Muziejų naktis: lobio paieškos, žygis-žaidimas, baltas vakaras

Šį savaitgalį Lietuvos muziejai vėl dalyvaus Tarptautinės muziejų dienos ir nakties renginiuose, kaip ir 35 tūkstančiai muziejų iš 145 šalių. 

Muziejų nakties renginius pirmoji jau gegužės 20-ąją pradės Trakų pilis.<br>P.Lileikio nuotr.
Muziejų nakties renginius pirmoji jau gegužės 20-ąją pradės Trakų pilis.<br>P.Lileikio nuotr.
Sužinoti, pažinti, atrasti arba tiesiog būti gegužės 21 d. kviečia Vytauto Didžiojo karo muziejus Kaune.
Sužinoti, pažinti, atrasti arba tiesiog būti gegužės 21 d. kviečia Vytauto Didžiojo karo muziejus Kaune.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Augulytė

May 18, 2016, 8:29 PM, atnaujinta May 25, 2017, 3:19 AM

W.Shakespeare'o ir M.de Cervanteso susitikimas dvare

Šiemet sukanka 400 metų, kai pasaulį paliko du plunksnos genijai –  Miguelis de Cervantesas Saavedra ir Williamas Shakespeare'as, kurių sukaktys įtrauktos į UNESCO 2016-2017 m. minimų sukakčių sąrašą.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus, įsikūręs Mažuosiuose Radvilų rūmuose Vilniuje, gegužės 21 d. nuo 18 iki 24 val. pakvies į savo dvarą didžiuosius rašytojus. Veiksmas vyks rūmų amfiteatre, požemio labirintuose, pirmo aukšto menėse bei galerijoje. Lankytojai galės pasiklausyti renesanso laikų muzikos, stebėti į rūmus atvyksiančio Šv.Genezijaus kolektyvo pasirodymą su šokiais bei ugnies akrobatų triukais. Turės retą galimybę paklaidžioti po dvaro rūsius, pasiklausyti ir patys pabandyti interpretuoti W.Shakespeare'o monologus ar dialogus, pasigrožėti scenografo Henriko Cipario parodoje eksponuojamomis dekoracijomis iš baleto „Don Kichotas“ pastatymo. W.Shakespeare'ą skaitys aktoriai Vilma Raubaitė ir Simonas Storpirštis  

 Viena diena – aštuoni muziejai

Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus Kaune gegužės 21 d. rengia neįprastą turistinį žygį, kurio metu lankytojai ne tik smagiai pamankštins kojas, bet ir suras tikrai įdomių kultūrinių objektų. Tai – puiki nemokama galimybė per vieną dieną atrasti ar iš naujo pažinti Kauną, aplankant įvairiausiose kampeliuose išsidėsčiusius net aštuonis M.K.Čiurlionio dailės muziejaus padalinius.

Kad nepasimestų, lankytojams tereikia atsispausdinti žemėlapį (jo nuorodą www.ciurlionis.lt  puslapyje) arba žaidimo dieną pasiimti jį bet kuriame šių muziejaus padalinių: M.Žilinsko dailės galerija (Nepriklausomybės a. 12), Kauno paveikslų galerija (K.Donelaičio g. 16), L.Truikio ir M.Rakauskaitės memorialinis muziejus (E.Fryko g. 14), A. ir P.Galaunių namai (Vydūno al. 2), J.Zikaro memorialinis muziejus (J.Zikaro g. 3), Istorinė Lietuvos Respublikos prezidentūra (Vilniaus g. 33), A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejus (V.Putvinskio g. 64), Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus (V.Putvinskio g. 55).   Gegužės 21 d. nuo 11 iki 20 val. siūloma apkeliauti 3–8 žemėlapyje pažymėtus taškus. Patekę į muziejų lankytojai gaus užduotį. Už atliktas užduotis gaus po lipduką – taip kaups taškus. Jeigu bėgant nuo muziejaus iki muziejaus grėsmingai ištuštėtų skrandis, žaidimo metu užsukę į kavines „Caffe Mio“ bei „Donut LAB“ gaus 10 proc. nuolaidą komandos sąskaitai ir galės mėgautis puikia kava ar gardžiausiomis spurgomis. Norint gauti nuolaidą tereiks parodyti renginio žemėlapį su surinktais trijų padalinių lipdukais.

