„Scanoramos“ vadovei G. Arlickaitei – Kultūros ir meno premija

Kovo 10-ąją, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos išvakarėse, Europos šalių kino forumo „Scanorama“ direktorei ir meno vadovei Gražinai Arlickaitei buvo įteikta Kultūros ir meno premija. Garbingą apdovanojimą festivalio vadovė, kinotyrininkė, mokslų daktarė G.Arlickaitė atsiėmė iškilmingoje ceremonijoje Vyriausybės rūmuose.

Kultūros ir meno premiją festivalio „Scanorama“ vadovė, kinotyrininkė, mokslų daktarė G.Arlickaitė atsiėmė iškilmingoje ceremonijoje Vyriausybės rūmuose.
Kultūros ir meno premiją festivalio „Scanorama“ vadovė, kinotyrininkė, mokslų daktarė G.Arlickaitė atsiėmė iškilmingoje ceremonijoje Vyriausybės rūmuose.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2016, 3:17 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 2:52 AM

„Esu sujaudinta ir dėkinga Vyriausybei už įvertinimą ir parodytą rūpestį žmonėmis, kurie dirba kultūroje ir kultūrai“, – atsiimdama premiją dėkojo G.Arlickaitė.

Vyriausybės kultūros ir meno premijos skiriamos Lietuvos bei pasaulio lietuvių kultūros ir meno kūrėjams ir veikėjams, taip pat kolektyvams už svarų indėlį į kultūrą ir meną bei ypatingus šios srities nuopelnus.

Tai jau ne pirmasis G.Arlickaitės apdovanojimas už nuopelnus kultūrai, jos puoselėjimą ir sklaidą. Šių metų vasario 24 d. „Scanoramos“ vadovei buvo įteiktas Švedijos Karalystės valstybinis apdovanojimas – Karališkasis ordinas. Pernai Europos šalių kino forumo „Scanorama“ direktorė iš Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės rankų atsiėmė ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalį. Taip pat ji buvo apdovanota Lenkijos „Auksiniu kryžiumi už nuopelnus“ dėl ilgamečio darbo vystant lenkų ir lietuvių bendradarbiavimą kinematografijos meno sklaidos srityje.

G.Arlickaitė yra sulaukusi garbingo įvertinimo ir iš Norvegijos Karalystės – jai buvo įteiktas Norvegijos karališkojo ordino „Už nuopelnus“ Karininko kryžius. Šiuo ordinu įvertinami užsieniečiai ir šalyje negyvenantys Norvegijos piliečiai, skleidžiantys Norvegijos kultūrą kitose šalyse.

Jau keturioliktus metus skaičiuojantis Europos šalių kino forumas „Scanorama“ yra didžiausias ir svarbiausias rudens kino renginys Lietuvoje. Festivalyje kasmet pristatomos naujausios europietiškų ir lietuviškų filmų premjeros, rodomos iškiliausių Europos ir Lietuvos režisierių retrospektyvos, o konkursinėje programoje „Naujasis Baltijos kinas“ žodis suteikiamas jauniesiems lietuvių, latvių ir estų kino kūrėjams, kurie ne tik gauna galimybę savo darbus pristatyti plačiajai auditorijai, bet ir finansiniais prizais yra skatinami toliau kurti. Šiemet Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks  lapkričio 3–20 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį įteikė Vyriausybės kultūros ir meno premijas ir kitiems šalies kultūrai ir menui nusipelniusiems asmenims - chorvedžiui Lionginui Abariui, rašytojai Birutai Augustinienei (Jonuškaitei), scenografei, kostiumų dailininkei Nadeždai Gultiajevai, rašytojui Vladui Kalvaičiui, dailininkui Eimantui Ludavičiui, teatro dailininkei ir režisierei Aušrai Paukštienei, muziejininkei, rašytojai Aldonai Ruseckaitei, grafikei Birutei Stančikaitei, dainininkei Gailiūtei Nijolei Tallat-Kelpšaitei, muzikologei Sofijai Jūratei Vyliūtei. Bendra premija taip pat skirta televizijos ir kino menininkams Juozui Javaičiui ir Donatui Bukliui. 

Vyriausybės kultūros ir meno premijomis siekiama skatinti Lietuvos, taip pat Pasaulio lietuvių bendruomenės kultūros ir meno kūrėjų, kultūrai ir menui nusipelniusių asmenų veiklą. Kasmet įteikiama 12 premijų, laureatus atrenka Vyriausybės kultūros ir meno premijų komisija. 

Vyriausybės kultūros ir meno premijos skiriamos nuo 1997 m. Premijos dydis – 340 bazinių socialinių išmokų dydžių. Premijos gali būti skiriamos pavieniams pretendentams arba pretendentų kolektyvui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.