Amžiams užsimerkė gražiausios prancūzų kino akys – mirė Michele Morgan

Senojo prancūzų kino gerbėjai liūdi: eidama 97-uosius metus mirė ekrano legenda Michele Morgan. Apie prancūzų aktorės mirtį pranešė jos artimieji: „Gražiausios prancūzų kino akys užsimerkė amžiams antradienį, gruodžio 20-ąją“.

M.Morgan į atmintį įsirėžė dėl karališko mėlynų akių žvilgsnio.
M.Morgan į atmintį įsirėžė dėl karališko mėlynų akių žvilgsnio.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2016, 11:31 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:20 PM

M.Morgan, efektingos moters simbolis, į atmintį įsirėžė dėl karališko mėlynų akių žvilgsnio, kurį ji, naivi 18-metė mergina, 1938-ųjų filme „Ūkų krantinė“ nukreipė į Jeaną Gabiną. Kaip tik šis aktorius pareiškė, kad jos akys gražiausios prancūzų kine, ir amžiams prilipdė jai šį epitetą. „Man nepatogu girdėti tai taip dažnai kartojant“, – vėliau prasitarė aktorė, bet jos 1977 metų memuarai vis tiek buvo pavadinti „Su tokiomis akimis...“.

Viename Paryžiaus priemiesčių 1920 m. vasario 29-ąją gimusi M.Morgan (tikroji pavardė Simone Renee Roussel) pirmuosius vaidmenis kine gavo dar paauglystėje. Didžiajame ekrane ji debiutavo 1935 metais juostoje „Madmuazelė Mocart“, o visuotinę šlovę jai pelnė režisieriaus Marcelio Carne filmas „Ūkų krantinė“.

M.Morgan karjera klestėjo penktajame-septintajame dešimtmečiuose. Daugelis kritikų ją laiko viena geriausių XX a. prancūzų aktorių. „Pusę amžiaus M.Morgan buvo pagrindinė prancūzų kino aktorė“, – teigė režisierius Claude’as Lelouchas, nufilmavęs ją 1975 m. filme „Katės ir pelės“.

Ji vaidino maždaug 70-yje filmų ir pelnė geriausios aktorės prizą pačiame pirmajame Kanų kino festivalyje 1946 metais už aklos moters vaidmenį „Pastoralinėje simfonijoje“ – Jeano Delannoy filme pagal Andre Gide'o romaną. Tarp kitų įsimintinų filmų, kuriuose vaidino M.Morgan, – „Paryžiaus Žana“ (1942 m.), „Kelias į Marselį“ (1944 m.), sovietiniais laikais Lietuvos kino teatruose rodytas, žiūrovų pamėgtas Rene Clairo filmas „Didieji manevrai“.

Jos partneriai buvo tokios žvaigždės kaip J.Gabinas, Jeanas Marais, Gerard’as Philipe’as, Alainas Delonas, Humphrey Bogartas, Frankas Sinatra.

Karjerą kine baigusi devintojo dešimtmečio pabaigoje, aktorė vaidino teatre, tapė. 2014 metais už išskirtinius nuopelnus Prancūzijos kultūrai M.Morgan buvo įteiktas Garbės legiono ordino Didysis kryžius. Ji yra pelniusi Kanų kino festivalio, „Cezario“ ir Auksinio liūto apdovanojimus, jai buvo atidengta vardinė žvaigždė Šlovės alėjoje Holivude.

Aktorė buvo tris kartus ištekėjusi – jos vyrai buvo Holivudo aktorius Williamas Marshallas, prancūzų aktorius Henri Vidalis ir režisierius, aktorius, rašytojas Gerard’as Ouyry, kuris su ja išgyveno 46 metus. Jos vienintelis sūnus Mike’as Marshallas iš santuokos su pirmuoju vyru nuo onkologinės ligos mirė anksčiau už motiną – 2005-aisiais.

„M.Morgan buvo daugiau nei vien tik žvilgsnis. Ji įkūnijo eleganciją ir grakštumą, ir jos legenda paliko žymę daugeliui kartų“, – sakoma Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o pareiškime dėl aktorės mirties.

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.