Signatarų namuose pristatoma knyga apie Petrą Klimą, diplomatą ir istoriką

Antradienį, vasario 21 d., Signatarų namuose Vilniuje vyks knygos apie Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto signatarą Petrą Klimą sutiktuvės.

P.Klimas – politikas, diplomatas, šeimos žmogus, kolekcininkas, aistringas keliautojas.
P.Klimas – politikas, diplomatas, šeimos žmogus, kolekcininkas, aistringas keliautojas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2017, 4:43 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 5:22 PM

Dr. Vilmos Bukaitės monografija – pirmoji profesionalaus istoriko studija apie signatarą, kuris buvo politikas, diplomatas, šeimos žmogus, kolekcininkas, aistringas keliautojas. Knygos autorės nuomone, iš kitų pasirašiusiųjų Vasario 16-osios Aktą P.Klimas išsiskiria tuo, kad buvo vienas jauniausių signatarų, daugybe talentų apdovanotas istorikas, tarptautinės teisės žinovas.

Iš tėvų, pasiturinčių ūkininkų, šeimos P.Klimas (1891–1969) atsinešė pragmatiško, racionalaus darbo įgūdžius. Ankstyvoje jaunystėje pradėjo dalyvauti lietuviškoje kultūrinėje veikloje, rašyti į spaudą ir dėl patikimumo, gebėjimo kantriai ir atkakliai dirbti, redaguoti tekstus, siūlyti idėjas, energingai įrodinėti savo tiesas tapo įtakingas Lietuvos Tarybos narys, kruopščiai pagrindęs valstybės pasirinktą sienų sampratą. Amžininkai P.Klimą apibūdina kaip knygos ir veiksmo žmogų. Šiam valstybininkui buvo labai svarbu veikti – dalyvauti diskusijose, daryti įtaką svarbiems sprendimams. Pirmaisiais nepriklausomybės metais jis buvo Lietuvos užsienio reikalų viceministras, vėliau įtakingas diplomatas, atstovavęs Lietuvai Italijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Ispanijoje, Portugalijoje ir Liuksemburge. Buvo pripažintas istorikas, laisvalaikį skyrė senosios ir moderniosios valstybingumo raidos tyrinėjimams. Lietuvos okupacija dramatiškai paveikė jo likimą: Prancūzijoje likęs Lietuvos diplomatinės tarnybos šefo pavaduotojas buvo suimtas vokiečių, o vėliau – ir sovietų. Grįžęs į Kauną po devynerių lageriuose praleistų metų valstybingumo kūrimo ir įtvirtinimo laiką įamžino atsiminimuose, vildamasis, kad juos galės perskaityti visi norintieji. Tai įvyko Lietuvai atkūrus nepriklausomybę. Monografijos apie P.Klimą pristatyme dalyvaus Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentas dr. Algis Povilas Kasperavičius, Lietuvos istorijos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Algimantas Kasparavičius. Renginį ves Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto lektorius Andrius Grodis.

Knyga apie P. Klimą yra aštuntoji Lietuvos nacionalinio muziejaus knyga apie Vasario 16-osios Akto signatarus.

Knygos apie apie Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto signatarą P.Klimą  pristatymas. Vasario 21 d. 17 val. Signatarų namai, Vilnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.