„Vilnius Jazz“ herojai atkuria Visatos tvarką ir mirusias tarmes

Šį šeštadienį 29-ajame festivalyje „Vilnius Jazz“ laukia net trys nepaprasti projektai.

T.Obrovac ir „Transhistria Ensemble“.<br>T.Stojko nuotr.
T.Obrovac ir „Transhistria Ensemble“.<br>T.Stojko nuotr.
JAV saksofonininkas A.Lambas.<br>Organizatorių nuotr.
JAV saksofonininkas A.Lambas.<br>Organizatorių nuotr.
JAV perkusininkas W.Smithas.<br>Organizatorių nuotr.
JAV perkusininkas W.Smithas.<br>Organizatorių nuotr.
Perkusininkas A.Gotesmanas.<br>Organizatorių nuotr.
Perkusininkas A.Gotesmanas.<br>Organizatorių nuotr.
Belgų grupė „De Beren Gieren“.<br>P.J. De Pue nuotr.
Belgų grupė „De Beren Gieren“.<br>P.J. De Pue nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 14, 2016, 6:18 PM, atnaujinta May 10, 2017, 9:05 PM

Pirmą kartą išgirsime bene perspektyviausią belgų grupę „De Beren Gieren“. JAV avangardinio džiazo milžinai Andrew Lambas ir Warrenas Smithas priims į kompaniją vilnietį Arkadijų Gotesmaną. Viena įspūdingiausių Kroatijos muzikių Tamara Obrovac ir jos „Transhistria Ensemble“ kurs elektrizuojantį džiazo, Viduržemio ir Adrijos pajūrio tautų folkloro bei šiuolaikinės muzikos lydinį.

„De Beren Gieren“ trijulė dar tik plaukia į plačiuosius vandenis, bet jau linksniuojama kaip viena savičiausių Europos grupių, pelnė kelis apdovanojimus, grojo daugelyje svarbių džiazo forumų. Ansamblis keliauja po Europą su savo trečiuoju, pernai išleistu albumu „One Mirrors Many“, kuris pateko į metų geriausiųjų sąrašus.

A.Lambo, W.Smitho ir A.Gotesmano projektas – Vilniuje įsikūrusios įrašų kompanijos „NoBusiness Records“ idėja. Įrašinėti išskirtinius „Vilnius Jazz“ koncertus tapo puikia festivalio tradicija.

JAV džiazo korifėjai A.Lambas ir W.Smithas jau daugiau kaip 20 metų groja kartu, o Arkadijus prisijungs prie jų ekspromtu. Trio gros A.Lambo kompozicijas. Šis saksofonais, fleitomis, klarnetu, obojumi, įvairiais etniniais mediniais pučiamaisiais grojantis virtuozas savo kūryba remiasi į afroamerikietiškas džiazo, bliuzo, bažnytines tradicijas.

Anot kritikų, jis gali žviegti kaip grynakraujis „free“ džiazo apaštalas, tačiau jam labiau patinka laviruoti tarp bopo ir avangardo. Menininkas pabrėžia pasikliaujantis savo išgyvenimais, o ne išpuoselėtomis idėjomis ir koncepcijomis. A.Lambo kūryboje juntamas sakralinis atspalvis.

Menininkas yra įkūręs tarpžanrinį ansamblį „Circadian Spheres Of Light“, kuris bando padėti savo muzika kenčiantiems nuo autizmo, demensijų, potrauminių sutrikimų. „Mano misija – dalytis su kitais grožiu“, – teigia A.Lambas.

Tokių džiazo mohikanų kaip perkusininkas W.Smithas liko nedaug. Per šešis dešimtmečius trunkančią karjerą jis koncertavo ir įrašinėjo muziką su nesuskaičiuojama daugybe įvairių stilių muzikos įžymybių. Tarp jų buvo ir Milesas Davisas, Aretha Franklin, Nina Simone, Natas King Cole‘as, Janis Joplin, Quincy Jonesas, Countas Basie, Anthony Braxtonas, Charlesas Mingusas, Vanas Morrisonas, Joe Zawinulas.

Melodinius ir mušamuosius instrumentus tobulai valdantis W.Smithas grojo keliose dešimtyse Brodvėjaus spektaklių, buvo etatinis Amerikos transliuotojų kompanijos (ABC) muzikantas. Jis – vienas Maxo Roacho legendinio perkusijos projekto „M'boom Ensemble“ banginių.

Menininkas kelis dešimtmečius kaupė pedagoginę patirtį Niujorko universitetuose ir iki šiol nešykšti jaunimui išmintingų patarimų, mielai dalijasi su kitais savo turtingos bibliotekos lobiais. Jis pats išliko jaunas dvasia, atviras naujiems džiazo vėjams.

Tamara Obrovac – viena ryškiausių Europos etnodžiazo dainininkių. Ji pelnė net 8 Kroatijos nacionalinius muzikos apdovanojimus „Porin“. 2004 metais „BBC Radio 3“ kanalo „World music“ apdovanojimuose kroatei atiteko Europos muzikos ir Publikos prizai. Jos kūryba nuolat sutinkama griausmingomis ovacijomis tarptautinėse džiazo scenose.

Menininkė taip pat sėkmingai, raškydama prizus konkursuose ir festivaliuose, kuria muziką teatrui ir kinui.

Kur glūdi T.Obrovac meno magija? Kūrėja surado savo unikalų braižą, atsigręžusi į gimtosios Istrijos (Vakarų Kroatijos regionas) muzikinį ir kultūrinį paveldą. Ji remiasi savo muzikoje ne tik tenykštėmis melodijomis, bet ir rašo tekstus kūriniams vietos tarmėmis, kuriomis jau niekas nebekalba.

T.Obrovac pasirodymai trykšta fantazija, išradingumu ir humoru. Dar daugiau ekspresijos jiems suteikia „Transhistria Ensemble“ nariai – aukščiausio lygio muzikantai, pasirengę reaguoti į kiekvieną lyderės impulsą, intuityviai bendraujantys tarpusavyje.

Kur benuvyktų šis kolektyvas, publika būna nustebinta muzikantų neįprasto mentaliteto ir mąstymo, sužavėti dainininkės balso galimybėmis ir egzotiškomis technikomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.