Saulius Paukštys daržus sukasė šalia judrių gatvių

Pasaulyje populiarėjanti miestų daržininkystė atėjo ir į Vilnių. Ketvirtadienį su miesto savivaldybės leidimu keturi daržai buvo sukasti Pylimo gatvėje, tačiau pirmieji daržų partizanai be jokio leidimo daržoves sodina prie Geležinkelio stoties.

S.Paukščio nuotr.
S.Paukščio nuotr.
S.Paukštys ketvirtadienį pasodino pirmąsias daržoves į keturis savo sukastus daržus ant Pylimo gatvės šaligatvio. Jis tai nusižiūrėjo JAV (nuotr. dešinėje).<br>R.Kvietkienės nuotr.
S.Paukštys ketvirtadienį pasodino pirmąsias daržoves į keturis savo sukastus daržus ant Pylimo gatvės šaligatvio. Jis tai nusižiūrėjo JAV (nuotr. dešinėje).<br>R.Kvietkienės nuotr.
Justiniškėse prie daugiabučių augantį daržą prižiūri „Rasos namelių“ vaikai.
Justiniškėse prie daugiabučių augantį daržą prižiūri „Rasos namelių“ vaikai.
Daugiau nuotraukų (3)

Dalia Gudavičiūtė („Lietuvos rytas“)

May 20, 2016, 5:02 PM, atnaujinta May 24, 2017, 10:04 PM

52 metų vilnietis menininkas Saulius Paukštys prieš savaitę baigė įrengti keturis daržus tiesiai ant judrios Pylimo gatvės šaligatvio. Tam buvo skirti žemės ploteliai aplink medžius.

Vilniaus savivaldybėje jis nesunkiai gavo leidimą daržovėmis apsodinti šešis medžius tarp Lydos ir Trakų gatvių.

Parinko nelepius augalus

Prieš mėnesį aplankęs savo padovanotą Franko Zappos paminklą legendinio muzikanto gimtinėje Balitimorėje (JAV), S.Paukštys nustebo pamatęs, jog ten aplink medžius auga daržovės net prie miesto rotušės. Toks želdinimo stilius jam patiko kur kas labiau nei nuobodžios Vilniaus našlaitės.

Grįžęs į Lietuvą vilnietis nutarė patirti daržininko džiaugsmą. Lentelės, iš kurių buvo sukalti aptvarai aplink medžius, kainavo kelis eurus, dirvožemis irgi nebrangus. Vilniaus savivaldybė paprašė tik garantuoti, jog menininko prižiūrimi daržai bus tvarkingi.

Meninių akcijų organizatorius neketina laistyti savo daržų du kartus per dieną. Augalams turėtų užtekti pusvalandžio per savaitę.

Todėl gamtininkai jam parinko krapų, bazilikų, paprikų, vėliau siūlė pasodinti cukinijų.

Valgyti neketina

Savo daržuose ant šaligatvio užaugusių augalų S.Paukštys valgyti neketina. Jis neabejoja, kad tai būtų kenksminga žmogaus organizmui. Esą Niujorke irgi niekas nevalgo pomidorų, raudonuojančių ant šaligatvių judriose miesto gatvėse.

„Gal mūsų pavyzdys paskatins vilniečius taip papuošti miestą. Aš įrengsiu daržus šalia savo galerijos, kitoje gatvės pusėje kavinių savininkai irgi ką nors pasodins – Pylimo gatvėje bus mažiau dulkių.

O gal ir visas miestas taps gražesnis be miesto valdžios, kuri ir taip paskendusi skolose, pagalbos“, – svarstė S.Paukštys.

Daržas – pramoga vaikams

Justiniškių gyventoja Rasa Kvietkienė labai nustebo per televizijos laidą išvydusi, kad JAV pirmoji ponia Michelle Obama prie Baltųjų rūmų prieskonius augina labai panašiuose lentiniuose aptvaruose, kaip ir po jos balkonu daugiabučiame name, kur įsikūrė „Rasos nameliai“.

„Rasos nameliuose“ tėvai gali palikti savo vaikus net valandai ar dienai.

R.Kvietkienė pastebėjo, kad miesto vaikai jau nebeįsivaizduoja, kaip auga daržovės, todėl šiais metais po savo balkonu įrengė lysvę.

Juk daržovių ir prieskoninių žolelių laistymas ir ravėjimas vaikams – puiki pramoga.

Vaikai turi patirti, kad patys ką nors užaugino.

Lentiniame aptvare Justiniškėse jau žaliuoja bazilikai, mėtos, garstyčios, vėliau čia bus sodinami pomidorai, agurkai, cukinijos. Šie augalai skirti valgyti. Juk daugiabutis stovi toliau nuo gatvės, augalai neturėtų būti užteršti.

Jeigu išalkęs praeivis nusiskins kokią daržovę iš jos lysvės, R.Kvietkienė tikrai nepyks.

Augina įvairias daržoves

S.Paukštys – pirmasis vilnietis, šiais metais paprašęs leidimo įrengti gatvėje daržą. Tačiau miesto daržininkų judėjimas Vilniuje jau prasidėjęs.

Pilaitės ir Antakalnio bendruomenės jau įrengė daržus, šiais metais įsivažiuos daržas ir Ozo parke. Miestiečiai moliūgus, aguročius, petražoles augina edukaciniais tikslais.

Labiausiai išplėtotas daržo projektas – Sapiegų parke. Antakalniečių bendruomenė turi net šiltnamį ir dar ketina plėstis.

Neprisideda, bet ir netrukdo

Miestas prie to judėjimo neprisideda, bet ir netrukdo.

Vilniaus savivaldybės Želdynų poskyrio laikinajai vedėjai Giedrei Čeponytei atrodo, kad miestiečių daržininkystė Vilniui gali suteikti įvairovės, žaismingumo, jaukumo, o pačius vilniečius pratinti prie atsakomybės.

„Daržovė, augalas pratina miestiečius prie minties, kad tai gyvas organizmas ir juo reikia rūpintis“, – sakė G.Čeponytė.

Kol kas vilniečiai šalia daugiabučių labiau linkę auginti bulves. Žymiausias tokios daržininkystės pavyzdys – šalia Olandų gatvės.

G.Čeponytė neabejoja, kad nuo sovietinių laikų šiose lysvėse augindami bulves miestiečiai siekia naudos, o ne edukacijos. Tačiau neketinama tokių daržų drausti.

„Leidimo reikia medžiams ir krūmams sodinti, o kovoti su žmonėmis dėl bulvių lysvės nematau prasmės. Bet skatinti tokios daržininkystės irgi neketinu, nes kiltų ginčų, kaip pasidalyti tą žemės plotelį“, – aiškino valdininkė.

Pokštai prie stoties

Kol kas Vilniaus grafičių mėgėjai daržininkais netapo. Niekas nesikaria ant apleisto namo stogo pasodinti serbentų krūmo. Bet partizaninės daržininkystės požymių jau yra.

Prie Geležinkelio stoties pernai gėlių lysvėse žaliavo keli aguročiai bei moliūgas, bet greičiausiai tai – pro Vilnių keliaujančių keleivių darbas. Tų augalų niekas nelaistė, jie vos gyvavo.

Tiesa, internete yra įrašas apie emigrantų planus šią vasarą atvykus į Vilnių pasodinti neregėtų augalų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.