Estija vėl priekyje: kiekvienam vaikui – po muzikos instrumentą

Valstybės šimtmečio belaukiantys estai šventę nori paminėti ne tik renginiais, bet ir realiais darbais, kurie pagerintų estų gyvenimą, LRT RADIJUI tvirtina šimtmečio programos vadovė Maarja Liisa Soe. Norint tai įgyvendinti, dovaną Estijai gali pasiūlyti kiekvienas.

Vienas pagrindinių šimtmečio projektų – „Muzikos instrumentas kiekvienam vaikui“.<br>V.Balkūno nuotr.
Vienas pagrindinių šimtmečio projektų – „Muzikos instrumentas kiekvienam vaikui“.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Inga Janulytė (LRT RADIJO laida „Ryto allegro“)

Jul 13, 2016, 11:37 PM, atnaujinta May 18, 2017, 11:17 PM

Jubiliejaus proga kuria 17 filmų ir serialą

Estai sako, jog apie šimtmetį pradėjo galvoti švęsdami 95-metį. Tuomet buvo sukurtas specialus organizacinis komitetas, kuris turėjo išsiaiškinti, kaip šį apvalų jubiliejų norėtų atšvęsti patys šalies gyventojai. Na, o konkursas vaidybinio kino kūrėjams buvo paskelbtas dar 2012 m., prieš įsteigiant komitetą.

Didžioji dalis gimtadienio programos biudžeto, kurį sudaro 24 mln. eurų, atiteks būtent filmuotai produkcijai. Šiuo metu kuriami 6 vaidybiniai, 1 dokumentinis ilgametražis ir 10 trumpametražių filmų. Taip pat vyksta televizijos serialo konkursas.

Kita dalis biudžeto bus skiriama įvairiems kultūros projektams, pavyzdžiui, miestų ir miestelių viešosioms erdvėms atnaujinti, naujoms teatro pjesėms sukurti ir pastatyti. Bus remiami su Estija susiję renginiai užsienyje.

Šiuo metu jau įsivažiuoja vienas pagrindinių šimtmečio projektų – „Muzikos instrumentas kiekvienam vaikui“. Pernai muzikos mokyklos, bendrojo ugdymo įstaigos galėjo įsigyti beveik 300 naujų instrumentų. Šį rudenį į šias įstaigas jų atkeliaus dar 700.

„Noriu pabrėžti, jog mūsų tikslas yra remti ne tik profesionalius muzikantus ar jaunus talentus, bet visus šalies vaikus. Projektas vyksta antrus metus. Iš viso truks ketverius. Kiekvienais metais mokyklas kviečiame teikti paraiškas. Pateiktoje paraiškoje jos gali nurodyti iki keturių reikalingų instrumentų“, – aiškina projekto administratorius Allanas Tamme.

Nėra instrumento, kurio mokyklos būtų nepaprašiusios

Jo teigimu, pateikus paraišką, komisija, sudaryta iš įvairių su muzika susijusių asociacijų, svarsto, ar skirti finansavimą. Jei organizacija gauna finansavimą, sudaroma sutartis, kad įstaiga pirks būtent tuos instrumentus, kuriuos nurodė paraiškoje.

„Akivaizdu, kad poreikis didesnis nei galimybės. Todėl pirmiausiai komisija atsižvelgia į tai, kiek ir kokių vaikų naudosis instrumentu, kokia finansinė įstaigos situacija, ar ji gali įsigyti instrumentą be paramos. Taip pat pirmenybę teikiame instrumentams, kurie yra itin reti, pavyzdžiui, fagotas, prancūziškas ragas, obojus. Tokie instrumentai, kuriuos mokykloms sudėtinga įsigyti, ant mūsų stalo atsiduria pirmiausiai“, – tvirtina A. Tamme.

Anot jo, kadangi paraišką galima teikti, norint įsigyti bet kurį instrumentą, nėra tokio, kurio mokyklos nebūtų prašiusios. „Dažnai reikia kanklių. Tai tradicinis Estijos instrumentas, labai populiarus. Žinoma, labai reikia pučiamųjų instrumentų, taip pat ir klavišinių, tokių, kaip pianinai, kurie yra patys brangiausi“, – vardija A. Tamme.

Gitarų, jo teigimu, dažniausiai prašo bendrojo lavinimo mokyklos, kurių mokiniai groja roko ar popmuzikos grupėse. Projekto kuratorius priduria, kad remiami visi žanrai: tiek klasikinė, tiek liaudies, tiek popmuzika, ir visi instrumentai. Be to, nuo šių metų į projektą buvo įtraukti ir darželiai.

„Svarbu, kad vaikai prisiliestų prie muzikos ir instrumentų ankstyvo amžiaus, todėl darželiai yra svarbi institucija. Tiesą pasakius, darželinukams skirti instrumentai ganėtinai pigūs, todėl jų galime nupirkti daug. Daugiausia tai instrumentai, kuriais groti gana paprasta: ksilofonai, metalofonai, įvairūs būgnai, kanklės“, – sako A. Tamme.

Finansavimas projektui kiekvienais metais didėja

Šiam projektui Estijos vyriausybė praėjusiais metais skyrė 200 tūkst. eurų, šiemet – 250 tūkst. eurų. „Kasmet finansavimas auga. Kitais metais turėtų būti 350 tūkst. eurų, o 2018 m. suma išaugs iki 0,5 mln. eurų. Iš viso šiam projektui skirta 1,3 mln. eurų“, – nurodo A. Tamme.

