Du Kauno miesto muziejai užkalti, eksponatai – rūsyje

Kauniečiams rūpi, ar jie dar pamatys Keramikos ir Ryšių istorijos muziejų eksponatus. Šie du muziejai neseniai buvo uždaryti. Ekspozicijų likimai skirtingi. Dėl vienų kaunasi net dešimt muziejų.

Keramikos muziejaus direktorė A.Petrulienė sakė, kad nors eksponatų kurį laiką žiūrovai nematys, bet kūriniai nepražus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Keramikos muziejaus direktorė A.Petrulienė sakė, kad nors eksponatų kurį laiką žiūrovai nematys, bet kūriniai nepražus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

Mar 12, 2016, 8:30 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 11:27 PM

Kovo pradžioje Kaune nebeliko dviejų muziejų. Lankytojai nebelaukiami Rotušės aikštėje veikusiame Ryšių istorijos muziejuje.

Nebeveikia ir Rotušės rūsyje buvęs Keramikos muziejus. Visose Rotušės patalpose įsikūrė Kauno miesto muziejus.

Dalį keramikos kūrinių kauniečiai vėl galės matyti nuo gruodžio mėnesio. Ryšių istorijos muziejaus eksponatai taip pat greičiausiai neiškeliaus iš Kauno.

Išsinuomoti nepavyko

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis pasakojo, kad dar sovietmečiu šiame muziejuje vis kaupiantis keramikos kūriniams buvo ieškoma patalpų, kuriose būtų galima juos eksponuoti.

1975 metais tuometinio miesto Vykdomojo komiteto vadovai suteikė patalpas Rotušės rūsyje. 1978 metais ten ir buvo įkurtas Keramikos muziejus.

„Dabartiniais laikais sudaryti nuomos sutarčių su Kauno miesto savivaldybe nepavyko. Ne vienus metus derėjomės, kad mums už patalpas Keramikos muziejuje būtų pasiūlytos kitos erdvės. Tačiau jų nebuvo pasiūlyta“, – sakė O.Daugelis.

Žada pasirašyti sutartį

Todėl Keramikos muziejaus eksponatai buvo supakuoti į dėžes ir iškeliavo į Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus fondus. Eksponatų kurį laiką niekas nebematys.

Pagrindinis šio muziejaus pastatas, esantis V.Putvinskio g. 55, remontuojamas. O.Daugelis sakė, kad statybų darbai turėtų baigtis gruodžio mėnesį.

„Tada šiame pastate ketiname pristatyti naujai įsigytų keramikos kūrinių parodą. Taip pat planuojame įrengti senosios XV–XIX amžių Kauno keramikos ekspoziciją“, – sakė muziejaus vadovas.

Tačiau didelė dalis eksponatų ir toliau liks muziejaus fonduose.

Susidomėjo 10 muziejų

Rotušės aikštės 19 numeriu pažymėtų pastatų komplekse Ryšių istorijos muziejus veikė nuo 1994 metų. Pastatai priklausė bendrovei „Teo“. Praėjusių metų pabaigoje verslininkai juos pardavė.

Nauji savininkai ketina ten įrengti nuomojamus biurus.

Bendrovės „Teo“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis sakė, kad muziejų, kurie priglaustų eksponatus, buvo ieškoma jau kurį laiką.

„Norėjome, kad jie liktų prieinami visuomenei ir nebūtų išskaidytos įvairias temas ar laikus atspindinčios kolekcijos. Perimti muziejines vertybes panoro 10 įvairių muziejų“, – sakė A.Stasiulaitis.

Aktyviausiai derybos vyksta su Kauno mieto savivaldybe. A.Stasiulaitis sakė, kad konkretūs Ryšių istorijos muziejaus eksponatų savininkai paaiškės artimiausiu metu.

Tikisi palankaus sprendimo

Sigitas Šliažas

Kauno administracijos direktoriaus pavaduotojas

„Su Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus vadovais buvome susitikę 4 kartus. Siūlėme Rotušės rūsiuose, kur įsikūrė Kauno miesto muziejus, palikti senosios Kauno keramikos eksponatus. Tačiau susitarti nepavyko.

Taip pat žinau, kad dėl Keramikos muziejaus panaikinimo yra sunerimę keramikų gildijos atstovai. Menininkai baiminasi, kad neliks erdvės jų kūrinių parodoms rengti. Dėl to nerimauti nereikėtų.

Manau, kad Dailininkų sąjungos atstovai galės pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su Kauno miesto muziejumi ir toliau rengti parodas Rotušėje.

Taip pat siekiame, kad Ryšių istorijos muziejaus eksponatai liktų Kaune. Tarybos nariai antradienį svarstys projektą, kad jie atitektų miestui nemokamai. Eksponatus planuojame paskirstyti – atiduoti Kauno technologijos universitetui, VII forto muziejui, P.Stulgos tautinės muzikos instrumentų muziejui.

Ateityje Nemuno saloje iškils modernus mokslo muziejus „Mokslo sala“. Manau, kad ten taip pat būtų galima kauniečiams pristatyti Ryšių istorijos muziejaus eksponatus.

Kadangi tokį planą patvirtino miesto politikai, manau, tai turės įtakos „Teo“ valdybai ir ji jam pritars bei eksponatus padovanos Kaunui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.