„Ars Lituanica“ vasaros festivalį pradeda elitiniai atlikėjai

Šių metų rugpjūtis klasikinės muzikos mėgėjams pateiks naujieną: trečiadienį Vilniuje startuoja Pirmasis „Ars Lituanica“ vasaros festivalis. Visą mėnesį Lietuvos publiką džiugins rinktiniai pasaulio muzikantai, žymiausių tarptautinių konkursų laureatai.

„Ars Lituanica“ meno vadovas G.Pyšniakas tarp vasaros kelionių rado laiko ir Lietuvai.<br>Organizatorių nuotr.
„Ars Lituanica“ meno vadovas G.Pyšniakas tarp vasaros kelionių rado laiko ir Lietuvai.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2016, 12:36 PM, atnaujinta May 17, 2017, 2:48 AM

Pirmieji festivalio akordai nuskambės rugpjūčio 3 dieną 19 valandą Vytauto Kasiulio dailės muziejuje – čia violončele grieš vienas perspektyviausių Lietuvos muzikos talentų Glebas Pyšniakas, o prie fortepijono sės jo scenos partnerė, viena ryškiausių latvių pianisčių Baiba Osina.

Šie charizmatiški muzikai kartu groja jau apie dvejus metus, pelnė ovacijas daugelyje Europos šalių. Nors Lietuvoje atlikėjai gros duetu, į tarptautinę sceną jie yra žengę ir kaip trio kartu su smuikininke Dalia Dėdinskaite, ir fortepijoninio kvarteto sudėtyje. Įsimintiniausi šių virtuozų pasirodymai buvo surengti Austrijoje – Sigmundo Freudo muziejuje Vienoje, Gustavo Klimto viloje ir „Burgarena Finkenstein“ amfiteatre.

Festivalio meno vadovas violončelininkas G.Pyšniakas džiaugiasi galimybe kartu su Baiba pagaliau pagroti ir Lietuvoje. „Esu laimingas, galėdamas mūsų publikai pristatyti nuostabią pianistę. Jos subtilus, savitas grojimas nepalieka abejingų. Baiba puikiai jaučia scenos partnerį, todėl groti su ja yra didelis malonumas“ – kalbėjo G.Pyšniakas.

Šis koncertas Lietuvoje B.Osinai bus pirmasis. „Glebas pasakojo, kad lietuviai noriai lankosi koncertuose, dievina klasikinę muziką, yra šilti ir draugiški. Tokia pat šiluma sklinda ir nuo Glebo, jis – fantastiškas violončelininkas, įkvepiantis mane naujoms muzikinėms idėjoms, todėl džiaugiuosi, kad čia grosiu būtent su juo“, – prisipažino pianistė B.Osina.

Mokydamiesi Vienos muzikos universitete, šie atlikėjai dirbo su aukščiausio lygio profesoriais – Natalija Gutman ir Johannesu Meissliu. Studijų metais įgytos žinios tapo pagrindu ieškant įtikinamiausių kūrinių interpretacijų. Tada Baiba pirmą kartą prisilietė ir prie lietuviškos muzikos.

„Kažkada Vienoje atlikome nuostabias Anatolijaus Šenderovo „Sulamitos giesmes“. Buvo neapsakomai įdomu gilintis į lietuvišką muziką, atrasti neįprastus jos skambesius. Tai mus įtraukė į tiesiog nežemišką atmosferą. Be to, Glebas noriai mane mokė lietuviškų žodžių, kartu lyginome savąsias kalbas. Tai vieni geriausių ir linksmiausių mano prisiminimų.“

Tačiau pirmajam koncertui Lietuvoje atlikėjai pasirinko kūrinius iš violončelės ir fortepijono dueto aukso fondo – romantiškąsias F.Mendelssohno ir S.Rachmaninovo sonatas. Antrąją F. Mendelssohno sonatą D-dur atlikėjai yra groję jau daugelyje koncertų. Tai bene didžiausią sėkmę Vienoje jiems atnešęs kūrinys. O štai S.Rachmaninovo sonata g-moll – naujas perliukas jųdviejų repertuare.

„Ilgai galvojome, kas derėtų šalia F.Mendelssohno sonatos ir galiausiai nusprendėme pasirinkti Baibos mėgstamiausią S.Rachmaninovo sonatą. Įdomu, kad šio populiaraus kūrinio niekada nebuvau grojęs viešai. Tačiau dėl to nė kiek nesigailiu – jaučiu, kad dabar yra pats tinkamiausias laikas.

Kūrinys yra labai sudėtingas, abiejų jo atlikėjų partijos yra lygiavertės – tai reikalauja aukščiausio meistriškumo. Man bus didžiulis iššūkis atlikti sonatą įdomiai. Noriu, kad ji suspindėtų naujomis spalvomis“ – dėstė violončelininkas.

Festivalio „Ars Lituanica“ atidarymas Vytauto Kasiulio dailės muziejuje – rugpjūčio 3 d.19 val. Koncertuos violončelininkas Glebas Pyšniakas ir pianistė Baiba Osina (Latvija). Bilietus platina bilietai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.