Klaipėdai akmeninio pianino neužtenka – reikia ir grojančių

Vilnietis skulptorius Vladas Kančiauskas, dovanojęs Klaipėdai iš marmuro tašytą fortepijoną, negalvojo, kad jo kilnią misiją pratęs Gatvės muzikos šventės rengėjai, jau paraginę klaipėdiečius nereikalingus pianinus atiduoti miestui. Žmonių padovanoti instrumentai skambės senamiestyje.

V.Kančiausko dovana nudžiugino klaipėdiečius.<br>G.Pilaičio nuotr.
V.Kančiausko dovana nudžiugino klaipėdiečius.<br>G.Pilaičio nuotr.
V.Grubliauskas atidengė paminką.<br>G.Pilaičio nuotr.
V.Grubliauskas atidengė paminką.<br>G.Pilaičio nuotr.
Prie akmeninio fortepijono – džiazas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Prie akmeninio fortepijono – džiazas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Netikėtas paminklas džiugina žmones.<br>G.Pilaičio nuotr.
Netikėtas paminklas džiugina žmones.<br>G.Pilaičio nuotr.
Prie akmeninio fortepijono – džiazas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Prie akmeninio fortepijono – džiazas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Gediminas Pilaitis

Apr 8, 2016, 7:44 PM, atnaujinta May 30, 2017, 12:21 AM

„Jeigu žmonės turi nereikalingų pianinų, kurių patys negali išgabenti iš daugiaaukščių namų arba jiems mielesnis kitoks muzikos instrumentas, tą pianiną mes galime pasiimti ir panaudoti kilniems tikslams“, – kalbėjo neįprastą akciją sumaniusios viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ vadovas Romandas Žiubrys“.

Panorėjusiems atsikratyti senų pianinų uostamiesčio gyventojams, pasak R.Žiubrio, tereikia susisiekti su Gatvės muzikos šventės organizavimo štabu – rengėjai patys atvažiuos, savo autotransportu nugabens instrumentus į specialias patalpas, kur jie bus atnaujinti, suderinti ir parengti muzikuoti.

Šventės rengėjai klaipėdiečius patikino, kad jų dovanoti senieji pianinai stovės išrikiuoti įvairiose senamiesčio erdvėse – bent kiek mokantys jais groti atlikėjai galės parodyti, ką sugeba.

Tam tikromis valandomis atnaujintais pianinais Klaipėdos aikštėse ir skveruose galės koncertuoti ir profesionalūs pianistai.

Senamiestyje, prie kavinės „Kurpiai“, kurioje anksčiau veikė legendinis džiazo klubas, prieš ketverius metus įkurdintas vienas pianinas stovi iki šiol, bet juo išgauti muzikos garsų neįmanoma – jis yra akmeninis. 

V.Kančiausko iš marmuro luito sukurta dviejų metrų aukščio ir trijų metrų pločio skulptūrinė kompozicija „Fortepijonas – banga“ išties primena klavišinį instrumentą ir bene labiausiai džiugina  senamiesčio gatvelėmis vaikštinėjančius profesionalius muzikantus, kruiziniais laivais atplaukusius užsienio turistus.

Buvęs klaipėdietis menininkas V.Kančiauskas sumanė savo darbą dovanoti miestui vykstant tarptautiniam Klaipėdos Pilies džiazo festivaliui, kuriame koncertuoja pasaulinio garso žvaigždės.

Postamente skulptorius išraižė mįslingą užrašą: „Jeigu erdvė turi proto ir suvokia, kaip joje savo vietą yra suradę daiktai, tai galiu turėti vilties, kad kai kurie iš šių kvadratinių metrų prisimins ir mane. Juolab dabar, kai juos mindo kitos kojos“.

Originalų paminklą, greičiausiai skirtą  Klaipėdoje vykstančių džiazo festivalių garbei, atidengė muzikuoti nenustojantis uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas ir šių renginių organizatorė, jo žmona Inga Grubliauskienė. Autorių ir senamiesčio aikštėje susirinkusius žiūrovus meras sveikino trimito garsais.

R.Žiubrys tikisi, jog sektinas V.Kančiausko pavyzdys klaipėdiečius įkvėps dovanoti ne akmeninius, o medinius pianinus, kurie dar galėtų skambėti senamiestyje: „Tada klavišus po atviru dangumi galės paliesti kiekvienas neabejingas rokui, džiazui, popsui, avangardo, folkloro, klasikinei muzikai miesto gyventojas“.

Dainininko Andriaus Mamontovo kvietimu profesionalūs muzikantai ir mėgėjai prieš devynerius metus pirmą kartą plūstelėjo į Lietuvos miestų gatves ir sukūrė nepakartojamą laisvos kūrybos, nuoširdaus bendravimo su visuomene šventės atmosferą.

Gatvės muzikos šventė uostamiestyje vyks gegužės 21-ąją. Norinčius prisidėti arba dovanoti senus pianinus žmones rengėjai kviečia registruotis el.paštu (alfredas@jurossvente.lt).

Beje, panašią muzikavimo  po atviru dangumi akciją anksčiau jau buvo surengę išradingi Kauno menininkai – V.Putvinskio gatvėje, prie Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus, jie buvo pastatę pianiną, kuriuo ne vieną dieną grojo ir dideli, ir maži – kas tik panorėjo.

Klavišinį muzikos instrumentą nuo saulės ir kritulių apsaugojo pavėsinė su stogeliu. Atlikėjai sėdėjo ne ant koncertinės kėdutės – prie pianino pastatytas kelmelis medžiais apsodintoje gatvėje atrodė gana natūraliai.

Spontaniški kauniečių rečitaliai V.Putvinskio gatvėje praturtino kultūros renginių ciklą „Čiurlionio įkvėpti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.