Išgirsk. JAV chorai giedos spiričiuelius ir lietuviškas mišias

Kovo 12 dieną, iš karto po vakaro mišių, Vilniaus Šv.Kazimiero bažnyčioje vienintelį koncertą surengs du chorai iš JAV Ričmondo universiteto. Programą, pavadintą „Žvilgsnis į amžinybę“, atliks mišrus choras „Schola cantorum“ ir merginų choras.

Ričmondo mišrus choras „Schola cantorum“.<br>Organizatorių nuotr.
Ričmondo mišrus choras „Schola cantorum“.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2016, 9:20 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 11:27 PM

Programa apims kelias epochas: renesanso (Tomásas Luisas de Victoria), baroko (Johannas Sebastianas Bachas), romantizmo (Felixas Mendelssohnas) bei šiuolaikinės muzikos (Veljo Tormisas, René Clausenas, Ola Gjeilo, Josu Elberdinas, Ērikas Ešenvaldas). Be to, abu chorai atliks po kelis tradicinius spiričiuelius, o koncertą užbaigs kartu atliekama aranžuota JAV juodaodžių 19-ojo amžiaus daina „Study War No More“.

Šis pasirodymas Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje – paskutinis kolektyvų gastrolių po Suomiją ir Baltijos šalis akordas.

Universiteto mišrus choras „Schola cantorum“ gyvuoja nuo 1971 metų. Jis jungia įvairių specialybių studentus, kurie reguliariai koncertuoja universitete, Virdžinijos sostinėje Ričmonde ir kituose miestuose.

Choras yra dalyvavęs muzikos renginiuose kartu su „Grammy“ apdovanojimus pelniusiais vokaliniais ansambliais „Chanticleer“ (San Franciskas) ir „New York Polyphony“, dainavo vadovaujamas geriausio 2004 metų JAV dirigento Josepho Flummerfelto, koncertavo su britų senosios muzikos ansambliu „The Tallis Scholars“, kompozitoriumi Nico Muhly ir džiazo kontrabosininku Mattu Ulery.

Chorui „Schola cantorum“ nuo 1995 metų vadovaujantis Jeffrey Riehl yra Ričmondo universiteto Muzikos fakulteto dekanas. Jis dėsto vokalą, dirigavimą ir kitas muzikos specialybes.

Universiteto merginų choro pagrindas – šios aukštosios mokyklos studentės. Kartu su jomis dainuoja ir kelios universiteto dėstytojos bei darbuotojos. Vadovas Davidas Pedersenas su kolektyvu dirba nuo 2008 metų. Be to, Ričmonde jis vadovauja dar trims chorams.

Gastrolių metu chorams akompanuojanti Mary Beth Bennett yra savo šalyje puikiai žinoma atlikėja, kompozitorė ir dirigentė. Ji dėsto Ričmondo universitete ir yra vienos iš miesto bažnyčių vargonininkė. Kaip atlikėja ir kompozitorė yra pelniusi ne vieną apdovanojimą, vadovavo dviem chorams, o jos kūrinių yra išleidusios septynios JAV leidyklos.

Privatus Ričmondo universitetas įsteigtas 1830 metais. Čia mokosi beveik trys tūkstančiai studentų iš JAV ir daugiau kaip septyniasdešimties užsienio šalių. Muzikos fakultetas siūlo kelių krypčių bakalauro programas: nuo vokalo ir kompozicijos iki muzikos ir verslo disciplinų derinio.

Fakultetas turi du chorus, du džiazo ansamblius, pučiamųjų instrumentų ansamblį ir kelis kamerinę muziką atliekančius kolektyvus. Universiteto pažiba – JAV ir užsienyje žinomas šiuolaikinės muzikos ansamblis „Eighth Blackbird“, kurio nariai čia dirba dėstytojais.

JAV Ričmondo universiteto chorų koncerto sostinės Šv.Kazimiero bažnyčioje pradžia – 18.15 val., iš karto po šeštadieninių vakaro mišių. Jų metu abu chorai, be kita ko, giedos kelias dalis iš Kristinos Vasiliauskaitės „Missa brevis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.