Su „Lietuvos“ kino teatru bus atsisveikinta vienos dienos paroda

Vasario 1-ąją vilniečiai ir miesto svečiai galės užsukti į buvusį kino teatrą „Lietuva“. Čia vyks specialios ekskursijos po vienos dienos parodą, o fojė bus atvira kiekvienam, besidominčiam pastato istorija ir jo vietoje iškilsiančiu Modernaus meno centru (MMC).

„Lietuvos“ kino teatras tuoj dings nuo žemės paviršiaus.<br>M.Ambrazo (ELTA) nuotr.
„Lietuvos“ kino teatras tuoj dings nuo žemės paviršiaus.<br>M.Ambrazo (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2017, 2:49 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 8:19 AM

MMC direktorės Mildos Ivanauskienės teigimu, renginys „Susitikimo pradžia“ – tai galimybė kartu su visu miestu pasitikti artėjančius pokyčius.

„Kuriame kultūrinę erdvę miestui, kurioje išsaugosime šiai vietai būdingą bendruomeniškumo aurą, todėl norime, kad kiekvienas susidomėjęs galėtų dalyvauti šiame procese jau nuo pirmųjų žingsnių“, – apie simbolišką ir netradicinę MMC statybų pradžią kalbėjo M.Ivanauskienė.

Pasak parodos idėjos autorės ir kuratorės Jolantos Marcišauskytės-Jurašienės, MMC šią parodą skiria kino teatrui „Lietuva“, kviesdamas vilniečius stebėti greitai prasidėsiantį jo virsmą naujais meno namais.

„2005 m. uždarytas „Lietuvos“ kino teatras liko užstrigęs pereinamojoje būklėje. Tai primena į ribinę situaciją patekusį žmogų. Nuo seno manyta, jog perėjimo stadijoje žmogus yra labiau pažeidžiamas, o išvengti grėsmių galima pasitelkus tam tikras ritualų formas. Taigi paroda buvusiame kino teatre – tai ritualas, inicijuojantis naują etapą, pažymintis jo pradžią“, – sakė parodos kuratorė.

Paroda veiks tik vieną dieną ir, kaip dera ritualams, ją aplankyti bus galima tik su specialiu vedliu. Buvusio kino teatro erdvėse žiūrovai išvys specialiai joms sukurtus arba adaptuotus šiuolaikinių menininkų Juozo Laivio, Vitalijaus Červiakovo, Justės Venclovaitės, Marijos Šnipaitės, Lino Jusionio, Nerijaus Ermino, Kristinos Inčiūraitės, Aurelijos Maknytės, Donato Jankausko-Duonio, grupės „Cooltūristės“ ir Adomo Žudžio darbus.

MMC – šiuo metu besikuriantis naujas meno muziejus, 2009 m. pradėtas kurti Danguolės ir Viktoro Butkų iniciatyva. Iki atidarymo MMC veikia kaip „muziejus be sienų“ – įgyvendina visuomenei ir miesto svečiams atvirus kultūrinius projektus („Literatų gatvė“, „Vilniaus kalbančios skulptūros“), leidžia meno edukacijai skirtas knygas. Būsimo muziejaus pagrindą sudaro nuosekliai kaupiama Lietuvos meno – nuo 1960-ųjų iki šių dienų – kolekcija. Šiuo metu joje yra daugiau kaip 4 300 tapybos, grafikos, fotografijos, skulptūros, videomeno ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje pripažintų menininkų kūrinių.

MMC statybos prasidės 2017 m. pavasarį, jų pabaiga numatoma 2018 m. rudenį. Projekto autoriai – „Studio Libeskind“ ir „Do architects“. Projekto planavimo, projektavimo ir statybų valdytojai – inžinerinio konsultavimo įmonė „Baltic Engineers“, o projekto rangovas – „Naresta“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.