Kūčių išvakarėse Nacionaliniame dramos teatre uoslę dirgins kvapų instaliacija

Kūčių išvakarėse – gruodžio 23 d. – Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) parodys spektaklį religine tematika „Apreiškimas Marijai“ (rež. Jonas Vaitkus).

Scena iš spektaklio „Apreiškimas Marijai“.<br>D.Matvejevo nuotr.
Scena iš spektaklio „Apreiškimas Marijai“.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-21 12:21, atnaujinta 2018-02-09 21:26

Tą dieną teatro fojė veiks kvapų instaliacija „Adoracija su Marija“, kurią specialiai šiam spektakliui sukūrė olfaktorinio meno grupė „Hortus apertus“. Instaliaciją galės aplankyti ne tik spektaklio žiūrovai, bet ir visi norintys nuo vidudienio.

Teatro fojė veiks penkios įvairius aromatus skleidžiančios stotelės: „Kelionė“, „Išrinktoji lelija“, „Malonė“, „Tikėjimo įsčios“, „Patepimas“. Kiekviena iš jų skirtingais būdais kviečia patirti kvapą: uosti atvirai ar užsidarius, prisėdus klausyti kvapo, jį liesti skirtingais būdais ir temperatūra, apžiūrėti instaliaciją teatro fontanėlyje.

„Stotelėmis instaliacijas pavadinome kaip aliuziją į Kryžiaus kelio stotis – taip kviečiame sustoti, truputį plačiau ir giliau patirti aromatą, apmąstyti jo nešamą žinutę. Kvėpavimas – tai gyvybės požymis, o aromatas yra jautrus vedlys gyvenimo kelionėje“, – sakė idėjos autorė Jurga Katakinaitė-Jakubauskienė, atstovaujanti olfaktorinio meno grupei „Hortus apertus.

„Hortus apertus“ kvapų instaliacijai pasirinko vieną naujausių LNDT spektaklių „Apreiškimas Marijai“, nes kvapų kūrėjai tiki, kad kvapas mene irgi gali groti pirmuoju smuiku, o šis spektaklis, anot jų, kaip tik puikiai gali tai atskleisti. Viena vertus, tai – dar viena galimybė pažinti vieną kitą biblinį aromatą, kurio nė bažnyčioje nerasi, kita vertus, pačioje pjesėje aidi kvapų apibūdinimai, tuo paliudydami, kad dieviškumui, šventumui ir tikėjimui artimiausias būtent kvapas.

„Hortus apertus“ – nuo 2010 m. veikianti, ne pelno siekianti organizacija, vienijanti kūrėjus, menininkus ir mokslininkus, kurie tyrinėja kvapų ir parfumerijos kultūrą, istoriją, uoslės ir uostytojo reikšmę mene.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.