoje „Jūra“. Čia poetinės gamtos refleksijos – rami ir šėlstanti, žaisminga ir rūsti jūra simbolizuoja žmogaus ieškojimus.

Modesto Pitrėno diriguojamo LNSO ir soprano Astos Krikščiūnaitės atliekama programa „Meilės ir jūros poema“ skambės kovo 5 d.19 val. Filharmonijos didžiojoje salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.