Kremliaus maestro atskubėjo į egzekucijų vietą Palmyroje

Rusija ir Sirija pergales švenčia pompastiškai. Į vieną pavojingiausių pasaulio vietų buvo atskraidintas prestižinio Marijos teatro orkestras. Dviejų tūkstantmečių senumo amfiteatre jis surengė koncertą.

Orkestras iš garsiojo Rusijos Marijos teatro koncertavo Palmyros amfiteatre.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Orkestras iš garsiojo Rusijos Marijos teatro koncertavo Palmyros amfiteatre.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-05-09 08:23, atnaujinta 2017-05-26 05:04

Sirijos opozicijos stebėtojai ketvirtadienio vakarą pranešė apie ataką iš oro, kuri buvo įvykdyta prieš pabėgėlių stovyklą, įsikūrusią netoli šalies pasienio su Turkija.

Per šią ataką žuvo 28 žmonės – daugiausia moterys ir vaikai. Pabėgėlių stovykloje įrengtos palapinės užsiliepsnojo.

Manoma, kad oro ataką įvykdė Basharo al-Assado vyriausybės arba Rusijos karinių oro pajėgų lėktuvai, – būtent jie veikė toje teritorijoje. Bet kam tenka atsakomybė už ataką, kuri pažeidė ugnies nutraukimo susitarimą, nėra aišku.

Tuo metu, kai pabėgėlių stovykla liepsnojo, kitoje Sirijos vietoje, Palmyros mieste, koncertavo orkestras iš Sankt Peterburgo Marijos teatro. Jam dirigavo mėgstamiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino dirigentas Valerijus Gergijevas.

Palmyros miestą Sirijos vyriausybės kariškiai, remiami Rusijos karinių oro pajėgų, atkovojo iš grupuotės „Islamo valstybė“ kovo pabaigoje.

Koncertas buvo surengtas tūkstantmečius menančiame romėnų amfiteatre, kuriame džihadistai pastaruoju metu vykdė įkaitų egzekucijas. Koncerto pavadinimas – „Su malda iš Palmyros: muzika atgaivina senovines sienas“.

Klasikinės muzikos kūrinių klausėsi Rusijos ir Sirijos pajėgų kariškiai. Į Palmyrą atvyko ir jame griežė Rusijos lyderio geriausias draugas violončelininkas Sergejus Rolduginas – jo pavardė neseniai buvo minima „Panamos dokumentų“ skandale.

Su prezidentu V.Putinu buvo surengta vaizdo konferencija tiesiogiai iš Sočio. Rusijos lyderis šlovino karinę operaciją, kuri padėjo išlaisvinti Palmyrą, ir teigė, kad koncertas skiriamas „tarptautinio terorizmo aukoms“.

Maskva ir B.al-Assado vyriausybė pateikia Palmyros susigrąžinimą kaip žingsnį, gelbėjantį Sirijos civilizaciją. Tai buvo pabrėžta ir per koncertą.

V.Putinas kalbėjo, jog renginys simbolizuoja viltį, kad „civilizacija bus išgelbėta nuo šių dienų maro – tarptautinio terorizmo“.

Prezidentui antrino dirigentas V.Gergijevas. Per koncertą jis pareiškė: „Mes protestuojame prieš barbarus, kurie sunaikino pasaulio kultūros monumentus. Mes protestuojame prieš žmonių egzekucijas ant šios scenos.“

Koncertą gyvai transliavo visi Rusijos valstybiniai televizijos kanalai. („The Guardian“, „ABC News“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.