Valdovų rūmuose – Johannas Sebastianas Bachas, kokio dar negirdėjote

Lietuvos publikai labai retai tenka išgirsti J.S.Bacho muziką, atliekamą istoriniais instrumentais – tokiais, kurių skambesį įsivaizdavo kompozitorius rašydamas tuos kūrinius, o tiek garsenybių viename koncerte – dar rečiau. Baroko genijui skirtas gruodžio 28-osios koncertas LDK Valdovų rūmuose, ko gero, bus vienas įsimintiniausių senosios muzikos vakarų, lig šiol surengtų renesansinėje salėje.

J.S.Bacho portretas.<br>Vida Press nuotr.
J.S.Bacho portretas.<br>Vida Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2016, 1:46 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:14 PM

Jame skambėsiančią J.S.Bacho muzikos programą parengė keturių, visame pasaulyje garsių senosios muzikos atlikėjų komanda – Manfredo Kraemeris (barokinis smuikas), Rodrigo Calveyra (išilginės fleitos), Juanas Manuelis Quintana (viola da gamba) ir Leonardo Garcia Alarconas (klavesinas).

Šie ypatingi svečiai ne tik atliks J.S.Bacho muziką istorinių instrumentų kopijomis, bet ir pasiūlys naujas jo gerai žinomų kūrinių (daugiausia sonatų ir trio sonatų) instrumentuotes, ką mėgdavo daryti pats kompozitorius, rašydamas savo ir kitų autorių kompozicijų aranžuotes įvairiems instrumentams.

Barokinio smuiko meistras M.Kraemeris yra „Concerto Köln“ įkūrėjas ir mitinio ansamblio „Musica Antiqua Köln“ narys. Jau daugiau kaip 20 metų jis groja pirmuoju smuiku legendinio Jordi Savallio orkestre ir yra jo dešinioji ranka. M.Kraemeris vadovauja vienam iš ryškiausių senosios muzikos ansamblių „The Rare Fruit Council“. Barselonos muzikos akademijoje jis dirba barokinio smuiko dėstytoju.

J.M.Quintana‘os įrašytos J.S.Bacho ir Marino Marais sonatos bei siuitos violai da gambai senosios muzikos pasaulyje laikomos meninio meistriškumo etalonu. Šis atlikėjas groja pirmąja viola da gamba dirigento René Jacobso vadovaujamame orkestre. Jis taip pat buvo garsaus dirigento Marco Minkowskio asistentas bei pats dirigavo kelias baroko operas Argentinoje ir Europoje.

L.G.Alarconas yra Ženevos muzikos akademijos „maestro di cembalo“. Jis – garsus klavesinininkas ir vargonininkas, puikiai įvaldęs improvizacijos meną. L.G.Alarconas vadovauja vienam garsiausių šių dienų senosios muzikos anasamblių „Capella Mediterranea“ – su šiuo kolektyvu jis nuolat dalyvauja svarbiausiuose senosios muzikos festivaliuose, taip pat stato baroko operas Paryžiaus, Provanso Ekso, Amsterdamo, Ženevos ir kituose operos teatruose. L.G.Alarconas dažnai kviečiamas diriguoti Berlyno filharmonijos ir Amsterdamo „Concertgebouw“ orkestrams.

R.Calveyra yra vienas žymiausių savo kartos išilginės fleitos virtuozų. Jis aktyviai bendradarbiauja su įvairiais senosios muzikos ansambliais visoje Europoje, vadovauja Vilniuje įsikūrusiam tarptautiniam senosios muzikos ansambliui „Canto Fiorito“, padėdamas puoselėti senosios muzikos atlikimo tradicijas Lietuvoje.

Šie muzikos meistrai atvyko į Vilnių ansamblio „Canto Fiorito“ kvietimu, o galimybę jų klausytis dovanoja koncerto organizatorius Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai ir rėmėjas – Vokietijos Federacinės Respublikos ambasada Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.