Mirė vienas žymiausių Lietuvos muzikologų Algirdas Ambrazas

2016 m. liepos 20 d., eidamas 83-iuosius metus, mirė muzikologas, profesorius, habilituotas daktaras, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Algirdas Jonas Ambrazas. Daugelio knygų, straipsnių apie muziką autorius buvo vienas svarbiausių XX amžiaus lietuvių muzikos tyrinėtojų.

Mirė žymus muzikologas, profesorius, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Algirdas Jonas Ambrazas.<br>lrytas.lt nuotr.
Mirė žymus muzikologas, profesorius, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Algirdas Jonas Ambrazas.<br>lrytas.lt nuotr.
Nacionalinės premijos laureatas profesorius A.J.Ambrazas monografiją apie J.Juzeliūną rašė 25 metus.<br>M.Ambrazo nuotr.
Nacionalinės premijos laureatas profesorius A.J.Ambrazas monografiją apie J.Juzeliūną rašė 25 metus.<br>M.Ambrazo nuotr.
A.J.Ambrazo monografija apie J.Juzeliūną įkvėpė kompozitorių Š.Naką (dešinėje) permąstyti savo mokytojo J.Juzeliūno gyvenimą ir epochą.<br>M.Ambrazo nuotr.
A.J.Ambrazo monografija apie J.Juzeliūną įkvėpė kompozitorių Š.Naką (dešinėje) permąstyti savo mokytojo J.Juzeliūno gyvenimą ir epochą.<br>M.Ambrazo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 20, 2016, 9:06 PM, atnaujinta May 18, 2017, 7:30 AM

Muzikologas  išleido 12 knygų, paskelbė daugiau kaip 200 straipsnių Lietuvos periodiniuose ir mokslo leidiniuose, Lietuvos, Rusijos, Suomijos enciklopedijose, Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos, Ukrainos muzikos leidiniuose, skaitė mokslinius pranešimus tarptautinėse konferencijose Švedijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Baltijos šalyse.

Solidžiausia mokslininko knyga pasirodė pernai. Tai – monografija apie  kompozitorių Julių Juzeliūną, skirta  kūrėjo 100-mečiui. Už šį veikalą 2015-aisiais A.J.Ambrazas pelnė Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją.

„Knyga mane pritrenkė. Ją skaitydamas lietuvių muzikos istorijos mokiausi iš naujo pagal A.J.Ambrazo taikliai brėžiamas trajektorijas. Tai bene pirmasis veikalas, apimantis tokį platų ir sudėtingą istorinį periodą – nuo 1948 iki 2001 metų ir dar plačiau. Ši knyga tarsi pratęsia gerokai anksčiau A.J.Ambrazo pradėtą fundamentalų darbą tyrinėjant Juozo Gruodžio gyvenimą. Tas vėrinys nuo J.Guodžio iki J.Juzeliūno pagaliau sujungė viską, be ko neįmanoma suvokti mūsų nepriklausomybės šimtmečio. Ateiname į šią sukaktį tarsi išsilaisvinę, apdovanoti tekstu, kuris palengvins mūsų tapatybės suvokimą“, – taip bene didžiausią A.J.Ambrazo gyvenimo darbą įvertino žinomas kultūrologas, radijo laidų kūrėjas, kompozitorius Šarūnas Nakas.

A. J. Ambrazo rūpesčiu Seimas šiuos metus paskelbė J. Juzeliūno metais.

Muzikas gvildeno ir bendruosius  muzikos teorijos bei  XX a. Lietuvos muzikos istorijos klausimus,  nenuilsdamas skleidė žinią apie lietuvių muziką tiek moksliniais darbais, knygomis ir straipsniais, tiek gyvu žodžiu bei kitomis iniciatyvomis.

Lietuvos kompozitorių sąjungos vadovė Zita Bružaitė pavadino A.J.Ambrazą „galinga muzikos mokslo varomąja jėga“. „Be šio mokslininko įžvalgų, būtų didžiulė duobė mūsų muzikos moksle. Jis atvėrė savo darbais svabiausius lietuviškos muzikos slėpinius. Tokių žmonių dėka pasaulis sužino apie Lietuvos  profesionaliąją muziką“, – sakė kompozitorė Z.Bružaitė.

A. J. Ambrazas buvo Lietuvos radijo ir televizijos komiteto bei Lietuvos valstybinės filharmonijos muzikos redaktorius, Lietuvos kompozitorių sąjungos Muzikologų sekcijos pirmininkas, Lietuvos konservatorijos (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija) Muzikos teorijos katedros vedėjas, LMTA Muzikologijos instituto mokslinis vadovas, Muzikos enciklopedijos vyriausiasis redaktorius, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos ir Kultūros filosofijos ir meno instituto Jungtinės doktorantūros komisijos pirmininkas, daugybės redakcinių kolegijų, komisijų, tarybų ir senatų narys.

Šalia kitų apdovanojimų, jo nuveikti darbai įvertinti Lietuvos valstybine premija (1979 m.), Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi (2007 m.), Vyriausybės kultūros ir meno premija (2008 m.).

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visų Lietuvos žmonių vardu pareiškė užuojautą dėl vieno iškiliausių lietuvių muzikos tyrinėtojų, profesoriaus Algirdo Jono Ambrazo mirties.

„Profesoriaus darbai tarsi tiltai sujungė Lietuvos kompozitorius klasikus ir šiuolaikinius kūrėjus. Muzikologo A. J. Ambrazo monografijos, knygos, straipsniai atskleidė ryškiausių XX amžiaus muzikos autorių kūrybos savitumą“, – rašoma šalies vadovės užuojautoje.

Prezidentė pabrėžė, kad, būdamas ir talentingu pedagogu, A. J. Ambrazas išugdė ne vieną muzikologų kartą. Mokslinė ir kultūrinė A. J. Ambrazo veikla buvo įvertinta Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi, Vyriausybės kultūros ir meno premija. Dėl skaudžios netekties Prezidentė pareiškė užuojautą A. J. Ambrazo artimiesiems, mokiniams, draugams, visai Lietuvos muzikų bendruomenei.  

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius irgi pareiškė užuojautą mirus žymiam muzikologui, profesoriui, habilituotam mokslų daktarui, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui Algirdui Jonui Ambrazui.

„Ši iškili kultūros pasaulio asmenybė savo darbais atskleidė Lietuvos muzikos istorijos unikalumą, plačiai atvėrė duris į talentingų menininkų, ypač mūsų klasikų, kūrybą. Labai ryškų pėdsaką A.J. Ambrazas paliko ugdydamas jaunąją kartą. Pažymėtina, jog profesoriaus knygas studentai vadino lietuviškuoju muzikos analizės katekizmu“, – sakoma premjero užuojautoje. -Reiškiu gilią užuojautą artimiesiems, šeimos nariams, bičiuliams ir visiems, kam teko didelė laimė pažinti šį taurų žmogų“.  

Atsisveikinti su profesoriumi bus galima liepos 22 d. nuo 14 val. iki 20 val., šeštadienį, liepos 23 d., nuo 10 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (Gedimino pr. 42, Vilnius), J. Karoso salėje. Urna išnešama šeštadienį, 14 val. Laidojimas Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.