Kviečia Leonidą Donskį pagerbti ten, kur jis norėjo sukalbėti kadišą

„Į Butrimonis kviečiame visus, kam svarbus Leonido atminimas. Proga įgyvendinti išėjusio žmogaus norą yra vertinga galimybė sustiprinti jo gyvavimą. Vykdydami Leonido norą, pagerbsime visus čia nužudytus žydus. Planuojame ne religines apeigas, bet humanistinio pobūdžio renginį, kurio turinys, būdamas meniniu, neprivalo tilpti į įprastinius rėmus. Kaip ir Leonido tautinė savimonė – nestandartinė ir dėl to sunkiau suvokiama. Kadišas skambės jo nužudytų protėvių garbei – tokia buvo jo svajonė, o tuo pačiu, deja, ir jo paties atminimui“, – sakė „Šiaurės Jeruzalės“ vadovė Anna Avidan.

Filosofas ir politikas Leonidas Donskis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Filosofas ir politikas Leonidas Donskis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2016, 10:58 AM, atnaujinta May 10, 2017, 1:35 PM

Sekmadienį, spalio 23 dieną 15 val. šviesaus atminimo Leonido Donskio atminimas bus pagerbtas Butrimonyse, pagrindinėje žydų masinių žudynių vietoje. Leonidas Donskis yra sakęs, kad jaučia moralinę pareigą ten kadišą sukalbėti su žydais. Sekmadienį kadišą atliks operos solistas Rafailas Karpis.

Antrojo pasaulinio karo metais Butrimonyse buvo sušaudyta apie 2 000 ten gyvenusių žydų, išsigelbėjo vos vienuolika, vienas iš jų – Leonido tėvas. Būtent šioje istorinėje vietoje dvi organizacijos – „Šiaurės Jeruzalė“ ir fondas „Malat memory foundation“ – kviečia pagerbti čia žuvusiųjų ir Leonido Donskio atminimą.

Operos solistas Rafailas Karpis maldą atliks muzikos kalba – Butrimonyse skambės Moriso Ravelio kūrinys „Kadiš“. „Muzikos kalbą supranta visi, todėl ir pasirinkome tokią maldos formą. Leonidas buvo nepaprastas žmogus, vien žinojimas, kad jis yra – atnešdavo ramybės jausmą“, – sako su Leonidu Donskiu draugavęs žinomas operos solistas.

Į renginį atvyks ir vos kelių išsigelbėjusių žydų palikuoniai, vienas iš jų PAR litvakas Michaelis Solomonas Pertzas. Butrimonyse buvo nužudyti jo senelė ir dėdė iš tėvo pusės.

Į Butrimonis visus norinčius nemokamai nuveš autobusas, kuris išvyks sekmadienį spalio 23 d. nuo „Forum Palace“ stovėjimo aukštelės 13.00 val. Registracija vyksta čia: https://docs.google.com/forms/d/1o4vY1F8LCjaY7ieZI8hf6u9jhrJri8FAAJ50ywwFLi4/edit

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.