Klasikinės gitaros fiesta Birštone sulauks garsaus svečio

Paskutinįjį liepos savaitgalį Birštone įsikurs klasikinė gitara – čia rengiamas Baltijos gitarų festivalis. Renginyje unikalią programą su orkestru pristatys Baltijos gitarų kvartetas, koncertuos pasaulinė žvaigždė iš Prancūzijos Roland‘as Dyens'as, vyks atviros gitaros meistriškumo pamokos ir gitaros meistrų instrumentų paroda.

Prancūzų gitaristas R.Dyensas.<br>Rengėjų nuotr.
Prancūzų gitaristas R.Dyensas.<br>Rengėjų nuotr.
C.Ruebenso parašė kūrinį orkestrui ir gitarų kvartetui.<br>Rengėjų nuotr.
C.Ruebenso parašė kūrinį orkestrui ir gitarų kvartetui.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 25, 2016, 3:44 PM, atnaujinta May 17, 2017, 8:24 PM

Klasikinė gitara sugrįš į Birštoną liepos 29-30 d. Baltijos gitarų festivalis Birštone turi istorinę reikšmę – čia vieną savo pirmųjų koncertų surengė klasikinės gitaros pradininkas Lietuvoje Markas Sokolovskis.

Klasikinė gitara muzikos pasaulyje įsitvirtino XVIII a. ir buvo ypač propaguojama Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje. Lietuvoje savo kelią ji pradėjo XIX a., kai M. Sokolovskis, kuriam plojo visa Europa, 1859-aisiais surengė pirmuosius koncertus Lietuvoje. Tais pačiais metais jis buvo tituluotas Vienoje geriausiu Europos gitaristu. Praėjus 150 metų nuo gitaros virtuozo M.Sokolovskio gimimo, Lietuvoje buvo atidaryta pirmoji klasikinės gitaros klasė.

Šiandien šis instrumentas vis labiau įsitvirtina Lietuvos klasikinės muzikos pasaulyje – gitara dėstoma ne tik šalies muzikos mokyklose, bet ir akademijose, į Lietuvą atvyksta koncertuoti visame pasaulyje pripažinti atlikėjai, o Lietuvai atstovaujantis Baltijos gitarų kvartetas laikomas vienu geriausių klasikinės gitaros ansamblių Baltijos šalyse.

Jo dabartinė sudėtis susiformavo gitarų festivalyje Vokietijoje po pažinties su Chrisu Ruebensu. Ansamblio nariai džiaugiasi įgyvendinę dar vieną savo svajonę – įsteigę festivalį, kuriame rengiamos meistriškumo pamokos jauniesiems gitaristams, vyksta gitaros meistrų paroda ir, žinoma, koncertai.

„Pirmiausia mes esame muzikantai, tačiau nuolat kryptingai dirbame, kad klasikinė užimtų pelnytą vietą Lietuvos muzikos scenoje. Laukia smagus savaitgalis – būtent tokie renginiai, kaip gitaros festivalis, muzikos mėgėjus įkvepia labiausiai“, – sakė Baltijos gitarų kvarteto narys Saulius S.Lipčius.

Praėjusiais metais kvartetas pristatė Lietuvoje „Grammy“ laimėtoją Los Andželo gitarų kvartetą, o šiemet jų kvietimu pirmą kartą Baltijos šalyse koncertuos viena ryškiausių šių dienų gitaros figūrų R.Dyens'as. „Tai gyva gitaros legenda, asmenybė, kuri nepalieka abejingų tiek savo meistriškumo pamokomis, tiek visame pasaulyje pripažinta savo kūryba“, – pasakojo Baltijos gitarų kvarteto narys C.Ruebensas.

R.Dyens'as yra ne tik klasikos, bet ir džiazo virtuozas. Įdomu, kad jis niekada iš anksto neplanuoja ir nepateikia savo koncertų programos. Tik taip jis sako galintis sukurti geriausią koncerto atmosferą, nes renkasi kūrinius įsiklausydamas į salės akustiką, publikos nuotaikas ir savo jausmus.

Liepos 29-ąją festivalio koncerte skambės ir kvarteto nario C.Ruebenso kūryba. Pernai šio gitaristo kūrinys gitarai solo „Fantasy No. 1“ laimėjo pirmąją vietą Ačeros tarptautiniame kompozitorių konkurse (Italija). Birštone skambės pirmasis C.Ruebenso kūrinys orkestrui ir gitarų kvartetui. Jį atliks Baltijos gitarų kvartetas ir Vilhelmo Čepinskio vadovaujama „Senoji CAMERATA“.

Festivalio programa

Liepos 29 d. 9.45¬–13 val. ir 14.30–16.05 val. Kurhauze vyks atviros klasikinės gitaros meistriškumo pamokos, nuo 14 iki 18 val. Kurhauze instrumentus pristatys gitaros meistrai, lankytojai galės išbandyti gitaras. 20 val. Birštono kultūros centre koncertuos Baltijos gitarų kvartetas ir „Senoji CAMERATA“ (meno vadovas – Vilhelmas Čepinskis).

Liepos 30 d. nuo 14 iki 18 val. Kurhauze – gitaros meistrų instrumentų paroda, skirtingais instrumentais gros jaunasis klasikinės gitaros talentas Rokas Jurkus. 20 val. Kurhauze koncertuos vienas žymiausių klasikinės gitaros kompozitorių ir atlikėjų – R.Dyens'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.