Trio „FortVio“ dešimtmečio koncerte – spalvinga programa

Koncertinio gyvenimo aktyvumu ir programų originalumu žavintis ir stebinantis fortepijoninis trio „FortVio“ švenčia dešimtmetį! Šia proga gruodžio 7 d. Nacionalinėje filharmonijoje skambės „FortVio“ koncertas „ Trys +“, o jame ansamblis pasirodys su Lietuvos kameriniu orkestru, kuriam diriguos Modestas Barkauskas. Išskirtinis koncerto akcentas – kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo kūrinys Trio Grosso fortepijonui, smuikui, violončelei ir kameriniam orkestrui, kurio naujausia šių metų versija dedikuota „FortVio“ 10-mečiui.

P.Jacunskas, I.Baikštytė ir I.Rupaitė į fortepijoninį trio „FortVio“ susibūrė prieš dešimt metų.
P.Jacunskas, I.Baikštytė ir I.Rupaitė į fortepijoninį trio „FortVio“ susibūrė prieš dešimt metų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-02 18:23, atnaujinta 2018-02-10 01:05

Koncerto programoje dar skambės fortepijoniniam trio Tomo Petrikio aranžuota Claude’o Debussy „Mėnulio šviesa“ iš „Bergamaskiškos siuitos“, Maurice’o Ravelio Fortepijoninis trio a-moll, M. 67 ir Pēterio Vasko Cantabile styginių orkestrui.

„Toks ansamblis – lyg nauja, pagal slėpiningus gamtos dėsnius susitelkusi teatro trupė“, – prieš porą metų savaitraštyje „7 meno dienos“ apie „FortVio“ rašė Edmundas Gedgaudas.

Fortepijoninis trio susibūrė 2006-aisiais ir jau tais pačiais metais laimėjo I vietą V tarptautiniame Stasio Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkurse, atstovavo Lietuvai Maskvos Piotro Čaikovskio valstybinės konservatorijos organizuojamame tarptautiniame festivalyje „Kultūrų dialogas“, tobulinosi XVI tarptautinėje vasaros akademijoje Praha–Viena–Budapeštas (Austrija) ir jos konkurse buvo apdovanotas premija už išskirtinį Vienos klasiko kūrinio atlikimą bei specialiuoju prizu už puikią kamerinės muzikos kūrinio interpretaciją (čia pasirodydamas kitais metais, irgi pelnė minėtą specialų prizą). Tų pačių produktyvių 2006-ųjų rugsėjį trio laimėjo III vietą XIII tarptautiniame Johanneso Brahmso konkurse Pertšache (Austrija), buvo pakviestas dalyvauti kamerinės muzikos festivalyje „Harmos“ (Portugalija). Toliau sekė intensyvi ir itin sėkminga veikla, pasirodymai festivaliuose, koncertuose, konkursuose.

„FortVio“ artėjant prie pirmojo veiklos dešimtmečio ribos muzikologė Vytautė Markeliūnienė rašė, jog galime konstatuoti šio ansamblio susikūrimą bei įsitvirtinimą koncertinėje erdvėje, pasidžiaugti tuo, kad jo nariai – Indrė Baikštytė (fortepijonas), Ingrida Rupaitė (smuikas), Povilas Jacunskas (violončelė) – stoiškai įveikė pradžios, įsibėgėjimo, repertuaro paieškų barjerą, kad trio apsiėjo be narių kaitos (pastovumas – viena esminių kamerinių ansamblių tvirtėjimo sąlygų) ir dabar jau gali sistemingai darbuotis sąmoningai pasirinkto repertuaro, kaip jam būdingos meninės ištarmės, linkme.

Kolektyvo brandos paliudijimu galima laikyti prieš porą metų pristatytą ir pirmąją „FortVio“ kompaktinę plokštelę. Joje įrašyti sudėtingi J.Brahmso ir Dmitrijaus Šostakovičiaus kūriniai, įamžinantys ansamblio techninę, kūrybinę laikyseną, kurios formavimuisi, be kita ko, įtakos turėjo intensyvus darbas su Lietuvos ir užsienio profesoriais: Dalia Balsyte, Avedisu Kouyoumdjianu, Johannesu Meissliu, Hatto Beyerle, Peteriu Schuhmeyeriu, Migueliu Da Silva, Ferencu Radosu, Shmueliu Ashkenasi, Peteriu Cropperiu ir kitomis įžymybėmis – ECMA (Europos kamerinės muzikos akademija) meistriškumo kursų vadovais. 2012 m. ansamblis tapo ECMA nariu ir galėjo plačiai koncertuoti Europoje, daryti įrašus.

Kolektyvo biografijoje gausu konkursinių laurų (J.Brahmso Austrijoje, prestižinis Sergejaus Tanejevo kamerinių ansamblių Rusijoje ir kt.) ir reikšmingų apdovanojimų, naujausias – 2015 m. suteikta Lietuvos Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Šventiniame 10-mečio sukakties koncerte ansamblis ne tik nudžiugins publiką spalvinga programa, bet ir pasidžiaugs ką tik pasirodžiusia nauja kompaktine plokštele, kurioje įrašyti Eduardo Balsio, Jurgio Juozapaičio, Broniaus Kutavičiaus ir A.Šenderovo kūriniai.

Trio „FortVio“10-mečiui skirtas koncertas „Trys +“. Gruodžio 7 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžioji salė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.