„Vilnius Guitar Trio“: „Gitara atstoja moteris, poilsį, sportą“

Ar įmanoma suskaičiuoti visas melodijas, kurias galima išgauti gitara? Šiemet tai padaryti pabandys garsiausi šalies gitaros meistrai ir dar tik pradedantys pažinti šį instrumentą muzikantai. Visi jie vienoje scenoje susivienys klausytojų lauktame festivalyje „Gitaros fiesta 2016“. Jau gegužės 18 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje gitara skambės netikėtai ir kaip niekad meistriškai, nes bus virpinama jai neabejingų menininkų.

Gitaros fiestoje dalyvaus A.Zujevičius (kairėje) ir A.Chalikovas.
Gitaros fiestoje dalyvaus A.Zujevičius (kairėje) ir A.Chalikovas.
„Man gitara yra tiesiog gyvenimo būdas. Užaugau su šiuo instrumentu, buvo sunku – ji šalia, gera nuotaika – taip pat“, – sakė A.Zujevičius.
„Man gitara yra tiesiog gyvenimo būdas. Užaugau su šiuo instrumentu, buvo sunku – ji šalia, gera nuotaika – taip pat“, – sakė A.Zujevičius.
„Gitaros fiesta“ – proga atšvęsti visiems gitaristams Naujuosius gitarinius metus. Atnešti prie bendro stalo skaniausius gitarinius patiekalus“, – kvietė į šventę A.Chalikovas.
„Gitaros fiesta“ – proga atšvęsti visiems gitaristams Naujuosius gitarinius metus. Atnešti prie bendro stalo skaniausius gitarinius patiekalus“, – kvietė į šventę A.Chalikovas.
„Profesionaliam muzikantui visada įdomu scenoje sutikti įvairių asmenybių“, – įsitikinęs „Vilnius Guitar Trio“ narys J.Martinkėnas.
„Profesionaliam muzikantui visada įdomu scenoje sutikti įvairių asmenybių“, – įsitikinęs „Vilnius Guitar Trio“ narys J.Martinkėnas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 6, 2016, 2:58 PM, atnaujinta May 26, 2017, 9:58 AM

Prodiuserių kompanija „Ars Libera International“ sukvietė visą būrį dėmesio vertų gitaros virtuozų. Tarp jų ir pernai jėgas suvienijęs „Vilnius Guitar Trio“. Tai trys gitaros specialistai – Artūras Chalikovas, Andžejus Zujevičius ir Juozas Martinkėnas – mielai sutiko pasidalyti mintimis apie meilę gitarai ir artėjantį renginį.

– Norisi sakyti, kad gitara puikiai leidžia atsiskleisti menininko dvasiai ir asmenybei. Kaip pavyksta scenoje suderinti net tris profesionalų muzikantų asmenybes?

Artūras: Tikrai, nemažai laiko reikėjo tam, kad gitara išmokčiau, kiek tai įmanoma, išreikšti save. Kad ir kaip būtų keista, tik tada, kai jau pakankamai įvaldžiau instrumentą, rimtai savęs paklausiau: o ką gi aš skleidžiu ir išreiškiu grodamas gitara? Kas yra ta mano asmenybė? Tik tada pradėjau suprasti, kad muzikavimas, instrumento įvaldymas – tik ledkalnio viršūnė, o jo pagrindinė dalis esu aš pats. Ir pasirodė, jog to manojo „aš“ kokybė tiesiogiai susieta su tuo, kaip man sekasi susiderinti su kitomis asmenybėmis. Tai ir tapo mano prioritetiniu tikslu. O scenoje, sakyčiau, užduotis kur kas didesnė, nei susiderinti vien tik su muzikantų asmenybėmis. Čia negalima pamiršti ir visų tų asmenybių, sėdinčių salėje.

Juozas: Manau, kad profesionaliam muzikantui visada įdomu scenoje sutikti įvairių asmenybių. Ar pavyksta ir kaip pavyksta suderinti, čia jau turi įvertinti klausytojas. Aš asmeniškai scenoje visada stengiuosi rasti kontaktą, ryšį su kitais atlikėjais.

Andžejus: O juk ir subūrėme šį trio, tikėdami, kad skirtingas kiekvieno mūsų muzikinis charakteris scenoje bus įdomus, turėsime daugiau muzikinių variacijų gitaroms pasireikšti. Manau, mums sekasi labai gerai. Visi turime patirties, savitą grojimo braižą ir susideriname tarpusavyje.

Gitara – lietuvių muzikoje neretas instrumentas. Kada ir kuo jis patraukė jus?

