Aleksandra Žvirblytė ir Robertas Šervenikas sumanė intriguojančią programą

Ar esate girdėję gyvai skambant Ignacy Felikso Dobrzyńskio Koncertą fortepijonui ir orkestrui? O kada paskutinį kartą klausėtės Arnoldo Schönbergo simfoninės poemos „Pelėjas ir Melisanda“? Susidomėjot? Tuomet šio šeštadienio, vasario 4-osios, koncertas Filharmonijoje kaip tik jums. Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, dirigentas Robertas Šervenikas ir pianistė, garsiosios muzikų dinastijos narė Aleksandra Žvirblytė sumanė Filharmonijos simfoninių vakarų lankytojus nudžiuginti retai mūsų salėse skambančios muzikos programa.

„Ateikite, bus gražus koncertas“, – šiltai kvietė pianistė A.Žvirblytė, šiemet švenčianti jubiliejų, į I.F.Dobrzyńskio ir A.Schönbergo muzikos koncertą.
„Ateikite, bus gražus koncertas“, – šiltai kvietė pianistė A.Žvirblytė, šiemet švenčianti jubiliejų, į I.F.Dobrzyńskio ir A.Schönbergo muzikos koncertą.
Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orlestrui vasario 4-ąją diriguos R.Šervenikas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orlestrui vasario 4-ąją diriguos R.Šervenikas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 3, 2017, 11:25 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 10:15 PM

„Ateikite, bus gražus koncertas“, – šiltai kvietė pianistė A.Žvirblytė. Šis koncertas, beje, bus išskirtinis ne tik dėl retos programos. Pianistė A.Žvirblytė šiemet švenčia jubiliejų, tad tai bus ir spalvinga gimtadienio dovana publikai bei fortepijono muzikos gerbėjams.

Šio simfoninės muzikos koncerto programą sudaro kūriniai nuo ankstyvojo romantizmo iki ekspresionizmo ir simbolizmo. Beveik prieš du šimtmečius parašytas lenkų kompozitoriaus I.F.Dobrzyńskio Koncertas fortepijonui Vilniuje atliekamas tikriausiai pirmą kartą. Tai – romantine pasaulėjauta alsuojanti muzika. O austrų kūrėjo A.Schönbergo ankstyvojo laikotarpio simfoninėje poemoje „Pelėjas ir Melisanda“ susilieja vėlyvojo romantizmo, ekspresionizmo bruožai ir Maurice'o Maeterlincko literatūrinės dramos simbolizmas. Gausaus orkestro tembrų spalvomis ir sąskambiais kompozitorius pasakoja tragišką meilės istoriją.

I.F.Dobrzyńskio kūryba Lietuvoje gana mažai žinoma. Tad pianistės A.Žvirblytės pasirinkimas atlikti jo kūrinį su LNSO sveikintinas ir pažintine ir menine prasme. Priminsime, kad lenkų muzikos romantizmo krypčiai priskiriamas pianistas ir kompozitorius I.F.Dobrzyńskis gimė Romanove – vietovėje, kuri dabar priklauso Ukrainos teritorijai. Čia lankė jėzuitų mokyklą, vėliau studijas tęsė Vinicoje, baigė Podolės gimnaziją. Pirmąsias fortepijono pamokas gavo iš savo tėvo smuikininko, kompozitoriaus ir muzikos vadovo Ignaco Dobrzyńskio. 1825 m. jaunuolis išvyko į Varšuvą, mokėsi pas garsųjį pedagogą Józefą Elsnerį ir 1828 m. baigė Varšuvos konservatoriją. Beje, šioje konservatorijoje I.F.Dobrzyńskio bendramokslis buvo Fryderykas Chopinas. Didžiąją gyvenimo dalį I.F.Dobrzyńskis praleido Varšuvoje, aktyviai koncertavo, organizavo muzikos renginius, buvo gerbiamas ir didžiai vertinamas fortepijono dėstytojas.

I.F.Dobrzyńskis buvo nepaprastai talentingas. Klausantis jo Koncerto fortepijonui, sunku patikėti, kad jį sukūrė septyniolikmetis. Net jaunystėje parašyti jo kūriniai pasižymėjo brandumu ir meistriškumu, jau 1830-aisiais pastebima jo meninio potencialo viršukalnė – tuo metu pasirodė visas pluoštas įvairiausių žanrų muzikos, kurioje vyrauja klasicistinis pradas, tačiau matyti ir ankstyvojo romantizmo elementų.

1824 m. sukurtas Koncertas fortepijonui ir orkestrui yra tradicinės trijų dalių sandaros, o muzikos harmonijoje, melodijos tėkmėje, pasažų grandinėse girdėti aliuzijų į F.Chopino fortepijoninę kūrybą. Tačiau neapsigaukime! Vertinant I.F.Dobrzyńskio muzikos originalumą, reikėtų apie panašumą kalbėti atvirkščiai – tai F.Chopino kūriniai panašūs į jo bendramokslio I.F.Dobrzyńskio anksčiau parašytus fortepijoninius puslapius. Savo pirmą fortepijoninį koncertą, kurio struktūra ir muzikos frazių kaita, temų melodijos ir harmoniniai sąskambiai artimi šįvakar atliekamam I.F.Dobrzyńskio kūriniui, F.Chopinas parašys tik po šešerių metų, 1830-aisiais...

Greta šios romantiniu polėkiu alsuojančios kompozicijos programoje skambės XX a. pradžios muzikinė partitūra – austrų novatoriaus A.Schönbergo ankstyvosios kūrybos pavyzdys. Tai simfoninė poema „Pelėjas ir Melisanda“, kurioje kompozitorius dar akivaizdžiai mėgaujasi romantizmo harmonijomis ir sąskambiais, nors netrukus pasiners į dodekafoninės muzikos pasaulį.

Orkestro muzikos koncertas „Pelėjas ir Melisanda“. Vasario 4 d. 19 val. Filharmonijos Didžioji salė, Vilnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?