Spektaklio „Alksniškės“ ašis – prezidentas Kazys Grinius

„Šiais sudėtingais laikais, kai demokratija daugelyje šalių darosi tarsi nebereikalinga, jis mums yra svarbus pavyzdys“, – pabrėžė režisierius ir pjesės autorius Gytis Padegimas.

K.Grinius – vienas demokratiškiausių Lietuvos prezidentų.
K.Grinius – vienas demokratiškiausių Lietuvos prezidentų.
Spektaklio „Alksniškės“ premjera – Vasario 16-ąją.
Spektaklio „Alksniškės“ premjera – Vasario 16-ąją.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 3, 2017, 11:04 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 10:15 PM

„Šiais sudėtingais laikais, kai demokratija daugelyje šalių darosi tarsi nebereikalinga, jis mums yra svarbus pavyzdys“, – pabrėžė režisierius ir pjesės autorius Gytis Padegimas.

„Kalbėti apie demokratiją, kovoti už demokratiją gali būti tik per vėlu, bet niekada ne per anksti“, – buvo įsitikinęs K.Grinius.

Kova už demokratiją buvo aktuali ne tik K. Griniui. Šiandien Europoje ir pasaulyje stiprėjant kraštutinėms, populistinėms dešinosioms partijoms, demokratines vertybes vis dar gina esami bei buvę valstybių vadovai.

„Demokratijai iškyla grėsmė tada, kai priimame ją kaip savaime duotą ir dėl jos nesistengiame, nekovojame…“ –  atsisveikinimo kalboje pabrėžė antrąją kadenciją baigęs JAV prezidentas Barackas Obama.

„Alksniškės“ – pasakojimai apie K.Grinių, dialogai ir pamąstymai apie laisvę, perversmą, ateitį – šiandien ypač aktualūs. Spektaklio veiksmas plėtojamas XX a. 5-ajame dešimtmetyje, kai K.Grinius už protestą dėl žydų naikinimo buvo ištremtas iš Kauno į savo gimtąjį kaimą Selemos Būdą. Atskirtas nuo įprastos sau veiklos, trečiasis prezidentas prisimena kertinius savo ir visos Lietuvos gyvavimo taškus – kovą už demokratiją, žodžio, religijos ir kitų laisvių įsigalėjimą Lietuvoje, 1926 m. gruodžio 17 d. perversmą, tolesnę visuomeninę veiklą.

Prezidento dialoguose su giminaičiais, kaimynais ir gyvenimo bendrakeleiviais atsiskleidžia K.Griniaus išgyvenimai, filosofinė pozicija bei asmeniniai bruožai – tolerancija, demokratiškumas, pacifizmas, išmintis. Spektaklyje atsiskleidžia ne tik K.Griniaus asmenybė, bet ir kitu rakursu parodomi svarbiausi tuomečiai istoriniai įvykiai.

Kaip ir 2011-aisiais kurdamas JAH, rašydamas pjesę „Alksniškės“ režisierius G.Padegimas gręžiasi į istorines asmenybes, išlikusius dokumentinius jų tekstus: K.Griniaus atsiminimus, Gedimino Ilgūno ir Alfonso Eidinto monografijas, prezidento sūnaus Liūto Griniaus atsiminimus (išleistus JAV) bei tekstus iš 1926 m. „Varpo“, skirto prezidentui.

Spektaklio „Alksniškės“ premjera. Vasario 16, 18 ir 23 d. 18 val. Kauno miesto kamerinis teatras

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.