Lietuvos kultūros sostinė kviečia į iškilmes Telšiuose

Šiemet Žemaitijos sostinei patikėta svarbi misija – Telšiai tapo Lietuvos kultūros sostine. Šį vardą miestas pelnė sumanęs kultūrinių renginių ciklą „Ant septynių kalvų – septynios meno kalbos“.

2016-ųjų Lietuvos kultūros sostinės Etnokultūros ambasadorė televizijos laidų vedėja L.Sungailienė.<br>Organizatorių nuotr.
2016-ųjų Lietuvos kultūros sostinės Etnokultūros ambasadorė televizijos laidų vedėja L.Sungailienė.<br>Organizatorių nuotr.
2016-ųjų Lietuvos kultūros sostinės Etnokultūros ambasadorė televizijos laidų vedėja L.Sungailienė.<br>Organizatorių nuotr.
2016-ųjų Lietuvos kultūros sostinės Etnokultūros ambasadorė televizijos laidų vedėja L.Sungailienė.<br>Organizatorių nuotr.
2016-ųjų Lietuvos kultūros sostinės Teatro ambasadorė – kino ir teatro aktorė N.Narmontaitė.<br>Organizatorių nuotr.
2016-ųjų Lietuvos kultūros sostinės Teatro ambasadorė – kino ir teatro aktorė N.Narmontaitė.<br>Organizatorių nuotr.
2016-ųjų Lietuvos kultūros sostinės ambasadoriai.<br>Organizatorių nuotr.
2016-ųjų Lietuvos kultūros sostinės ambasadoriai.<br>Organizatorių nuotr.
2016-ųjų Lietuvos kultūros sostinės Muzikos ambasadorius D.Katkus (kairėje) ir Vizualiųjų menų ambasadorius A.Žebrauskas.<br>Organizatorių nuotr.
2016-ųjų Lietuvos kultūros sostinės Muzikos ambasadorius D.Katkus (kairėje) ir Vizualiųjų menų ambasadorius A.Žebrauskas.<br>Organizatorių nuotr.
2016-ųjų Lietuvos kultūros sostinės Šokio ambasadorius N.Juška.<br>Organizatorių nuotr.
2016-ųjų Lietuvos kultūros sostinės Šokio ambasadorius N.Juška.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 11, 2016, 7:00 PM, atnaujinta May 29, 2017, 2:22 PM

Atidarymo renginys „Sugrįžimai“ įvyks naujoje erdvėje – Telšių miesto arenoje. Pasaulinę kultūros dieną – balandžio 15- ąją 18 valandą – žiūrovams jos durys bus atvertos pirmąsyk. Ši diena pateks į Telšių – 2016 metų Lietuvos kultūros sostinės – istoriją.

Tądien 16 val. įvyks meninės plokštės „Istorinis Žemaitijos žemėlapis“ atidengimo ceremonija Didžiojoje Žemaičių sienoje (Respublikos g., Telšiuose).

Meninę plokštę sukūrė architektas profesorius Algirdas Žebrauskas ir dailininkas profesorius Romualdas Inčirauskas. Plokštei pasirinktas vienas iš daugybės Europos žemėlapių – Kuršo, Žiemgalos ir Žemaitijos žemėlapis, 1659 metais išleistas Paryžiuje prancūzų kartografo N.Sansono D‘Abeberville‘o. Jame pažymėta apie 100 Žemaitijos miestų ir miestelių.

„Tai senas ir labai svarbus mūsų tapatybės ženklas Europos žemėlapyje. Literatūriniai ženklai (meška – Žemaitija ir arklys – Lietuva) taip pat įsirėžę į mūsų sąmonę nuo vaikystės. Tikiuosi, kad meninė plokštė su istoriniu žemėlapiu privers pasidomėti ir didžiuotis Žemaitijos istorija“,– sakė meninės plokštės idėjos autorius A.Žebrauskas.

18 valandą Telšių miesto arenoje (Birutės g. 7, Telšiuose) įvyks iškilmingas atidarymo koncertas „Sugrįžimai“.

Šiame koncerte savo talentu pasidalys Lietuvos kultūros sostinės ambasadoriai: profesorius Donatas Katkus, kino ir teatro aktorė Nijolė Narmontaitė, baleto primarijus Nerijus Juška, televizijos laidos vedėja Loreta Sungailienė.

Teatro ambasadorė N.Narmontaitė, paklausta, kokios mintys aplanko grįžtant į Žemaitijos sostinę, kalbėjo: „Jei pasakysiu, jog Telšiai – gražiausias pasaulio miestas, nenustebinsiu nieko, bet tai yra mano „dūšios“ miestas, mano šaknys. Kiekviena gatvelė, kiekvienas namukas, geležinkelio stotis, ežeras, bažnytėlė, kapinės... Be šito aš net neįsivaizduoju savęs. Dėl to aš labai labai branginu savo miestą, visiems apie jį pasakoju ir sakau, kad esu laimingas žmogus, jog gimiau šioje vietoje, o ne kur kitur. Sugrįžimas namo man yra šventė“.

„Sugrįžimuose“ susitelks, savo talentą bei jėgas atiduos žymūs iš Žemaitijos sostinės kilę arba Telšiuose gyvenę menininkai, specialiai šia proga sukūrę įvairius muzikos ir šokio projektus. Gros „gyva“, tik šventei suburta buvusių telšiškių instrumentinė grupė: Eugenijus Jonavičius (gitara), Donatas Bukauskas (trombonas), Paulius Stonkus (bosinė gitara), profesorius Saulius Šiaučiulis (klavišiniai) ir Kasparas Petkus (mušamieji).

