Kompozitoriaus Arvydo Malcio jubiliejiniame koncerte skambės efektinga muzika

Vasario 24 d. 19 val. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje įvyks kompozitoriaus Arvydo Malcio kūrybos vakaras, skirtas kompozitoriaus 60-mečiui. 

Kompozitorius A.Malcys.
Kompozitorius A.Malcys.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Tamošaitytė

Feb 20, 2017, 10:00 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 5:13 PM

Viena jubiliejinio vakaro žvaigždžių – tarptautinių konkursų laureatas Hartmutas Rohde (altas, Vokietija). Jis yra Berlyno meno universiteto ir Londono karališkosios akademijos profesorius, vienas iš Kandinskio styginių trio bei Mozarto fortepijoninio kvarteto įkūrėjų, Vroclavo kamerinio orkestro „Leopoldinum“ meno vadovas ir dirigentas.

Koncerte taip pat dalyvaus tarptautinių konkursų laureatė, jaunosios kartos ukrainiečių smuikininkė Bogdana Pivnenko, vienas ryškiausių jaunosios kartos lietuvių klarnetininkų Vytautas Giedraitis, Sergejus Okruško (fortepijonas), Giedrius Gelgotas (fleita), Tomas Bieliauskas (obojus), Viktoras Palejus (obojus), Julius Klimavičius (fagotas), Zigmas Augaitis (valtorna), Paulius Lukauskas (valtorna) ir Andrius Rekašius (tamburo militare). Solistams talkins maestro Donato Katkaus diriguojamas Šv.Kristoforo kamerinis orkestras. Koncerto vedėjas – Viktoras Gerulaitis.

Koncerte skambės A.Malcio kūriniai: „Perskelta tyla“, Koncertas klarnetui ir kameriniam orkestrui, „Sniegynų hiacintas“, „Vilties aitvaras“, Koncertas smuikui, altui ir styginių orkestrui ir „Bolero“ kameriniam orkestrui.

Kompozitorius ir violončelininkas Arvydas Malcys (g. 1957) yra vienas produktyviausių lietuvių kompozitorių, daugiausia rašantis muziką orkestrams. Jo stambių formų kompozicijas yra atlikę per 30 simfoninių ir kamerinių orkestrų, tarp jų – Armėnijos ir Latvijos nacionaliniai simfoniniai orkestrai, Baden Badeno, Meiningeno filharmonijų ir Leipcigo MDR simfoniniai orkestrai, Naujosios Rusijos simfoninis orkestras ir Kazanės valstybinis simfoninis orkestras, Liublianos ir Belgrado filharmonijų kameriniai orkestrai, Maskvos Kremliaus „Maskvos solistai“ ir „Maskvos virtuozai“, „Izraelio virtuozai“, „Sofijos solistai“, „Kymi sinfonietta“ (Suomija), „Vestfold sinfonietta“ (Norvegija), „Berliner Camerata“ (Vokietija), „Kyiv Camerata“ (Ukraina) ir kiti kolektyvai, taip pat visi profesionalūs Lietuvos orkestrai.

Gerai išmanydamas simfoninio ir kamerinio orkestrų specifiką, A.Malcys rašo efektingus, koncertiškus, atlikėjų itin mėgstamus kūrinius. Jo opusus yra atlikę tokie pasaulyje žinomi solistai kaip Davidas Geringas, Jurijus Bašmetas, Sergejus Krylovas, Alena Bajeva, Camilla Hoitenga, Markas Grauwelsas, Rogeris Arve Vigulfas, Denisas Šapovalovas, Borisas Andrianovas, Hartmutas Rohde, Marija Fedotova, Guoda Gedvilaitė, Liudas Mockūnas, dirigentai Mstislavas Rostropovičius, Michailas Rachlevskis, Olari Eltsas, Andris Nelsonas, Pavelas Baleffas, Danielis Gazonas, Saulius Sondeckis, Juozas Domarkas ir kiti.

Kompozitoriaus kūriniai skambėjo trisdešimtyje Europos, Azijos, Šiaurės ir Pietų Amerikos šalių, jo muzika įrašyta į daugiau kaip 20 kompaktinių plokštelių, tarp jų – vienuolika autorinių CD.

A.Malcio kūryboje vyrauja instrumentinė muzika, grynosios muzikos raiška dera su ekspresionistiniu vaizdingumu ir impresionistine garsų poezija, neoklasicistinis formos pojūtis – su aleatorikos ir sonoristikos elementais.

Turėdamas išlavintą tembrinę klausą, kompozitorius daug dėmesio skiria instrumentų, įvairių jų registrų skambesio spalvoms. Gerai išmanydamas instrumentų specifiką, A. Malcys operuoja įvairiausiomis jų raiškos, tarpusavio derinimo galimybėmis, kuria ryškius personifikuotus, „teatrališkus“ instrumentų charakterius. Kompozitoriaus kūryboje apstu kontrastingų sugretinimų, grotesko ir ironijos.

Koncertą organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. Koncertą remia Lietuvos kultūros taryba. Bilietus platina bilietai.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.