Don Kichotą simfoniniame koncerte įkūnys simpatiška latvė

Ruduo Lietuvoje netinka kelionėms? Netiesa! Don Kichotui žvarba – nė motais! Šį šeštadienį, lapkričio 12 d., jis su ištikimu palydovu Sanča Pansa atkeliauja į Nacionalinės filharmonijos sceną. Muzikinę visų žinomo literatūrinio herojaus istoriją – Richardo Strausso Simfoninę poemą „Don Kichotas“ altui, violončelei ir orkestrui – atliks Maximas Rysanovas, Kristina Blaumanė ir Modesto Pitrėno diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. Taip bus paminėtos rašytojo Miguelio de Cervanteso mirties 400-osios metinės.

Violončelininkė K.Blaumanė.<br>J.Deinato nuotr.
Violončelininkė K.Blaumanė.<br>J.Deinato nuotr.
Altininkas M.Rysanovas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Altininkas M.Rysanovas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Violončelininkė K.Blaumanė.<br>J.Deinato nuotr.
Violončelininkė K.Blaumanė.<br>J.Deinato nuotr.
Dirigentas M.Pitrėnas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Dirigentas M.Pitrėnas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 10, 2016, 3:13 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 7:18 AM

Koncerte taip pat skambės Ludwigo van Beethoveno Septintoji simfonija, daugelio vadinama „Titaniškąja“. Pats kompozitorius sakė: „į Simfoniją A-dur aš didžiuodamasis žiūriu kaip į vieną geriausių savo kūrinių.“

Literatūros herojus Don Kichotas, ilgainiui tapęs amžino kovotojo simboliu, visose epochose sulaukdavo menininkų dėmesio. Ispanų rašytojas Miguelis de Cervantesas Saavedra turbūt nė neįsivaizdavo, kad jo 1605 m. publikuoto romano personažas taps toks patrauklus. Don Kichoto asmenybė pritraukė ir austrų kompozitoriaus Richardo Strausso dėmesį. 1897 m. jis sukūrė kone 40 minučių trukmės partitūrą orkestrui – simfoninę poemą „Don Kichotas“, kurioje greta didžiulio orkestro pasirodo du solistai – altas ir violončelė.

Pats R. Straussas partitūros antraštėje nurodė, kad tai yra „Fantastinės variacijos riteriška / kilnia tema“. Tuo kompozitorius tarsi pabrėžė, jog jis ne paraidžiui perkėlė į muziką renesansinio romano istoriją, bet siekė muzikos garsais parodyti pagrindinio romano herojaus Don Kichoto ir jo palydovo Sančos Pansos asmenybes.

Kaip ir kitos R. Strausso simfoninės poemos, „Don Kichotas“ yra programis kūrinys, jo sąskambiai ir muzikinės temos padeda charakterizuoti literatūrinius personažus ir perpasakoti atskiras romano scenas. Atrodytų, R. Straussas tarsi dailininkas muzikos garsais nutapė savąją M. de Cervanteso Saavedros veikalo versiją, kiekvienam romano herojui priskirdamas netgi atskirą instrumentą – Don Kichotą simfoninėje poemoje „piešia“ solo grojančios violončelės tembras, o jo bendrakeleivis Sanča Pansa įkūnijamas alto griežimu.

„Don Kichoto“ violončelės solo koncerte grieš Latvijos violončelininkė K.Blaumanė. Ji studijas baigė Latvijos muzikos akademijoje ir Londono Guildhallo muzikos ir dramos mokykloje. Kaip solistė ir kamerinių ansamblių narė, ji koncertuoja visame pasaulyje, griežė solo su Amsterdamo „Sinfonietta“, Londono filharmonijos, Čikagos simfoniniais orkestrais, „Kremerata Baltica“, „Britten Sinfonia“, LKO, „Sofijos solistai“, Olandijos pučiamųjų ansambliu, Dalarnos „Sinfonietta“ bei pagrindiniais Latvijos kolektyvais.

K. Blaumane bendradarbiavo su pasaulinio garso atlikėjais, tarp jų – I. Sternu, G. Kremeriu, Yo Yo Ma, J. Bašmetu, L.O.Andsnesu, J. Jansen, J. Rachlinu, D. itkovetsky, B. Giuranna, M. Maisky, N. Znaideriu, T. Grindenko, O. Maisenbergu.

Sančos Pansos personažą altu įkūnis Ukrainoje gimęs bei Didžiojoje Britanijoje reziduojantis altininkas M.Rysanovas. Šis „Grammy“ apdovanojimui nominuotas muzikas koncertuoja prestižiniuose renginiuose, tarp jų – „BBC Proms“, „Vien tik Mozartas“, Verbjė, Edinburgo, Zalcburgo festivaliai.

M. Rysanovas koncertavo su daugeliu orkestrų ir kamerinės muzikos ansamblių. Altininkas pelnė įvairių įvertinimų, tarp jų – „Classic FM Gramophone“ Jaunųjų atlikėjų metų apdovanojimą, BBC „Radio 3“ Naujosios kartos prizą, taip pat premijas tarptautiniuose Ženevos, L. Tertiso ir V. Bucchi altininkų konkursuose. M. Rysanovas griežia Giuseppe Guadagnini altu (1780), kurį jam nuomoja Elises Mathilde’s fondas.

Rašytojo Miguelio de Cervanteso mirties 400-osioms metinėms skirtas Modesto Pitrėno diriguojamo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro bei solistų Maximo Rysanovo (altas) ir Kristinos Blaumanės (violončelė) koncertas vyks lapkričio 12 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.