Renginį papuoš profesoriaus Donato Katkaus vadovaujamas styginių kvartetas. „Telšiai yra mano mamos miestas. Jis – išskirtinis. Aš esu kaunietis, bet vasaras praleisdavau kaime prie Sedos. Važiuodavome į Telšius, į turgų. Čia gyveno labai daug mūsų giminių, su jais susitikdavome.

Telšiai mano gyvenime labai svarbūs. Kai pasakiau, kad esu žemaitis, iškart buvau pakviestas tapti Telšių – Lietuvos kultūros sostinės – ambasadoriumi. Tapau juo dėl to, kad savo dvasia esu telšiškis, mano draugai – telšiškiai. Vienas jų – Alfredas Bumblauskas. Kai man pasiūlė tapti Muzikos ambasadoriumi, nesudvejojau nė sekundės. Tai man – didelė garbė. Pagalvojau, kad pagaliau grįšiu į Telšius kaip tikras žemaitis“, – džiaugėsi profesorius D.Katkus.

Koncerte dainuos aktorė ir dainininkė Rasa Rapalytė, etnomuzikologė Loreta Sungailienė, profesorė Sabina Martinaitytė su auklėtine Monika Pleškyte, šoks baleto primarijus Nerijus Juška su balerina Kristina Tarasevičiūte bei Lietuvos sportinių šokių čempionai Ieva Urbonaitė ir Joris Sangavičius.

Atidarymo renginį ves kino ir teatro aktorės Nijolė Narmontaitė ir Valda Bičkutė, profesorius Alfredas Bumblauskas, renginių vedėjas Mindaugas Stasiulis.

„Iki mokyklos baigimo gyvenau už miesto. Telšiai visada man buvo labai svarbus tikslas, kad ir ką juose veikčiau: ragaučiau „kvasą“ (girą) iš statinės ant ratų prie stoties, daryčiau plaučių nuotrauką poliklinikoje, pirkčiau garintus džinsus komercinėje parduotuvėje ar dalyvaučiau mane žavėjusiame jaudindaęs skaitovų konkurse. Telšiai man buvo galimybė pabėgti iš pievų į civilizaciją. Vėliau traukinys mane išvežė į Vilnių, bet, pasirodo, kišenėje gulėjo ir atgalinis bilietas balandžio 15-ąjai dienai“, – juokavo Mindaugas Stasiulis.

Renginio metu nebus pamirštos ir socialinės atskirties grupės. Dalis teatralizuoto koncerto bus verčiama į gestų kalbą.

Nepamirštamą reginį žada menininkai Vesta Obolevičiūtė, kuri vizualizuos LED ekraną, ir Kazimieras Inčirauskas, kuris animuos logotipą. Žadama, jog bus daug nepamirštamų akimirkų, intrigos nebus atskleistos iki pat atidarymo.

„Jau beveik keturis dešimtmečius gyvenu ir kuriu erdvėje, kuri įpareigoja ir skatina gyventi „spalvotai“. Tą ir darau. Man įdomi ši erdvė ant septynių kalvų. Žemaitijos sostinė, menų miestas, kurio istorija, įvaizdis ir tapatybė jau daugybę šimtmečių kuriama įvairiausių asmenybių.

Stebiuosi, didžiuojuosi ir mokausi iš Telšius garsinančių žmonių, kurie balandžio 15-ąją sugrįš savo talentu nuspalvinti ir karūnuoti Telšių – 2016 metų kultūros sostinės. Jų meilė gimtajam miestui yra veiksmas. Ačiū jiems, kad dalinasi su mumis tuo, kas yra vertingiausia – meile ir patriotizmu“, – sakė Telšių Žemaitės dramos teatro bei Lietuvos kultūros sostinės vyriausioji režisierė Laimutė Pocevičienė.

Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas visus išvykusius telšiškius kvietė balandžio 15-ąją sugrįžti namo, ragino gyventojus ir miesto svečius atvykti į atidarymo renginį „Sugrįžimai“ bei dalyvauti kituose Lietuvos kultūros sostinės renginiuose.

2016-ųjų Lietuvos kultūros sostinės ambasadoriais išrinkti iš Telšių krašto kilę žinomi Lietuvos kultūrai bei sportui nusipelnę žmonės: Šokio ambasadoriumi – baleto primarijus Nerijus Juška, Literatūros ambasadore – profesorė Viktorija Daujotytė, Muzikos ambasadoriumi – profesorius Donatas Katkus, Vizualiųjų menų ambasadoriumi – profesorius Algirdas Žebrauskas.

Etnokultūros ambasadoriais taps etninės kultūros puoselėtojai, televizijos laidų vedėjai Loreta Sungailienė ir Stanislovas Kavaliauskas, Sporto ambasadoriumi – Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos Garbės prezidentas, Lietuvos krepšinio federacijos vykdomojo komiteto narys, LR Seimo narys Vydas Gedvilas, Teatro ambasadore – kino ir teatro aktorė Nijolė Narmontaitė.

Daugiau informacijos apie Telšius – Lietuvos kultūros sostinę 2016 m. ir organizuojamus renginius rasite: www.kulturossostine2016.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.