20-21 val. visi žygeiviai laukiami „Muziejaus naktiniame piknike“ prie M.K.Čiurlionio galerijos. Čia 10 greičiausių ir daugiausia lipdukų surinkusių dalyvių gaus specialius muziejaus prizus. „Žiūrėsim į žvaigždes, trauksime dainas, šoksime ir bendrausime kartu su su folkloro ansambliais „Žaisa“ ir „Kupole“. Pasiimkite būtinus pikniko atributus: gerą nuotaiką, pledą, arbatos ir sumuštinį. O labai pasiilgę M.K.Čiurlionio galės vaikštinėti po jo darbų ekspoziciją“, – kviečia rengėjai.

21 val. 30 min. – 23 val. 30 min. M.K.Čiurlionio dailės galerijoje lauks įdomi atrakcija – meno terapijos ir socializacijos institutas „VYTA“ suteiks galimybę nemokamai išbandyti tapybos ant vandens malonumą. Tapyba ant vandens, atkeliavusi iš VI amžiaus Kinijos, primena mažą stebuklą, kelia nuostabą bei susižavėjimą, o juk naktis puikiai tinka stebuklams.

20-24 val. A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejus kviečia romantiškam pasibuvimui „Žiūrim – krinta patylomis obelų žiedai“ /K. Binkis/ Kūrybinėje dirbtuvėje lankytojai galės kurti paveikslus iš žiedų atspaudų, sužinos apie monotipijos galimybes, aplankys parodas ir ekspozicijas.

Karžygiai nemiega. Nemiegok ir tu!

Sužinoti, pažinti, atrasti arba tiesiog būti  gegužės 21 d. kviečia Vytauto Didžiojo karo muziejus Kaune. Renginio pradžią 18 val. muziejaus sodelyje paskelbs XVIII a. artilerijos pabūklo salvės ir Lietuvos karinių oro pajėgų orkestras, vėliau vyks ekskursijos į kariljoną, o temstant bus galima išgirsti varpų koncertą. Tie, kurie domisi istorija, galės pasiklausyti ilgamečio muziejaus darbuotojo Arvydo Pociūno paskaitų, o Didžiojoje salėje bus pristatyta ne tik Lietuvos tarpukario ginkluotė, bet ir nūdienos Lietuvos kario  ekipuotė.

A.Kačanausko muzikos mokyklos moksleiviai ir gen. Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnų roko grupė „Vytis“ pakvies į koncertines programas.  Pasirodys Kauno choreografijos mokyklos šokėjai, akordeonininkas Vytenis Danielius, o Kauno šokio teatras „Aura“ suteiks galimybę pamatyti visai naują šokio spektaklį  „Monstras“. Visą laiką veiks molio dirbtuvėlės, bus galima gauti muziejaus leidinių ir išgirsti pasakojimų apie eksponatus. Balta vakarienė po burėmis 

Lietuvos jūrų muziejus Klaipėdoje lauks svečių laisvo stiliaus ir baltos spalvos vakare „Vakarienė baltai po burėmis“, skirtame pajusti jūros dvasią. Šiame vakare susilies dvi prancūziškos iniciatyvos: šios šalies muziejininkai pirmieji iškėlė mintį atverti muziejus naktį ir pirmą kartą pakvietė į stilingo laisvalaikio renginį – improvizuotą vakarienę, kurios visi dalyviai privalo dėvėti baltus drabužius.

Delfinariumo prieigose organizuojamame renginyje abi šios temos nuskambės naujai: balta burė liudys jūros dvasios ir istorijos alsavimą Kopgalyje, kur įsikūręs Lietuvos jūrų muziejus, o stilinga bendruomeniška vakarienė trikampyje tarp marių ir Baltijos jūros leis dalyviams įsijausti į ypatingą genius loci. Vietos ir temos išskirtinumą stiprins ir edukatorių komanda, kuri padės ne tik įsijausti į vakaro atmosferą, bet ir supažindins su jūros istorijos ir gamtos paslaptimis. Kartu tai – kvietimas laisvo šokio ar lindyhopo stiliumi pasitikti vasarą ir susipažinti su naujomis, tik pernai po rekonstrukcijos atsidariusio delfinariumo erdvėmis. Vakarą, kuriame netrūks šokio ir muzikos, vainikuos edukacinė improvizacija su jūrų liūtais Saulės įlankoje.

Muziejų nakties Lietuvoje programa

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.