Vilniaus peizažą neįprastoje parodoje įkūnys ir gyvos skruzdėlės

2017 m. sausio 20 d. Nacionalinėje dailės galerijoje bus atidaryta paroda „Miesto gamta: pradedant Vilniumi“, kuri vainikuos šiuo tikslu surengtus menininkų seminarus ir kūrybines dirbtuves.

Menininkas Kuai Shen. Nuotrauka – Andrej Vasilenko.<br>A.Vasilenko nuotr.
Menininkas Kuai Shen. Nuotrauka – Andrej Vasilenko.<br>A.Vasilenko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2016, 6:24 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:43 PM

Spalio mėnesį Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto studentams kūrybines dirbtuves vedė ekvadorietis menininkas Kuai Shen. Kartu su studentais jis kūrė tris kompiuterines programas, kurios leidžia kontroliuoti temperatūrą skruzdėlyno terariume ir fiksuoti skruzdžių judėjimą bei temperatūros pokyčius skruzdėlyno viduje. Gauti duomenys parodoje bus paversti lankytojams girdimu, nuolat kintančiu garsiniu peizažu.

Gvajakilyje gimęs K.Shen šiuo metu gyvena ir kuria Kelne. jis domisi vabzdžių elgesiu, atlieka eksperimentus su skruzdėlių kolonijomis ir kuria audiovizualines instaliacijas, kuriose reflektuoja skruzdėlių ir žmogaus santykius. Šių metų liepą apsistojęs Valakampiuose įsikūrusioje menininkų rezidencijoje „Rupert“ menininkas tyrė Vilniaus skruzdėles, vedė paraleles tarp skruzdžių kolonijų bei žmonių bendruomenių organizacijos.

Parodoje „Miesto gamta: pradedant Vilniumi“ bus pristatomi meno kūriniai ir mokslo tyrimai, kuriuose miestas yra apmąstomas ne kaip išskirtinai žmogaus kūrinys, bet kaip ekosistema, kurioje žmogaus veikla nuolatos sąveikauja su gyvosios ir negyvosios gamtos procesais.

Svarbus projekto elementas yra siekis įsigilinti į miestą, kuriame vyksta pati paroda – Vilnių, suvokiant jį ne kaip uždarą vienetą, bet kaip darinį, egzistuojantį platesniuose gamtiniuose ir kultūriniuose, laiko ir erdvės kontekstuose.

Paroda susidės iš dviejų dalių. Joje bus pristatyti penki nauji meno kūriniai, kuriuos, bendradarbiaudami su mokslininkais, kuria Lietuvos ir užsieniai menininkai. Šiuose kūriniuose ieškoma paralelių tarp miesto ir skruzdėlyno, siūloma suvokti miestą iš šikšnosparnio perspektyvos, apmąstomi atskiram kūnui ir bendruomenei būdingi potrauminio gijimo procesai, bandoma įsivaizduoti kosminio miesto daržus.

Greta naujų menininkų kūrinių bus pristatomi pastarųjų dešimtmečių moksliniai darbai, kuriuose miesto gamtos problematiką tyrinėja geologai, geografai, istorikai, botanikai, zoologai, archeologai, paleoantropologai, ekologai, meteorologai ir kitų sričių mokslininkai; tyrimai bus pateikiami žiūrovui suprantamu ir kūrybišku būdu.

Dalyviai: Kader Attia; Julius von Bismarck; Pakui Hardware (Neringa Černiauskaitė & Ugnius Gelguda); Kuai Shen; Julijonas Urbonas; Aldona Baubinienė, Daumantas Bauža, Regina Morkūnaitė ir Gediminas Vaitkevičius; Vida Motiekaitytė; Oksana Valionienė ir kiti

Kuratoriai: Vytenis Burokas, Vitalij Červiakov, Eglė Mikalajūnė, Eglė Nedzinskaitė

Menininkas Kuai Shen. Nuotrauka – Andrej Vasilenko. Darbas dirbtuvėse. Menininko projektui atrinktas skruzdėlynas Valakampių miške. Formica rufa arba rudoji miško skruzdėlė – skruzdžių rūšis, su kuria Kuai Shen dirba projekte „Miesto gamta: pradedant Vilniumi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.