Pasak jo, projekto tikslas – suteikti galimybę žmonės patiems paaukoti pinigų instrumentams. Tam sukurtas specialus numeris, kuriuo paskambinus galima paaukoti 5 eurus. Internete yra puslapis, kuriame ugdymo įstaigos nurodo, kokių instrumentų jiems reikia, o žmonės gali prisidėti, skirdami sumą, kuri padėtų tuos instrumentus įsigyti.

„Per kelerius mėnesius pavyko surinkti 11 tūkst. eurų. Susidarė įspūdis, jog visuomenė teigiamai vertina šį projektą“, – pastebi A. Tamme.

Paraiškas gauti naujiems instrumentams vertina atstovai iš Estijos muzikos mokyklų sąjungos, Pučiamųjų instrumentininkų bendruomenės, Tradicinės muzikos centro, Ritminės muzikos edukacijos centro, Simfoninių orkestrų asociacijos ir Estijos šimtmečio organizacinės komandos. Pasak šimtmečio programos vadovės Maarjos Liisos Soe, „Muzikos instrumentas kiekvienam vaikui“ buvo vienas pirmųjų programos projektų.

„Šio projekto atsiradimo istorija parodo, kaip atsirado visa Estijos šimtmečio programa. Kadangi nesame ir negalime būti visų sričių specialistai, rengėme susitikimus su skirtingais žmonėmis iš skirtingų gyvenimo sričių. Tokiu būdu susitikome su žmonėmis, kurie dirba muzikos srityje, pavyzdžiui, kompozitoriais, muzikantais. Paprašėme jų atvykti į mūsų biurą ir paklausėme, ką jie norėtų nuveikti Estijos šimtmečio proga“, – pasakoja M. L. Soe.

Jos teigimu, šie žmonės atsakė, kad įvairūs koncertai ir muzikiniai projektai bus organizuojami, nepaisant to, ar bus švenčiamas Estijos šimtmetis, ar ne. „Jie norėjo padaryti kažką, kuo galėtų didžiuotis, kai šimtmečio renginiai baigsis. Jie pasiūlė – pasidomėkite, kokioje situacijoje yra muzikos instrumentai, kuriais mokosi groti mūsų vaikai“, – prisimena M. L. Soe.

Ji pripažįsta, kad situacija iš tiesų buvo kritinė: instrumentai buvo pasenę ir jų buvo mažai, o kai kurių instrumentų mokyklose net nebūdavo. „Mūsų organizaciniam komitetui ši idėja pasirodė tinkama bandomajam projektui, nes ji savyje talpino visas vertybes, kurias laikome svarbiausiomis šioje gimtadienio šventėje. Tai reiškia, jog norime paskatinti žmones nuveikti kažką, kas pagerintų mūsų ateitį, kad tai būtų kažkas apčiuopiamo“, – sako M. L. Soe.

Dovaną Estijai gali siūlyti visi norintys

Anot M. L. Soe, Estijos gimtadienis yra visų šalies gyventojų gimtadienis ir šventė visiems Estijos draugams pasaulyje. Iš šios koncepcijos gimė sumanymas pakviesti teikti Estijai dovanas. „Juk kai gauname kvietimą į žmogaus gimtadienį, iškart pradedame galvoti „ką padovanoti?“ Tokia ir mūsų žinutė: visi esame pakviesti švęsti, taigi dabar pagalvokime, ką norime padovanoti valstybei“, – tvirtina M. L. Soe.

Dėl to buvo sukurtas interneto puslapis, kuriame bet kuris žmogus ar organizacija gali susikurti paskyrą ir pateikti idėjas, ką jie norėtų dovanoti Estijai. Be to, kiekvienas gali padėti šią dovaną realizuoti. „Tai estiškas „kickstarteris“, kuris padeda surinkti reikiamą pinigų sumą norimam renginiui ar projektui įgyvendinti. Tam, kad pateiktum idėją, reikia užpildyti trijų eilučių anketą: parašyti, kaip dovana vadinasi, pateikti trumpą jos aprašą ir nurodyti, kaip ji susijusi su Estijos šimtmečiu. Tada ši idėja ateina į mūsų biurą ir komitetas svarsto, ar ji tinka“, – aiškina M. L. Soe.

Ji priduria, kad nėra taikomi specifiniai reikalavimai. Svarbiausia, kad dovana nebūtų susijusi su smurtu ir būtų etiška. „Visoms kitoms idėjoms esame atviri, nes suprantame, jog mūsų visuomenė yra labai įvairialypė, žmonės turi skirtingų idėjų ir tai yra privalumas“, – tikina M. L. Soe.

Pateikus pasiūlymą internetinėje svetainėje, dovaną galima administruoti, pridėti nuotraukų, atnaujinti informaciją. Be to, kiekvienas norintis prisidėti galit tiesiogiai bendrauti su už dovaną atsakingu asmeniu ar organizacija.

„Viena iš svarbiausių mūsų užduočių – skatinti privataus ir viešo sektoriaus partnerystę. Tai reiškia, jog įmonės gali naudoti Estijos šimtmečio logotipą ant savo produktų pakuočių, jei mainais parems dovanų idėjas. [...] Kitaip tariant, siekiame surišti reikiamus galus. Be privačių įmonių, bendraujame ir į bendradarbiavimo projektus kviečiame ministerijas, kurios kuruoja atitinkamas sritis ir gali padėti įgyvendinti kai kurias dovanų idėjas“, – teigia M. L. Soe.

Idėjos atnaujinti muzikos instrumentus mokyklose autorius yra dirigentas Tenu Kaljuste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.