Barokinės pasijos nuskambės pirmąjį kartą

Atvelykio sekmadienį tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Canto fiorito“ kviečia klausytojus į nemokamą koncertą „Pabaltijo Velykos: Johanno Valentino Mederio (1694–1719) „Pasijos pagal Matą“.

Ansamblyje „Canto fiorito“ – dvylika senosios muzikos atlikėjų iš Vokietijos, Belgijos, Prancūzijos, Latvijos ir Lietuvos.
Ansamblyje „Canto fiorito“ – dvylika senosios muzikos atlikėjų iš Vokietijos, Belgijos, Prancūzijos, Latvijos ir Lietuvos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2016, 12:47 PM, atnaujinta May 30, 2017, 6:29 PM

Pirmą kartą Lietuvoje bus išsamiai pristatomas vokiečių kilmės kompozitorius J.V.Mederis, gyvenęs ir kūręs Baltijos regione – Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Karaliaučiuje.

Remiantis J.V.Mederio amžininko Johanno Matthesono „Enciklopedija“, jis buvo iškilus vargonininkas ir dainininkas, taip pat gerai vertintas kompozitorius, kurio kūryboje ryški XVII amžiaus italų muzikos įtaka.

Tarp daugybės J.V.Mederio sakralinių kompozicijų „Pasijos pagal Matą“ (1700 m.) užima išskirtinę vietą, nes šiame kūrinyje pirmiausia atsirado kai kurie stilistiniai bruožai, kuriuos vėliau naudojo Johannas Sebastianas Bachas savo garsiosiose pasijose – pavyzdžiui, perteikė Jėzaus Kristaus žodžius arioso stiliumi.

Lietuvos klausytojams šie koncertai suteiks galimybę pirmą kartą išgirsti, kaip barokinės pasijos skambėjo XVII–XVIII a. sandūroje Baltijos regione.

Pasijas atliks tarptautinė dvylikos senosios muzikos atlikėjų komanda iš Vokietijos, Prancūzijos, Belgijos, Latvijos ir Lietuvos, remdamasi istoriškai pagrįsto atlikimo principais ir muzikuodama barokinių instrumentų kopijomis.

Svarbiausią evangelisto, pasakotojo vaidmenį pasijose atliks puikus senosios muzikos dainininkas, belgų tenoras Janas van Elsackeris, Vilniaus publikai jau pažįstamas iš spalvingo pagrindinio vaidmens Giovanni Marios Pagliardi operoje „Kaligula“.

Įsigilinti į pasijų istoriją klausytojams padės programėlės su viso kūrinio teksto vertimu iš vokiečių į lietuvių kalbą.

Ši koncertinė programa yra ansamblio „Canto fiorito“ programos Paparčiuose (Kaišiadorių r.) dalis. Bendradarbiaudamas su kaimų bendruomene „Viltija“, ansamblis inicijavo neveikiančių Paparčių bažnyčios vargonų restauravimo darbus.

Padedama rezidencijos rėmėjo Šveicarijos „Dulcimer“ fondo, Paparčių bendruomenė vėl turės veikiančius vargonus, kuriais galės muzikuoti ne tik per liturgiją, bet ir sakralinės muzikos koncertuose. („Sostinė“)

Koncertas „Pabaltijo Velykos: J.V.Mederio (1694–1719) „Pasijos pagal Matą“. Balandžio 2 d. 19 val. Vilniaus Šv.Ignoto bažnyčia. Įėjimas laisvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.