Andžejus: Man gitara yra tiesiog gyvenimo būdas. Užaugau su šiuo instrumentu, buvo sunku – ji šalia, gera nuotaika – taip pat. Visos emocijos sudėtos į šį instrumentą. Grodamas tarsi pasineriu į kitą pasaulį ir plaukia mintys, idėjos, nauji muzikiniai atradimai. Gitara man lyg sportas – pagrojus geros emocijos porcija visada garantuota.

Juozas: Aš atradau gitarą būdamas 14 m. Nuo 15 m. pradėjau mokytis pas A.Chalikovą. Vėliau konservatorijoje ir akademijoje. Kuo patraukė? Nuo pat vaikystės domėjausi muzika, dainavau chore. Kai pradėjau klausyti roko, džiazo ir popmuzikos, iš karto susižavėjau gitara.

„Gitaros fiesta“ – antrasis „Vilnius Guitar Trio“ sezonas. Kaip patys jaučiatės šiame kolektyve? Ar jau išryškėjo privalumai, o gal net ir taisytinos vietos?

Artūras: Tarpusavyje juokaujame, kad tarpuose tarp koncertų, „Vilniaus Guitar Trio“ repertuaras labai gerai susiguli. Tie tarpai, pasirodo, kaip ir pauzės muzikoje, yra labai svarbūs. Jau trečiame koncerte mums paaiškėjo, jog repertuaras per metus taip stipriai susigulėjo, kad nuo dabar jau viskas eina kaip per sviestą.

Andžejus: Šis trio, manau, mums visiems šioks toks iššūkis, juk Lietuvoje tokių kolektyvų nėra daug. Žinoma, link tobulybės dar yra kur augti. Smagu, kad atsiranda daugiau klausytojų, kurie vertina ir sugeba atskirti tikrai kokybišką muziką. O juk kiekvienam muzikantui svarbu atrasti savo klausytojus. Kaip grupė arba komanda mes jaučiamės visai gerai, visi turi savo muzikinį charakterį, bet kuo daugiau muzikinių atspalvių, tuo klausytojui įdomiau.

Su gitara draugaujate seniai.  Ar jau pavyko atrasti visas įmanomas gitaros puses ir įveikti iškilusius iššūkius?

Andžejus: Visokių etapų buvo. Buvo laikotarpis, kai mažiau grojau gitara, bet nebuvo nė vienų metų, kad gitara dulkėtų kampe. Baigiau muzikos mokyklą, tad groju ir fortepijonu, ir būgnus šiek tiek pamušu. Bet mano mūza ir gyvenimo siekiamybė visada bus gitara. Tiesa, kai tik pradėjau groti gitara, daug dainavau. Vėliau visą dėmesį skyriau gitaros galimybių paieškai. Tad dar viena mano svajonė – lavinti savo vokalinius gebėjimus.

Artūras: Mano gyvenime pianinas buvo pirmesnis už gitarą, o nuo paauglystės prisidėjo dar būgnai (tėtis grojo būgnais Šiaulių restoranuose) ir bosinė gitara. Tačiau kai imuosi kito instrumento, niekada nekilo mintis, kad laikas padėti gitarą. Tiesiog aš tuo metu negroju gitara, ir viskas. Aš net sugalvojau terminą žmogui, kuris gali groti gitara, bet groja koncerte kitu instrumentu. Jis yra begitaras. Panašiai kaip vegetaras – jis juk gali valgyti mėsą, bet jos nevalgo.

Gitaros fiesta – tarsi graži odė gitarai. Ką dalyvavimas šiame festivalyje reiškia jums?

Juozas: Man festivalis – labai graži šventė, pagarba gitaros instrumentui, kuris yra didelė mano gyvenimo dalis.

Artūras: Turbūt Gitaros fiesta yra proga atšvęsti visiems gitaristams Naujuosius gitarinius metus. Atnešti prie bendro stalo skaniausius gitarinius patiekalus. Kartu pasimatyti, pabendrauti ir pasilinksminti. Andžejus: Šis renginys – dar viena galimybė susitikti su kitais muzikantais, pradžiuginti klausytojus. Stengiamės, kad mūsų pasirodymas kiekvieną kartą skambėtų dar geriau. Tikimės, ir šį kartą klausytojų neapvilti.

„Vilnius Guitar Trio“ pasirodymas. Gegužės 18 d. 19 val. Šv.Kotrynos bažnyčia Vilniuje, festivalis „Gitaros fiesta 2016“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.